Még 9 alulértékelt, de valójában piszok jó film a Netflixen

Martin Freeman posztapokaliptikus drámája, Richard Linklater rotoszkóp technológiás animációs filmje és Robert Downey Jr. saját apjáról forgatott dokuja is bekerült a válogatásunkba.

Áprilisban a PORT.hu olvasói nagyon szerették azt az összeállításunkat, amelyben 6 olyan alulértékelt, de valójában nagyon jó filmet mutattunk be a Netflix kínálatából – köztük két magyar alkotást, a Pieces of a Womant és a Testről és lélekrőlt. Mivel a cikkünk eredeti forrása, az IndieWire magazin nem kevesebb mint 60(!) ilyen gyöngyszemet szedett lajstromba, összeállítottunk egy újabb listát azokról a kiváló filmekről, amelyek nagyon megérdemlik, hogy minél többen megnézzék a Netflixen.

 

1. 1922 (2017)

A Netflix jó érzékkel az első Az-filmmel egy időben csapott le a 2010-ben megjelent (magyarul 2014-ben kiadott) Minden sötét, csillag sehol című Stephen King-novelláskötet egyik legizgalmasabb történetére, az 1922-re, amelyben egy kissé komikusan beszélő, gyarló amerikai farmer (a filmváltozatban Thomas Jane)

brutálisan meggyilkolja a feleségét némi anyagi haszon reményében.

Ám a cselekedeteinek súlyos következményei lesznek, és a nyakas földműves egyáltalán nem tud olyan könnyen megszabadulni az asszonytól, mint ahogyan azt eredetileg remélte...

 

2. Cargo (2018)

Martin Freemannek (akit olyan franchise-okból ismerhetünk, mint a Sherlock tévésorozat vagy A hobbit-trilógia) ebben a filmben egy olyan posztapokaliptikus világban kell gondoskodnia egy kisbabáról, ahol épp elszabadult a zombijárvány – és ő maga is megkapta a fertőző kórságot, így a napjai szó szerint meg vannak számlálva! A film kihalt, sivatagos helyszínei ugyanúgy Ausztráliában találhatók, ahogy azt már a műfaj nagy öregjénél, a Mad Maxnél megszokhattuk,

csakhogy ez a film inkább a szintén 2018-as Madarak a dobozban és a Hang nélkül mellé illik, és nem a punkfrizurás motorizált barbárok szellemi örököse.

 

3. Senki nem tudja, hogy itt vagyok (2020)

Gaspar Antillo a Tribeca Filmfesztiválon a legjobb narratív rendezés díját is besöpörte ezzel a chilei pszichológiai thrillerrel. A történet főszereplője egy Memo nevű, valaha jobb napokat látott énekes, aki fiatal korában sikert sikerre halmozó gyereksztár volt, de a korán jött hírnév olyan traumatikus élményt okozott neki, hogy felnőttként csöndes és visszahúzódó lett.

A főhőst ráadásul a Lost tévésorozat közönségkedvenc sztárja, Jorge Garcia alakítja, úgyhogy már csak emiatt is mindeképpen érdemes egy próbát tenni a Senki nem tudja, hogy itt vagyokkal!

 

4. Ha tudnád (2020)

Alice Wu 16 évvel első filmje, a Jó, rossz, meg ami közte van után készítette el az önéletrajzi alapú másodikat. A Cyrano de Bergerac klasszikusából is merítő felnövéstörténet főszereplője a gimnazista Ellie Chu (Leah Lewis), aki nem tartozik az iskola legmenőbb diákjai közé, cserébe viszont jó tanuló, amit ki is használ: mások helyett ír dolgozatokat jó pénzért. Egyik kuncsaftjának, Paul Munskynak (Daniel Diemer) nagyon tetszik Aster Flores (Alexxis Lemire), a gimnázium talán legnépszerűbb lánya, és arra kéri Alice-t, hogy írjon a nevében szerelmes üzeneteket Asternek.

