Sorra mondják le filmjeik orosz premierjét a hollywoodi stúdiók

A Disney, a Warner és a Sony is elhalasztotta filmjeik oroszországi bemutatóját, míg az oroszok ki nem vonulnak Ukrajnából.

Akár a covid előtti régi szép időkben, egyre-másra érkeznek a blockbusterek a moziba, köztük jó néhány olyan, amit sokan várnak. Ezek közül a Batman már a héten debütál – csakhogy az oroszok nem láthatják. Ukrajna lerohanása óta sorra érik Oroszországot a kemény nemzetközi szankciók, és bár azok mellett komolytalannak tűnhet, de mégis említésre méltó a nagy hollywoodi stúdiók döntése. Előbb a Disney jelentette be, hogy közelgő nagy filmjeiket nem mutatják be Oroszországban, míg nem rendeződik a gyalázat, majd hamarosan a Warner és a Sony is csatlakozott.

„A jövőbeni üzleti döntéseinket a kialakuló helyzet alapján fogjuk meghozni” –  közölte továbbá a Disney hétfőn. „Addig is, tekintettel a kialakuló menekültválság mértékére, nem kormányzati partnereinkkel együttműködve sürgős segélyeket és egyéb humanitárius segítséget nyújtunk”.

Forrás: Fórum Hungary

 

A jelenlegi tervek szerint az oroszok (legalábbis egy ideig) nem láthatják a Pirula pandát (bemutató: március 10.), a Doctor Strange az őrület multiverzumábant (május 5.) és a Lightyeart (június 16.), bár remélhetőleg odáig nem fog elhúzódni a háború.

„Az ukrajnai humanitárius válságra való tekintettel a WarnerMedia szünetelteti A Batman című filmjének oroszországi bemutatását. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Reméljük, hogy gyorsan és békésen megoldódik ez a tragédia”– közölte a Warner Bros. néhány órával a Disney bejelentése után. A DC Szuperállatok ligája (május 19.) című animációs film és a Legendás állatok – Dumbledore titkai (április 14.) sem fognak szerepelni az orosz mozik kínálatában.

Harmadikként a Sony is csatlakozott: a Jared Leto főszereplésével készült, többszöri halasztás után március 24-én debütáló Marvel-vámpírfilmet, a Morbiust törlik az oroszországi premierek közül.

Forrás: InterCom

 

„Tekintettel az Ukrajnában zajló katonai akciókra, valamint az ebből eredő bizonytalanságra és a térségben kibontakozó humanitárius válságra, szüneteltetjük tervezett oroszországi mozibemutatóinkat, beleértve a Morbius közelgő bemutatóját is”– nyilatkozta a Sony Pictures szóvivője. „Gondolunk rájuk és imádkozunk mindazokért, akiket ez érint, és reméljük, hogy ez a válság gyorsan megoldódik”.

Bár nem kulcsfontosságú piac a hollywoodi filmek számára, Oroszország elég jelentős: a Comscore szerint 2021-ben 601 millió dolláros bevételt hozott, ami a világ 21,4 milliárd dolláros jegyeladásának mintegy 2,8%-át jelenti. Az elmúlt évtizedben a Disney olyan filmeket is bemutatott az országban, amelyek kifejezetten a helyi piacra készültek: például a decemberben debütált The Last Warrior: A Messenger of Darkness ( Последний богатырь: Посланник Тьмы), egy népszerű orosz fantasy sorozat harmadik része, minden idők legnagyobb bevételt hozó orosz nyelvű filmje lett az országban.

A Netflix is megszólalt az ügyben, ám egészen más vonatkozásban. Oroszországban ugyanis törvény írja elő, hogy azoknak a streamingszolgáltatóknak, amelyeket százezernél többen néznek naponta, fel kell venniük kínálatukba a húsz legnagyobb orosz szövetségi televíziós csatorna kínálatát, amelyek közül sok a Kreml propagandáját sugározza. A Netflix szóvivője kijelentette, hogy ezt nem teszik meg, arról viszont nem nyilatkozott, hogy a háború hatással van-e oroszországi terjeszkedési terveikre.

(Forrás: The Hollywood Reporter)