Lekapcsolják a Netflixet is Oroszországban a háború miatt

A Disney, a Warner és a Sony után a streaming óriás is beintett a szomszédos országot lerohanó Oroszországnak.

A Netflix azt már korábban bejelentette, hogy felfüggesztik az összes orosz projektjüket: ez négy ott gyártandó, eredeti tartalmat jelent, köztük egy olyan krimi-thriller sorozatot, amelynek már megkezdődtek a munkálatai. Ezenkívül visszautasították azt az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor által rájuk erőltetett előírást, miszerint márciustól húsz állami tévécsatorna (köztük több propagandatévé) műsoraihoz kell(ene) hozzáférést biztosítaniuk a Netflixen belül.

Ehhez jött most további retorzióként, hogy a cég a streaming szolgáltatást is teljesen berekeszti az országban.

„Az adott körülmények között azt a döntést hoztuk, hogy felfüggesztjük a szolgáltatásunkat Oroszországban”

– közölte a Netflix szóvivője. A streaming óriás egyébként nem olyan régóta van jelen az országban: 2016-ban kezdték meg a szolgáltatást, szóval még viszonylag alacsony az ottani Netflix-előfizetők száma (nagyjából egymillió felhasználó a világszerte elért 222 millióból).

Forrás: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images


Ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk, az ukrajnai háború miatt sorra mondják le filmjeik orosz premierjét a hollywoodi stúdiók: a Disney, a Sony és a Warner is úgy döntött, hogy ezen a módon tiltakozik az invázió ellen – így az oroszok nem láthatják például a Pirula pandát és a Batmant, a Doctor Strange az őrület multiverzumábant, a Lightyeart és a Morbiust sem.

De nemcsak a szórakoztatóipari cégek fogtak össze Putyin ellen: az olyan vállalatok, mint a Microsoft, az Apple és a Dell is bejelentették, hogy átmenetileg megszüntetik kereskedelmi tevékenységüket az oroszoknál, ahogy a népszerű lakberendezési áruház, az Ikea és a szintén közkedvelt sportruházatgyártó Nike is bezárta boltjait az országban.


(via Variety)