Már a legelső Sárkányok háza-részben volt utalás a sorozat végére

9,3 millióan látták az Egyesült Államokban a sorozat grandiózus utolsó részét, ami még úgy is lázban tudta tartani a rajongókat, hogy napokkal korábban kiszivárgott a netre.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

Bár a Sárkányok háza várva várt utolsó epizódja a hivatalos premier előtt kiszivárgott a netre (itt írtunk részletesen az esetről), azért a Warner Bros. Discovery így sem panaszkodhat: a tizedik rész 9,3 milliós nézőszáma (ami csak az Egyesült Államok-beli, tévéképernyős nézettség), a legerősebb évadzáró az HBO történetében a Trónok harca 2019-es befejezése óta, amikor is 19,8 millió néző látta a nyolcadik, egyben utolsó évad fináléját. Ugyanakkor a Sárkányok háza ezúttal nem tudta megdönteni a saját rekordját: a nézőcsúcsot a második epizóddal érte el, amit akkor 10,2 millióan láttak.

Forrás: HBO

 

Akárhogy is, jelenleg a fél internet azzal van tele, hogy az évadzáró egy gyomrossal ért fel a Sárkányok háza és a  Trónok harca rajongói számára. Sokan közülük úgy vélik, a spin off széria rögtön az első évadával felnőtt az anyasorozathoz, sőt, már-már annak legjobb pillanatait idézi.

Nos, befutott a finálé. A Sárkányok háza 1. évadának a Trónok harca eddigi legjobb évadai mellett a helye. Lenyűgöző operatőri munka, erőteljes színészi játék, hihetetlen produkciós értékek... Nem gondoltam, hogy az HBO képes lesz újjáéleszteni ezt a franchise-t, de nagyszerűen teljesítettek.

 

Mások jelezték, hogy a nagy finálét látva csak ilyen csodálkozó fejet tudtak vágni, mint Matt Smith Daemon herceg szerepében:

 

Sokan persze nem őt, hanem a Rhaenyra királynőt alakító Emma D'Arcyt kiáltották ki a sorozat legjobb színészének (azért nem színésznőt írunk, mert ő nembinárisnak tartja magát), mivel az utolsó epizódban nagyon beszédes volt az arca. A rajongók szerint a tekintetében összesűrűsödött az összes családi tragédia és háborús konfliktus miatti fájdalom, ezért néhányan már előre odaadták neki az Emmy-díjat az alakításáért:

A sok lelkendezés mellett egy érdekes felfedezés is kering a neten. Eszerint azt, hogy a Targaryen-ház híres polgárháborúját, amelyet George R. R. Martin a sorozat forrásanyagában, a Tűz és vér című könyvében a Sárkányok táncának nevezett el, a sárkányok fogják kirobbantani. Azt pedig, hogy ezek a bestiák még sárkánylovasokkal a hátukon is kiszámíthatatlanok, már a széria legelső epizódjában előre jelezték az alkotók.

Egyesek szerint ugyanis Viserys király (Paddy Considine) és a fiatal Rhaenyra hercegnő (Milly Alcock) beszélgetése pontosan arra utalt, hogy roppant óvatosan kell bánni a sárkányokkal. A fináléban ugyanis a félszemű Aemond Targaryen (Ewan Mitchell) kigúnyolja az unokaöccsét, Lucerys Velaryont (Elliot Grihault), és már a Baratheonok erődjében, Viharvégben bosszút akar állni rajta, amiért évekkel korábban fél szemére megvakította, ezért utána repül Vhagar nevű sárkányán, aki sokkal termetesebb, mint Lucerys hátasa, Arrax. Bár az egyelőre nem világos, hogy Aemond ténylegesen ártani akart-e Lucerysnek a nyaktörő üldözés során, vagy csak meg akarta leckéztetni, a kicsi Arrax a tomboló vihar és a hatalmas sárkány közelsége miatt megvadult, és tüzet lehelt Vhagarra – aki ezen felbőszülve Arraxot és Luceryst is látványosan darabokra tépte.

Forrás: HBO

 

Viserys király pont a sárkányok efféle kiszámíthatatlanságáról beszélt a lányának (Lucerys anyjának), miután Rhaenyra ezt mondta neki a legelső részben:

Mindenki azt mondja, hogy a Targaryenek közelebb állnak az istenekhez, mint az emberekhez. De ezt a sárkányaink miatt mondják. Nélkülük ugyanolyanok vagyunk, mint bárki más.

Erre jött a király sokat sejtető válasza:

Az az elképzelés, hogy mi irányítjuk a sárkányokat, csupán illúzió. Ők olyan hatalom, amivel az embereknek sosem lett volna szabad játszadozniuk. Olyan, amely Valyria vesztét okozta. Ha nem törődünk a saját történelmünkkel, ugyanez lesz velünk is.

(via Variety & NME.com)

Hamarosan a PORT.hu saját podcastjében is kibeszéljük a Sárkányok háza évadzáró epizódját – addig is íme az előző heti adásunk: