10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál A szikláról

Eredetileg Arnold Schwarzenegger lett volna az egyik főszereplő, a rendező, Michael Bay pedig mindenképpen az igazi Alcatraz-szigeten akart forgatni.

1. Michael Bay nem vacakolt börtöndíszlet építésével: az igazi Alcatrazba ment forgatni. Az 1996-ban bemutatott A szikla című, kultikus akciófilmben Hummel tábornok (Ed Harris) a kommandósaival elfoglalja az Alcatrazt és bejelenti: ha nem teljesítik a követeléseiket, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása csak egy módon lehetséges: a tábornoknál lévő fegyvereket ártalmatlanítani kell, ám az Alcatrazba vezető és onnan kivezető utat csak egyetlen ember ismeri, aki nem más, mint a börtönviselt egykori brit ügynök, John Patrick Mason (Sir Sean Connery), aki az FBI vegyifegyver-szakértőjével, Dr. Stanley Goodspeeddel (Nicolas Cage) karöltve kénytelen úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni ötmillió ember életét. A címbéli Szikla természetesen nem más, mint a hírhedt Alcatraz, vagyis a San Francisco melletti kopár sziget, amin kezdetben világítótorony volt, majd egy katonai erődítmény, 1963-ig pedig börtönként funkcionált, és olyan híres lakói voltak, mint Al Capone. A Disney égisze alá tartozó Hollywood Pictures stúdió kezdetben azt akarta, hogy Michael Bay egy Los Angeles-i stúdióban rendezze be a börtönt a film számára, Bay azonban az asztalra csapott, és azt mondta: vagy az igazi Sziklára mennek el leforgatni A sziklát, vagy nem lesz film!

Forrás: InterCom

 

2. Turisták lébecoltak a film forgatásán az Alcatrazban. Hiába költözött a börtönszigetre Michael Bay és a teljes stábja, az Alcatraz továbbra is nyitva volt a nyilvánosság előtt, és sok látogató úgy volt vele, hogy ha már arra jár, megnézi a filmforgatást is. Az Alcatraz ugyanis 1986 óta az Egyesült Államok egyik kiemelt nemzeti emlékhelye és múzeuma, amelyet a Nemzeti Park Szolgálat (angolul: National Park Service) gondoz és teszi bejárhatóvá turisták milliói számára. 1995. december 15-én azonban az Alcatrazt tulajdonló amerikai szövetségi kormányzat úgy döntött, átmenetileg bezárja a látogatók elől a börtönszigetet, amíg ki nem mozdulnak a holtpontról az elakadt költségvetési tárgyalások. Így A szikla forgatása zavartalanul folytatódhatott, immáron az ott tébláboló látogatók nélkül. Az autentikus helyszín egyébként annyira megtetszett Michael Bay-nek, hogy itt tartották meg 1996-ban a film díszbemutatóját is.

Forrás: Buena Vista/Getty Images

 

3. Sean Connery nem akart folyton ingázni San Francisco és az Alcatraz között. Ezért megkérte Michael Bay-t, hogy építtessen neki egy kunyhót a szigeten, és ne hotelben szállásolják el, hanem a kis magánkalyibájában, hogy nyugodtan készülhessen a szerepére. Mivel a skót sztárszínész nemcsak a film főszereplője volt, hanem az egyik executive producere is, a rendező tudomásul vette a furcsa kérést, és felépítették Connery külön bejáratú házikóját a szigeten.

4. Egy ideig úgy volt, hogy Arnold Schwarzenegger szerepel a filmben, nem Nicolas Cage. Az osztrák izomhegy lett volna ugyanis egy korai változatban a vegyi fegyverek szakértője, Dr. Stanley Goodspeed. Csakhogy Schwarzenegger visszautasította a felkérést, mivel nem tetszett neki a forgatókönyv. Az ugyanis akkor még mindössze nyolc telefirkált oldalból állt, és Arnold szerint nem állt össze semmiféle egységes mozifilmmé. Ezt egyébként ő maga mesélte el kedélyesen 2013-ban a brit The Sunnak adott interjújában (más források azt is tudni vélik, hogy Mason szerepét is felajánlották neki a '90-es években).

