Most akkor belepiszkálnak utólag a Stranger Things-részekbe vagy nem?

A forgatókönyvírók egyszer ezt állítják, máskor meg letagadják a „georgelucasozást”.

A Stranger Things forgatókönyvírói tagadják, hogy a népszerű Netflix-széria korábbi évadait utólag módosították volna. Ezzel kapcsolatban a Twitteren is közzé tettek egy üzenetet egy „hivatalosnak tűnő” (tehát a Twitter pipájával ellátott) felhasználói fiók, a @strangerwriters (Stranger Things Writers' Room Account) elnevezésű profillal:

Semmilyen jelenetet nem vágtunk ki vagy szerkesztettünk át az előző évadokból. És soha nem is fogunk.

A Twitter-bejegyzés azután került ki, hogy a Netflix sorozat két showrunnere, Matt Duffer és Ross Duffer július elején azt állították, hogy igenis szerkesztgették utólag a korábbi évadokat – ezt egyébként ők „georgelucasozásnak” nevezték, tréfásan arra a jelenségre utalva, hogy a Star Wars atyja is rendszeresen belenyúlt utólag a filmjeibe, még évtizedekkel azok mozipremierje után is. Az ominózus módosítást egyébként mi is megírtuk itt a PORT.hun: a 4. évadban a rajongók kiszúrták, hogy a március 22-t mutat a naptár, és a 2. évadban Joyce (Winona Ryder) megemlíti, hogy aznap van a fia, Will (Noah Schnapp) születésnapja, csakhogy ez szóba sem került az új részekben. A Duffer testvérek egy huszárvágással megoldották a bakit, és a Variety-nek adott új interjúban el is mesélték, hogyan: utószinkronnal a márciust májusra cserélték Joyce szövegében.

Forrás: Netflix

 

Több néző azonban azt gyanítja, hogy a sorozat 1. évadának egyik jelenetét, amelyben Jonathan (Charlie Heaton) titokban lefényképezi Nancy Wheelert (Natalia Dyer), utólag az alkotók átszerkesztették, hogy „kevésbé tűnjön perverznek”. Néhány rajongó ugyanis saját bevallása szerint úgy emlékszik, hogy az „eredeti" jelenetben” Jonathan továbbra is fotózta Nancyt, miközben a lány levetkőzött, ám a Netflixen most látható változatában mindez nem így történik. A @strangerwriters Twitter-oldal erre a felvetésre viszont azt válaszolta, hogy nem volt semmiféle „georgelucasozás”, azaz utólagos belenyúlás ebben a jelenetben.

Másik érdekesség a Stranger Things 4. évadával kapcsolatban, hogy csak a fináléban több VFX-felvétel volt, mint az egész 3. évadban együttvéve. Ezek közül persze jó néhány egészen nyilvánvaló (például a széthasadó talaj, ahol láva buggyan ki, vagy a hősökre támadó démoni denevérek hada a Tótágasban), a többi viszont úgy lett megtervezve, hogy a nézők szeme elől rejtve maradjon.

Az évad egyik legemlékezetesebb jelenetében például Dacre Montgomery, akinek a karaktere, Billy az előző évadban meghalt, visszatér, és egy látomásban kínozza mostohatestvérét, Maxet, akit Sadie Sink alakít. Montgomery azonban a covid járvány miatt nem tudott fizikailag részt venni az új évad forgatásán, mivel nem hagyhatta el Ausztráliát a szigorú karantén miatt. A probléma megoldása érdekében a sorozat vágója, Dean Zimmerman vágási és digitális trükkökkel illesztette bele Billyt a Maxszel közös jeleneteibe, a saját bevallása szerint igen stresszes munkafolyamat árán.

Azt, hogy a Duffer testvérek kérésére a vizuális szakembereknek utólag bele kell nyúlnia a már kész epizódokba, Dean Zimmerman maga is elismerte:

Vannak olyan felvételek, amelyek rendben voltak, nem vennéd észre a problémákat. De a Duffer testvérek, már csak archiválási célokból is ki akarják cserélni ezeket. Szóval még mindig töltünk fel felvételeket, mert a Duffer testvérek azt szeretnék, ha a sorozat a lehető legtökéletesebb lenne. Nekik minden a részletekről szól.

(via The Independent & Variety)