Minden, amit A korona ötödik évadáról tudni kell

Mikor lesz? Lesz-e egyáltalán? Mikor játszódik? Kik játszanak benne? Tudj meg mindent kedvenc netflixes történelmi drámasorozatod következő évadáról!

Azóta, hogy A korona negyedik évada (amit itt méltattunk) tavaly novemberben felkerült a Netflixre, tehát minden bizonnyal minden rajongó azonnal ledarálta, azt várjuk, mikor derül ki bármilyen új infó az ötödik évadról, így egy összefoglaló szinte bármikor aktuális lehet – cikkünk szomorú apropóját azonban az adja, hogy április 9-én, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet férje (akit a széria korábbi évadaiban Matt Smith, majd Tobias Menzies formált meg).


Lesz-e egyáltalán ötödik évad?

Persze, hogy lesz – csak sajnos nem mostanában. Jelenleg az utolsó részek, amiket streamelhetünk, a negyedik évad epizódjai, és az ötödik évad csak 2022-ben jön ki. Ami azt jelenti, hogy a 2018-as évhez hasonlóan sajnálatos módon a 2021-es év is kedvenc sorozatunk nélkül fog eltelni. Hát lehetne ez az év még ennél is rosszabb? (És akkor nagyon igyekszünk kihagyni azt a szójátékot, hogy idén A korona helyett másféle koronában részesültünk.)

Kik fognak szerepelni benne?

A cselekménybeli évek, évtizedek előrehaladtával A korona sztárjait nagyjából kétévadonként le szokták cserélni idősebb színészekre. Az ötödik évad is teljesen új színészgárdát vonultat fel. II. Erzsébetet az eddigi Olivia Colman helyett Imelda Staunton (Vera Drake, Harry Potter és a Főnix rendje), húgát, Margit hercegnőt pedig Helena Bonham Carter helyett Lesley Manville (Fantomszál, A vér földje) fogja játszani. A fent említett színészek után Fülöp herceg ezúttal Jonathan Pryce (Trónok harca, A két pápa) lesz, míg Diana hercegnőt Emma Corrinról Elizabeth Debickire (A nagy Gatsby, Tenet) cserélik. Habár a Netflix még nem erősítette meg, az új Károly herceg iparági pletykák szerint Dominic West (Drót, A viszony) lesz.

Elizabeth Debicki. Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

Mikor kezdődik a forgatás?

A tervek szerint idén júniusban, és a koronavírus természetesen ennek a sorozatnak az esetében is lelassítja a munkálatokat, így a premier csak valamikor 2022-ben várható.

Mikor fog játszódni az ötödik évad?

A negyedik évad végén 1989 karácsonyán búcsúztunk el a királyi család tagjaitól, ami azt jelenti, hogy a következő epizódok már a kilencvenes évekbe viszik a nézőket. A sztori várhatóan Károly és Diana válása, az azt megelőző kölcsönös hűtlenségek, András herceg és Sarah Ferguson botrányai (nem a közelmúltbeli szexbotrány, hanem a válásukhoz vezető történések) és Diana tragikus végkimenetelű autóbalesete körül forog majd.

Lady Diana 1996-ban. Forrás: Mark Reinstein / Corbis via Getty Images

 

Lesz hatodik évad is?

Igen! A koronát eredetileg is hat évadosra tervezték, s habár 2020 elején a Netflix meglebegtette, hogy az ötödik évad lesz az utolsó, tavaly júliusban szerencsére meggondolták magukat, és a széria írója/ötletgazdája, Peter Morgan bejelentette, hogy el fog készülni a hatodik évad is. Az alkotóknak ugyanis rá kellett döbbenniük, hogy annyi drámai esemény történt a királyi család életében a kilencvenes években, hogy azt lehetetlenség egyetlen évadba belesűríteni. „Hamar világossá vált, hogy ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a sztori gazdagságának és komplexitásának,

vissza kell térnünk az eredeti terveinkhez, és megcsinálni a hatodik évadot is”

– hozta nyilvánosságra akkor Morgan egy közleményben. A forgatás várhatóan valamikor 2022-ben kezdődik.



Mikor zárul A korona cselekménye?

Ezt még nem jelentették be hivatalosan, de egyes pletykák arra engednek következtetni, hogy a hatodik évad végén egészen a 2000-es évek elejéig eljuthatunk királyi hőseinkkel. Mások szerint azonban valamivel korábban fog zárulni a cselekmény, mivel Morgan az általa írt és Stephen Frears által rendezett A királynő című 2006-os nagyjátékfilmben már egyszer tárgyalta Diana hercegnő halálának utóhatásait, és nem valószínű, hogy ismételni szeretné magát.


(via Independent)