Sosem találod ki, mi hallható a Netflix jól ismert „Tu-dumm-vűűű”-szignáljában!

Eredetileg olyan lett volna a hangos logó, mint az MGM oroszlánja, csak egy mekegő kecskével.

A 20th Century Fox stúdió fanfárja, a George Lucas-féle THX-rendszer búgása vagy az MGM-logó ordító oroszlánja mind-mind a szórakoztatóipar ismert brandjei lettek mára. Épp ezért volt feladva a lecke a Netflixnek, hogy a ma már igen népszerű streaming szolgáltatás logója és intrója is egy semmi mással össze ne téveszthető, egyedi szignál legyen. A Twenty Thousand Hertz podcast jubileumi, 100. adásában ez az intró volt a téma:

Az ismert „Tu-dumm-vűűű”-szignál kitalálásával Tod Yellint bízta meg a Netflix, hogy legyen valami egyedi azonosítójuk a saját gyártású filmjeik és sorozataik elején. Yellin abszolút képben volt abban, hogy mennyire felkapott dolog az otthoni mozizás, és hogy a Netflix beköszönő szignáljának is valami olyasminek kellene lennie, mint a Playstation-, az Xbox- és a Nintendo konzoloké. Nem kisebb szaktekintélytől kért szakmai útmutatást ehhez, mint az Oscar-díjas Lon Bender, aki olyan ismert filmek hangvágója volt, mint a Vírus, A rettenthetetlen, a Pocahontas, A vasálarcos, A visszatérő és Az éhezők viadala. A podcastből kiderült, hogy Bender első szignálötlete egy mekegő kecske volt:

Ha azt vesszük, hogy [a szignálnak] figyelemfelhívónak kell lennie, ami nagyon gyorsan feszültséget teremt, és aztán azt gyorsan fel is oldja, akkor a kecske hangja tulajdonképpen még ma is tetszik. Vicces volt, és úgy gondoltam rá, mint egy kis gúnyolódásra, mivel ez az MGM-oroszlán egyik verziója volt. Egy darabig ragaszkodtunk hozzá, és bár a kecskét végül kidobtuk, a „tu-dumm”-rész megmaradt.

No de mi hallható most a szignálban a mekegő kecske helyett?

Zenével kombinált kopogó hang, ami nem más, mint a jegygyűrűm, amivel a hálószobámban a szekrény oldalát kopogtattam meg. Ezt variáltuk meg és kevertük össze más hangokkal, ami teljesen normális a filmiparban használt hangoknál.

A Netflix-szignálba bele lett végül keverve egy csattanó üllő hangja, valamint egy olyan digitálisan megbolondított gitárszóló, amit Lon Bender kollégája, Charlie Campagna, a Skyfall, a Mad Max: A harag útja, Szárnyas fejvadász 2049 és számos más blockbuster hangeffektjeinek felelőse még a '90-es években vett fel. Campagna nagy megtiszteltetésnek vette, hogy bekerülhetett az effektje a Netflix-szignálba:

Mindig is nálam volt [a gitárhang]. Megtartottam, mert olyan szépnek tartottam, de sosem használtam semmire. 

(via IndieWire)