10 dolog, amit nem tudtál a Feketék fehérenről

A kritikusok lehúzták, a nézők imádták – vagy csak imádták gyűlölni? A Wayans testvérek nem túl jó ízléssel megvalósított vígjátéka mindenesetre sokak számára jelent bűnös élvezetet. Nekik kedveskedünk a forgatás kulisszatitkait összegyűjtő cikkünkkel.

1. Habár a Feketék fehéren maszkjai nagyon bizarrnak tűnnek, a legendás maszkmester, Greg Cannom keze munkáját dicsérik. Ő felelt korábban a Mrs. Doubtfire és A maszk maszkjaiért is.

2. A filmben fontos szerepet játszó Vandergeldek neve beszélő név: a ’geld’ azt jelenti hollandul, hogy pénz, előtte pedig a nemességre utaló ’van’ előtagot találjuk (németes formájában, ’von’-ként biztos ismerősebb).

3. Annak ellenére, hogy a Feketék fehéren a Van, aki forrón szereti egészen rossz ízléssel megvalósított modernizált verziójának tűnik, eredetileg az Elfújta a szél vicces, napjaink Beverly Hillsében játszódó remake-jének szánták. Csak olyan sokszor átírták az első forgatókönyv-verziót, hogy végül ez a sztori kerekedett ki belőle.

4. A film eredeti címe az volt, hogy The Miltons – egyértelmű utalásként a dúsgazdag Hilton családra, akiket parodizálnak. A családnevet végül Wilsonra finomították.

5. Habár nem volt olyan nehéz kitalálni, az egyik nőnek öltöző nyomozót alakító és a forgatókönyvet is (társ)jegyző Marlon Wayans egy tavaly nyári interjúban elárulta, hogy

Tiffany Wilson figuráját Paris Hilton ihlette.

6. A Feketék fehéren olyan nagy siker volt, hogy az évek során többször is felmerült, hogy kapna egy folytatást. Először 2009-ben jelentette be a Sony stúdió, de a projektet később törölték. 2014-ben Marlon Wayans beszélt róla, hogy szívesen megcsinálná a második részt, 2018-ban pedig be is jelentették a dolgot. 2019-ben Terry Crews is (ő játszotta az egyik nőnek öltöző nyomozóba beleszerető Latrell Spencert) megerősítette, hogy dolgoznak a folytatáson, de Marlon Wayans később azzal hűtötte le a kedélyeket, hogy ez az információ nem hivatalos, mivel még nem kötöttek szerződést.

Azóta nem tudni, mi lett a Feketék fehéren 2. sorsa.


7. A filmet bemutatásakor gyűlölték a kritikusok (15 százalékon áll a kritikákat összesítő Rotten Tomatoeson), ezenkívül öt Arany Málna-jelölést is bezsebelt (de egyet sem tudott díjra váltani, mert abban az évben A Macskanő tarolt). Később azonban valamiért kultfilmmé vált.

8. És hogy számszerűsítsük is, mennyire szerette a közönség a Feketék fehérent: a 37 millió dollárból készült alkotás világszerte közel 113,1 millió dollárt szedett össze a jegypénztárakban.

9. A már említett sportolóból lett színész, Terry Crews egyetlen csapó alatt valósította meg a film talán legjobb jelenetét jelentő képsort (azaz csak egyszer kellett felvenni, nem kellett megismételni a felvételt), amelyben elkaraokézza szíve „hölgyének” az A Thousand Miles című Vanessa Carlton-dalt. A jelenet már akkor nagyon vicces, amikor a nagydarab férfi felkiált, hogy ez a kedvenc száma – és hogy a dolog még kerekebb legyen: a színész tényleg nagyon szereti ezt a nyálas slágert.


10. A Feketék fehéren a Wayans testvérek együttműködése. A forgatókönyvet mások mellett a filmet rendező Keenen Ivory Wayans és két fivére, a két főszerepet is megformáló Shawn és Marlon jegyzi. És akkor mindenki örömére ezennel rendet vágunk a népes Wayans család tagjai között!

Howell és Elvira Wayans ugyanis nem kevesebb mint tíz gyermeknek adott életet, akik közül a legtöbben a szórakoztatóiparban helyezkedtek el.

A már említett Keenan Ivoryt láthattuk a Különösen veszélyes című akciófilmben, de azóta inkább rendezéssel, írással és producerkedéssel foglalkozik. Bátyja, Dwayne zeneszerző, öccse, Damon Az utolsó cserkész sztárja. Húga, Kim szintén színész (feltűnt például a Szimatnak szemét, szemétnek szimatban és az Új csajban), a szintén említett két öcsöt, a Feketék fehéren főszerepeit alakító Marlont és Shawnt pedig a Ne légy baromban és a Horrorra akadva-filmekben is láthattuk. Nadia, Elvira, Diedra és Vonnie csak néhány Wayans-produkcióban működtek közre.

És akkor ott van a Wayansok második generációja,

akik szintén számosan vannak, hiszen Keenan Ivorynak öt, Shawnnak három, Damonnak négy gyermeke van, és a többiek sem tétlenkedtek. A híresebbek közülük Damon Wayans Jr. (Hogyan legyünk szinglik, Új csaj, Cherry, A vadnyugat törvényei szerint), Damien Dante Wayans (Nadia fia, A fehér csókában és a Kis csávóban láthattuk), Craig Wayans (Diedra fia, aki Damien Dante-val együtt megcsinálta a Second Generation Wayans című sorozatot) és Gregg Wayans (Craig testvére, játszott A fekete ötven árnyalatában). Mi már elvesztettük a fonalat – reméljük, ti tudtátok követni!


(via IMDb)


A Port.hu zenés sorozata első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.