Kiderült, miért nem vett részt J.K. Rowling az HBO múltidéző Harry Potter-műsorában

Az írónő szerint a jubileumi visszaemlékezés a mozifilmekről szólt, és nem az ő könyveiről.

A Harry Potter-regények írója, J.K. Rowling a Virgin Radio UK-n sugárzott Graham Norton Radio Show Podcastban tisztázta, miért csak archív interjúbevágásokban szerepelt a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című, nagy szabású jubileumi összeállításban, ami idén január 1-jén került fel az HBO streaming platformjára (Rowling „hiányzásáról” annak idején mi is írtunk a PORT.hun).

J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője (forrás: Walter McBride / WireImage / Getty Images)

 

Rowling a podcastben megjegyezte, hogy az akkori találgatásokkal ellentétben az HBO részéről igenis érkezett hozzá olyan típusú megkeresés, hogy vegyen részt ő is az össznépi nosztalgiázásban:

Igen, felkértek, hogy vegyek részt benne, de én úgy döntöttem, hogy nem akarok. Azt gondoltam, hogy ez [a jubileumi visszaemlékezés] inkább a filmekről szólt, mintsem a könyvekről, és tudod, ez így van rendjén. Úgy értem, erről szólt az évforduló.

Ám mivel Rowling korábban nem kommentálta az HBO speciális különkiadásából való távolmaradását, rögtön híre ment, hogy ez amiatt lehetett, mert korábban vita kerekedett a transznemű emberekkel kapcsolatos, 2020-as megjegyzései miatt. Ezeket a megjegyzéseket számos LMBTQ+ jogvédő csoport, köztük a GLAAD, a Human Rights Coalition és a The Trevor Project is elítélte, de még a Harry Potter franchise sztárjait is élesen megosztotta: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és Eddie Redmayne is azok közé tartozott, akik a transz közösséget támogató nyilatkozatokat tettek a történet után, más színészek, például Ralph Fiennes és Robbie Coltrane viszont kiálltak Rowling mellett (ebben a PORT.hu-cikkben részletesen is írtunk az ügyről).

Az Entertainment Weeklynek nyilatkozó források szerint Rowling tanácsadói csapata úgy vélte, hogy az írónő régi interjúrészletei is „megfelelőek lesznek” a Harry Potter 20. évforduló: Visszatérés Roxfortba című műsorban zajló múltidézéshez, és cáfolták, hogy az írónő transz közösséggel kapcsolatos megjegyzései szerepet játszottak volna abban, hogy a Harry Potter franchise más hírességeivel ellentétben személyesen végül nem jelent meg az HBO műsorában.

(via The Hollywood Reporter)