Melyik a legjobb streamingoldal? - Teszt!

Nem könnyű toplistázni a streamereket, de mi azért megpróbáltuk.

Pár évvel ezelőtt a streaming még egyet jelentett a Netflixszel, ma viszont már a bőség zavarával kell szembenéznie annak, aki el akarja dönteni, hogy a Magyarországon is elérhető féltucat streamingcég közül melyiknek a szolgáltatására akar előfizetni. A döntést megkönnyítendő leteszteltük mindet, a tartalom mellett a formára is koncentrálva.

7. Cinego

Forrás: Cinego

 

A kizárólag a magyar piacon elérhető Cinego jelentős hátránnyal indult az előfizetőkért folyó versenyben, mert sokáig csak böngészőn keresztül volt elérhető. Ma már szerencsére letölthető a CineGo alkalmazás a Google Play Store-ból, és elkészült a Samsung TV applikáció is, az LG tévé tulajdonosoknak viszont még várniuk kell.

Az előfizetési díj 1790 Ft havonta, vagy 18900 Ft évente, de akit csak egy-egy film érdekel, az választhatja a kölcsönzés opciót is, általában 900 forintért, vagy a letöltést (általában 1300 Ft-ért), így az MP4-formátumú fájlt ki is írhatjuk egy pen drive-ra. Van ugyanakkor jó pár olyan film is, amelyet sima előfizetéssel nem tudunk megnézni, csak ha pluszban kifizetjük a kölcsönzési díjat is.

A Cinego kínálatát olyan „minőségi, legtöbbször díjnyertes” filmek alkotják – jelenleg nagyjából 370 –, amelyek korábban a hazai művészmozik műsorán szerepeltek, vagyis akit nem csak Hollywood érdekel, az válogathat a legizgalmasabb európai, közel-keleti és ázsiai címek közül, de akadnak amerikai függetlenek és magyar filmek is (pl. Akik maradtak, A Viszkis, Kaméleon, Kojot, Saul fia).

A főoldal nincs túlbonyolítva, a filmcímeket megnézhetjük ABC-sorrendben vagy az újdonságokra szűrve is, kereshetünk műfaj vagy „paraméterek” alapján, ahol többek közt ilyen kategóriák vannak: coming of age, drog, Cannes, Berlinale, vallás, szinkronos, anyaság, korrupció, misztikum.  

Mennyiség: 10/5
Minőség: 10/8
Felhasználói élmény: 10/4

 

6. Filmio

Forrás: Filmio

 

A Nemzeti Filmintézet saját streamingoldala hiánypótló. Magyar filmek akadnak a többi szolgáltató kínálatában is, a Filmión viszont a frissebb címek mellett a legnagyobb klasszikusokat is megtaláljuk, kezdve a 30-as évek vígjátékaitól a magyar új hullám legfontosabb darabjaitól a Budapesti Iskola-féle dokumentumfilmekig, sőt tévéjátékok és rövidfilmek is vannak a jelenleg mintegy 500 filmből álló katalógusban. A technikai színvonalra sem lehet panasz, többségében ugyanis olyan filmek kerülnek fel, amelyek már átestek a digitális felújításon, így például az olyan klasszikusok is, mint az 1942-es Emberek a havason is HD-ben nézhetőek.

Az előfizetési díj baráti (1190 Ft egy hónapra), de a Cinegóhoz hasonlóan kölcsönözni is lehet, bizonyos friss címekért (pl. A játszma, Katinka, Az unoka, Zanox) pedig itt is külön kell fizetni. Cserébe viszont időről időre ingyenesen (azaz előfizetés nélkül) is elérhetővé válik néhány film.

A főoldalon böngészhetünk az újdonságok, az aktuálisan legnépszerűbb filmek, illetve a tematikus válogatások közt, de lehet címke, illetve műfaj alapján is keresni. Az induláskor még jó pár gyerekbetegséggel küzdött az oldal, ha például félbe hagytunk egy filmet, a lejátszás legközelebb újra elölről indult el.  Mára ezeket sikerült kijavítani, a kezelőfelület azonban még így sem a leggördülékenyebb. A legnagyobb hiányosság: nem listázza ki az oldal a félbe hagyott filmjeinket, hogy egy kattintással folytatni tudjuk.