Ezzel egy bonyolult szerelmi háromszög alakul ki, Alice ugyanis titokban szintén belezúgott Asterbe.

 

5. Kinek a háza? (2020)

A háború sújtotta Dél-Szudánból menekül Angliába egy házaspár, Bol (Sope Dirisu) és Rial (Wunmi Mosaku). Új életüket beárnyékolja egy trauma, lányuk út közben vízbe fulladt. De nem elég a gyászmunkával, a bürokráciával és a kisvárosi előítéletekkel megküzdeniük, kiderül, hogy az új (valójában borzalmas állapotú) házukkal valami nagyon nincs rendben.

Sokasodnak a furcsa és ijesztő jelek, és egyre biztosabb, hogy a sötétben valami gonosz lapul...

 

6. A jég ellen (2021)

Ez a film lényegében „csak” arról szól, hogy két férfi elindul, hogy bebizonyítsa: Grönland nem más, mint egy nagy sziget. A túlélésért folytatott küzdelmükben azonban olyan szélsőséges körülményekkel kell szembenézniük, hogy az út alaposan próbára teszi őket, fizikailag és szellemileg egyaránt.

A film egyik fő vonzereje persze leginkább az, hogy a főszerepben a Trónok harca tévésorozat dán sztárja, a közönségkedvenc Jaime Lannistert alakító Nikolaj Coster-Waldau látható.

 

7. Robert Downey Sr. – Egy öntörvényű filmkészítő (2022)

A Marvel-filmek ünnepelt sztárjának, Robert Downey Jr.-nak természetesen nem véletlenül van a Jr. a nevében: így különböztette meg őt Hollywood az apjától, a 2021-ben elhunyt Robert Downey Sr.-tól,

aki történetesen szintén színész (valamint rendező, forgatókönyvíró, producer és született bonviván) volt.

Ebben a személyes hangvételű portréfilmben Robert Downey Jr. maga mutatja be a nézőnek az édesapja munkásságát. Szóba kerül egyebek között a generációk közti szakadék, és az, miként lehet ezt orvosolni, valamint a művészet és halandóság kapcsolata is.

 

8. A texasi láncfűrészes mészárlás (2022)

Bőrpofa nélkül aligha létezne a többi, ma már jól ismert, maszk mögé bújó, ikonikus filmes sorozatgyilkos: Michael Myers, Freddy Krueger, Jason Vorhees és a Sikoly szellemálarcos döfködője. És mivel az utóbbi néhány évben nemcsak a Halloween franchise támadt fel, de a Sikoly is kapott pár folytatást,

tényleg csak idő kérdése volt, hogy mikor húznak le egy újabb bőrt Bőrpofáról!

A 2022-es új verzió egészen biztosan nem lesz már akkora kultfilm, mint amilyen az 1974-es eredeti volt. Viszont aki szeret trancsírozós horrorfilmeket nézni, bátran tegyen vele egy próbát, garantáltan nem fog unatkozni – de filmnézés közben eszegetni sem, az tuti!

 

9. Apollo 10 1/2 (2022)

Közel két évtizeddel az utolsó animációs filmje, a Kamera által homályosan után Richard Linklater egy gyönyörű, az Apollo-11 holdraszállása előtt játszódó, felnőtté válást bemutató filmmel tért vissza. A történet szerint a Stanley nevű houstoni sráchoz bekopogtat a NASA azzal, hogy vegyen részt egy titkos küldetésen, ahol a Holdra szállást próbálják el élőben, a Holdon. Linklater a film nagy részét színészekkel, zöld vászon előtt forgatta, majd a jelenetek animálásához rotoszkópos módszert használt.

És ahogy az egy Linklater-produkcióban lenni szokott, a filmzene is tökéletes,

olyan zenészek korabeli dalaival, mint a Donovan, a Creedence Clearwater Revival, a Canned Heat és a The 5th Dimension.