Dokumentumfilm készült Soros Györgyről - itt az előzetes

Jesse Dylan és az Abramorama készített izgalmas portrét Soros címmel a 90 éves filantróp milliárdosról.

Közgazdász, üzletember, milliárdos, filantróp, az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) bőkezű támogatója – mások szerint a Bank of England bedöntője, gátlástalan spekuláns, maga a Sátán, sőt, az Illuminátussal karöltve a világ elveszejtésén munkálkodó gyíkember. Sokan sokféleképp jellemezték már a reflexivitás közgazdasági elméletének 90 éves kidolgozóját, a magyar származású Soros Györgyöt, a jobboldali és szélsőjobboldali pártok régóta démonizált alakját, akiről most Jesse Dylan, Priscilla Cohen és az Abramorama készített izgalmas dokumentumfilmet Soros címmel. Íme a hivatalos előzetes:

Ahogy az a fenti trailerből is látszik, a dokumentumfilm nemcsak bemutat számos ördögszarvas Soros-mémet (0:20-nál a Fidesz-kormány Soros-plakátja is felvillan!), de egészen a második világháborúban rommá lőtt Budapestig követi vissza a milliárdos életét. Soros ugyanis itt született 1930. augusztus 12-én Schwartz György néven egy zsidó családban, majd túlélve a holokausztot és a náci megszállást, 1947-ben a szovjet blokkhoz csatolt Magyarországról először Angliába, majd Amerikába emigrált – saját bevallása szerint azért, hogy Nyugaton a szabadságot és a gazdagságot választhassa a diktatúra és a szegénység helyett. Később a lengyel Szolidaritásnak, a csehszlovák Charta ’77 mozgalomnak és a magyarországi rendszerváltó pártoknak nyújtott anyagi segítsége részben hozzájárult a Szovjetunió befolyásának gyengüléséhez, és a közép-európai demokratikus átmenethez.

Soros György a vagyona egy jelentős részét egy ideje már arra használja, hogy a világ legkülönbözőbb országaiban megvédelmezze a sajtószabadságot, a kisebbségeket és az állampolgári jogokat – ennek következtében tavaly a Bloomberg Billionaires Index szerint a 29. helyett már csak a világ 218. leggazdagabb emberének nevezte, a korábbi 24,5 milliárdos vagyon helyett „mindössze” 7 milliárddal. Soros mindig is megosztó személyiség volt: egy 1988-as franciaországi üzletkötésekor tiltott bennfentes kereskedelemmel szerzett részvényeket, ami miatt évtizedeken át bíróságra kellett járnia. Elhíresült 1992-es üzleti manővere során pedig a brit jegybank által kibocsátott angol font árfolyama ellen spekulált, és egyetlen nap alatt egymilliárd dollárt keresett, ami miatt sokan a mai napig lelketlen spekulánsnak tartják.

A Soros-doku a sorosfilm.com oldal „virtuális mozijában” fog debütálni november 18-án, november 20-tól pedig a Watch Now @ Home platformon is elérhető lesz. (via Firstshowing.net & The Hollywood Reporter)

Forrás: Vital Pictures