Mennyiség: 10/7
Minőség: 10/8
Felhasználói élmény: 10/6

 

5. Apple TV+

Forrás: Apple TV+

 

Az 1890 Ft-os havi előfizetési díjjal az Apple ajánlata meglehetősen vonzónak tűnhet, de a streamerpiacon egyedüliként kizárólag saját gyártású tartalmakat kínál, a mennyiséget illetően így nem veheti fel a versenyt a konkurenciával. Androidos készülékeken ráadásul nem érhető el az applikáció, vagyis akinek nincs Apple-terméke vagy kompatibilis tévéje, az a böngészőben tudja csak nézni a filmeket és sorozatokat. Cserébe viszont alaposan megválogatják az Apple TV fejesei, hogy milyen produkciónak adnak zöld utat, ennek  köszönhetően az elmúlt évek legjobb sorozatai közül jó párat itt találhatunk meg, lásd például a Különválást, a For All Mankindot, a WeCrashedet, Mythic Questet vagy a Ted Lassót, de az Oscar-díjas CODA is nekik köszönhető. Az eredeti tartalmak ráadásul mind 4K és HDR-képpel, illetve Dolby Vision és Dolby Atmos hanggal streamelhetőek.

A kezelőfelület a kevés tartalom miatt sem a legizgalmasabb: ha lefelé görgetünk, akkor ugyanazokat a címeket fogjuk látni különböző kategóriákba csoportosítva. Pozitívum viszont, hogy nemcsak az újdonságokat emelik ki, hanem a premier előtt álló filmeket és sorozatokat is a pontos bemutatódátummal együtt.

Mennyiség: 10/4
Minőség: 10/8
Felhasználói élmény: 10/5

 

4. Prime Video

Forrás: Prime Video

 

Az Amazon is 1890 Ft havidíjért kínálja a szolgáltatását (az első hónap csak 899 Ft), és ezért cserébe többek közt minden idők legdrágább sorozatát, A hatalom gyűrűit nézhetjük meg náluk, de természetesen A Gyűrűk Ura-trilógia is része a katalógusuknak.

A Prime Video annyiban hasonlít az Apple TV-re, hogy próbálnak egy markáns profilt kialakítani, már ami a saját gyártású tartalmakat illeti. Nagyon erős az akcióvonal (Reacher, Vikingek, Preacher, Mr. Robot, A végső lista, Hanna), de rámentek a nagy költségvetésű adaptációkra is (Amerikai istenek, Az ember a Fellegvárban), A fiúk óriási sikerét kihasználva pedig elkezdtek franchise-ot is építeni. Emellett bezsákoltak olyan klasszikusokat is, mint az Office (mind a brit, mind az amerikai verziót) vagy a Dr. House, és különösen erősek a sportdokumentum-sorozatokban.

A kezelőfelületbe viszont belefektethettek volna még pár munkaórát, a menürendszer ugyanis túlzsúfolt és nehezen átlátható, ráadásul az (androidos) applikációban sokkal kevesebb a kategorizációs lehetőség, mint a böngészőben. Van viszont lokalizált toplista, és egy olyan zseniális funkció, ami példa nélküli a streaminges mezőnyben: ha lejátszás közben nyomunk egy pause-t, akkor a képernyőn megjelennek a jelenetben látható karakterek, illetve az őket játszó színészek nevei, hála az IMDb-s integrációnak.

Forrás: Prime Video

 

Az applikáción belül le is lehet tölteni az egyes tartalmakat, hogy olyan helyen is nézhessük, ahol nincs Wi-Fi-kapcsolat. Ez a funkció az HBO Max, a Disney+ és a Netflix-nél is elérhető, itt viszont sokkal egyszerűbb beállítani, hogy mekkora méretben és milyen hangsávval akarjuk leszedni a videót.

Mennyiség: 10/7
Minőség: 10/7
Felhasználói élmény: 10/6

 

3. Disney+

Forrás: Disney+

 

A Disney nem siette el, de végül beszálltak a streamingháborúba, és egyből le is dobták a taktikai atomot. A mikiegeres cég mára bekebelezte a Marvelt, a Pixart a Star Wars-univerzumot és a 20th Century Fox stúdiót, így attól nem kellett tartani, hogy nem tudnak miből válogatni az új előfizetők. A júniusi induláskor 900 film, 800 sorozat és 150 eredeti produkció vált elérhetővé, majdnem minden magyar felirattal és/vagy szinkronnal.

A képminőség többnyire kiváló, sokkal nagyobb arányban érhetőek el a tartalmak 4K-ban, mint például az HBO Maxnál, az eredeti nyelvű filmeknél pedig a Dolby Atmos keverés se ritka. A menürendszer kényelmes és átlátható, külön „hub”-ot kaptak a Pixar, a Marvel, a Disney, a Star Wars, a National Geographic és a Star produkciói. Az MCU-filmek esetében kapunk még egy extrát is: választhatjuk az IMAX enhanced formátumot, így egyes jeleneteket 1,90:1 képarányban nézhetünk meg, ahogy a moziban. (Hogy ennek van-e értelme, azon túl, hogy jól hangzik, az más kérdés.)