5. Egy rajongói konteó szerint a filmbéli John Patrick Mason nem más, mint az idős James Bond. A történet szerint ugyanis Mason egy elegáns és vérprofi brit titkosügynök, aki szálka volt az amerikaiak szemében, ezért bezárták az Alcatrazba. A rajongói teória szerint a nyilvánvaló jogi okok miatt azért nem hívják Masont James Bondnak A sziklában, mert az nem is igazi név, hanem csak egy ugyanolyan kódnév, mint a 007 és a többi 00-ás sorszám, amit több különböző brit titkos ügynök is használhat. A konteó szépséghibája, hogy míg a 007-es kánonban James Bond a Brit Királyi Haditengerészet parancsnoka, addig A sziklában Mason kikéri magának, hogy Hummel tábornok tengerésznek hívja őt, hiszen a szárazföldi hadsereg tisztje. Persze egy brit mesterkém miért ne hazudhatna a valódi rendfokozatát és a fegyvernemét illetően, ha az érdekei úgy kívánják?

6. A San Franciscó-i járókelők tényleg azt hitték, hogy kidobtak egy embert egy luxushotel erkélyéről. Azt az izgalmas jelenetet ugyanis, amikor Mason egy ügyes trükkel kilógatja az FBI igazgatóját, Jim Womackot (John Spencer) a balkonról, majd meglóg az épp ingyen kaját habzsoló, öltönyös titkos ügynökök válogatott csapata elől, Michael Bay-ék egy igazi szállodában, a Fairmont Hotel erkélyén vették fel. Csakhogy közben mindezt a városlakók is látták, és elkeseredett hívások tucatjai futottak be a szállodába, hogy egy ember átbukott az egyik erkélyük korlátján, és most egy vékony kötélen lógva csak egy hajszálon múlik az élete!

7. Több ismert hollywoodi sztárnak A szikla a kedvenc filmje. Michael Bay saját bevallása szerint ezt tartja a legtöbbre, Sean Connerynek a '90-es években elvállalt munkái közül ez és a Briliáns csapda volt a kedvence, de Benicio del Toro is megemlítette már korábban egy interjúban, hogy A szikla a kedvenc filmje. Milyen kár, hogy Dwyne „The Rock” Johnson, vagyis A Szikla nem mondta még ezt...

8. Az ember nem is gondolná, de A szikla egy Oscar-díjra jelölt akciófilm! Az 1997-es gálán a legjobb hang kategóriában volt nagy esélyes, ám az aranyszobrocskát végül Az angol beteg csapata kapta meg Kevin O'ConnellGreg P. Russell és Keith A. Wester triója helyett. A díjat egyébként A három testőrrel és a Batman-filmekkel akkor épp a karrierje csúcsán lévő Chris O'Donnell adta át.

9. A Filmvilág kritikusa 1996-ban nem volt különösebben elragadtatva A Sziklától. Simó György a recenziójában amellett, hogy nagy kegyesen kalapot emelt a látványos hollywoodi akciófilmes elemek előtt, magát a produktumot lefitymálóan „nintendo-filmnek” nevezte, a főszereplők közti feszültséget pedig elintézte annyival, hogy az csak „két elkötelezett patrióta puskabubus szembenállása”. Emellett azt is felhánytorgatta anno, hogy a forgatókönyvírók szinte minden jól működő elemet máshonnan kölcsönöztek, így a film egy igazi közhelyparádé lett:

A mű nem is okoz csalódást: kilencvenperces rövid élete alatt minden felrobban benne, ami csak felrobbanhat, beleértve Alcatraz műemlékfellegű szigetét is. Szolid, másodvonalbeli akciómozihoz illően lopnak össze mindenféle motívumokat, van benne végtelen hosszú lövöldözés és direktben a szívbe küldött injekció à la Ponyvaregény, lassítás és lövés előtt résnyire húzott szem à la hongkongiak, lángtenger elől a tengerbe menekülés à la van Damme és mások, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

10. Sokáig úgy volt, hogy jön a folytatás, A szikla 2. Michael Bay még egy 2017-es interjújában is azt ecsetelte lelkesen, hogy nagyon szeretett volna egy folytatást, ami abból az alaphelyzetből indult volna ki, hogy az amerikai hatóságok égen-földön keresik a sikeres Alcatraz-szigeti akció után lelécelt  Masont. Sajnos azonban ez a filmterv kútba esett, mivel Sir Sean Connery 2006-ban hivatalosan is nyugdíjba vonult, kijelentve, hogy nem vállal többé filmszerepeket, majd másfél évtizeddel később, 2020-ban, 90 évesen elhunyt.