Akadnak apró hiányosságok is, akad olyan tartalom, amin csak szinkron van, felirat nincs (Lost, Pam & Tommy), de frusztráló lehet az is, hogy a nem saját gyártású sorozatok fáziskéséssel kerülnek fel: a 18 részes Üdv Wrexhamben! például az FX-en már lefutott, de a Disney+-on még csak 4 epizód érhető el.

A havi előfizetési díj 2490 forint, vagy 24 900 forint egy évre, ez esetben a 12 hónapot 10 hónap áráért kapjuk meg.

Mennyiség: 10/8
Minőség: 10/7
Kezelhetőség: 10/8

 

2. HBO Max

Forrás: HBO Max

 

Idén márciusban végre nálunk is felváltotta a fapados HBO GO-t a várva várt Max, ami hibái ellenére is minőségi és mennyiségi ugrást jelentett. Ha nem is kaptuk meg az amerikai HBO Max teljes katalógusát, az induláskor ezernél is több film és 400-nál is több sorozat került fel (ezek egy része persze a GO-n is elérhető volt), köztük az HBO szériáival és a Warner mozis produkcióival, beleértve a DC Univerzum filmjeit. Elérhetőek régebbi, klasszikus filmek és sorozatok (például a Bond-filmek), de olyan tartalmak is, amelyeket nem a Warner gyártott – az olyan Sony-produkciók is ide kerültek fel, mint például a Szellemirtók: Az örökség vagy a Pókember: Nincs hazaút. A Max Originals-szekció egyelőre nem olyan izmos, de már így is sikerült kitermelni egy-két közönségsikert – lásd pl. a Peacemakert, Barryt vagy a Hacks - A pénz beszélt.

A kezelőfelület egész pofás, a műfajok mellett rákereshetünk külön a magyar gyártású produkciókra (A besúgót persze már hiába is keressük), de a rendszer kidobja az aktuálisan legnézettebb filmek és sorozatok listáját is. Külön ikont kaptak a DC szuperhősfilmjei, az HBO és a Warner Bros. saját produkciói és a Cartoon Network rajzfilmjei is. Kiválaszthatjuk azt is, hogyan érezzük magunkat éppen (vidám, nosztalgikus, kíváncsi, magabiztos vagy vérző szívű), és annak megfelelően kapunk ajánlatot. Ami jópofa, de el tudnánk képzelni még több keresési kritériumot is.

Mindez havi 2390 Ft-ba kerül, de éves előfizetéssel megspórolhatunk 33%-ot, mert akkor 18999 Ft-ot kell csak fizetni 28680 Ft helyett. Egyszerre 3 különböző eszközről lehet streamelni, és akár 5 db., személyre szabható profilt lehet létrehozni.

Mennyiség: 10/8
Minőség: 10/8
Kezelhetőség: 10/7


1. Netflix

Forrás: Netflix

 

A Netflix-et már kutyáztuk mi is eleget az utóbbi időben a sok gyenge saját tartalma miatt, de van két olyan fontos aspektus, amiben a konkurencia egyelőre megközelíteni se tudta. Az HBO Max, a Disney, a Prime és az Apple kínálatát túlnyomó többségben az angolszász piacra gyártott, angol nyelvű produkciók adják. A Netflix-en ezzel szemben bármikor belefuthatunk koreai, spanyol, német, francia vagy lengyel sorozatba, vagyis

nem kell azt éreznünk, hogy csak Amerikából áll a világ.

Bár a Disney+ és az HBO Max elindulásával a Netflix elveszítette sok tartalmát, még így is az övék a legnagyobb katalógus, több ezer cím érhető el, és annyi új tartalom kerül fel minden héten, hogy követni sem lehet a bemutatókat. A Netflixnek van ugyanakkor a legtanulékonyabb, legprofibb algoritmusa, így a YouTube-hoz hasonlóan a nyitóoldal mindig tele van hatásos, személyre szóló ajánlásokkal.

A Netflix abban is különbözik a konkurenciától, hogy több előfizetői csomagot kínál. A legolcsóbb, 2490 Ft-os verzióban 1 eszközt használhatunk csak (jelenleg SD, 2022 novemberétől pedig HD-minőségben), a 3490 forintos standard csomagban 2 eszközön nézhetjük a tartalmakat Full HD-ben, míg ha 4 eszközt és Ultra HD-minőséget akarunk, 4490 Ft-ot kell fizetnünk.

Mennyiség: 10/9
Minőség: 10/7
Kezelhetőség: 10/9