10 dolog, amit nem tudtál a Hajsza a föld alatt című filmről

Például, hogy Tarantino egyebek mellett innen merített ihletet a Kutyaszorítóban című munkájában.

1. A film egyik producere egy tévéinterjúban elárulta, hogy a Hajsza a föld alatt kizárólag azokon a piacokon ért el kiemelkedő nézettséget, köztük New Yorkban, Torontóban, Londonban és Párizsban, ahol sokan utaznak metróval. A világ többi városában nemigen mozgatta meg a közönséget.

2. A Hajsza a föld alattban játszik Robert Shaw is, akit elsősorban A cápa Quintjeként ismerhetünk. A legenda szerint ennek a filmnek a forgatása alatt úgy vezette le a feszültséget, hogy a szünetekben mindenkit sz*rrá vert pingpongban.

3. A film zeneszerzője David Shire, a Rockyból ismert Talia Shire (akkori) férje, akit felkértek, hogy az eredetileg írt témához képest komponáljon további aláfestő zenét is. Shire felesége javaslatára a mű többi részét kísérő karcosabb dallamok ellenpontozásaként az utólag írt anyagokkal New York romantikus oldalát domborította ki.


4. A rablók által kért egymillió dolláros váltságdíj a megadott címletekben a valóságban 15 kilogrammot nyomott volna.

5. A film John Godey azonos című, magyarul is olvasható 1973-as bestsellerén alapul, amit ezt követően még háromszor dolgoztak fel: 1998-ban egy tévéfilm formájában, Edward James Olmos, Vincent D’Onofrio, Donnie Wahlberg és Lorraine Bracco főszereplésével; 2009-ben mutatták be a talán legismertebb verziót (ebben Tony Scott rendezte Denzel Washingtont és John Travoltát); 2012-ben pedig készült egy bollywoodi változat is, Tezz címmel.

6. Forgatás közben a stáb tagjai sebészmaszkot viseltek, mivel a munka eredeti helyszíneken zajlott, és így védekeztek a metróalagutakban található piszok és apró törmelék ellen.

Szegény színészeknek nem adatott meg ez a lehetőség!


7. A New York-i közlekedési vállalat először egyébként nem engedte meg, hogy a filmesek a városi metrón forgassanak, mivel attól tartottak, hogy a metrószerelvényt eltérítő rablók sztorija még ötletet ad a valódi bűnözőknek (ahogy az később, az 1995-ös Pénzvonat esetében egyébként tényleg megtörtént). Miután viszont

a New York-i polgármester, John V. Lindsay közbenjárt a filmesek érdekében (akik nem mellesleg 275 ezer dollárt fizettek a metró használatáért), meggondolták magukat, és mehetett a forgatás.

Egy filmvégi feliratban azonban elhatárolódtak a Hajsza a föld alatt történéseitől, illetve azt is kikötötték, hogy a filmben nem mutathatnak graffitikkel telefújt metrókocsikat (annak ellenére sem, hogy New Yorkban akkoriban gyakorlatilag nem létezett nem telegraffitizett szerelvény), mert az még reklámot csapna ennek a nem kívánt tevékenységnek.

8. A motoros, Denny Doyle figuráját egy bizonyos James Broderick játssza – a névazonosság nem véletlen, ő bizony Matthew Broderick apukája (volt).

9. Az egyik rablót pedig a Micsoda nő! későbbi sztárja, Hector Elizondo formálta meg, aki egyszer elmesélte, hogy amikor közvetlenül a film bemutatása után bement a bankjába, igen vonakodva szolgálta ki a pénztáros.

Ez az igazi színművészet!

 

Ezért nem láthatjuk soha Tarantino első filmjét

8 film, amit leforgattak, de te sosem láthatod

Tarantino első filmje, Bill Murray buszsofőr a Hold-járaton és DiCaprio botrányos randalírozása – csak, hogy párat említsünk.

Tovább


10. Quentin Tarantino első, teljes egészében fennmaradt nagyjátékfilmjéhez, a Kutyaszorítóbanhoz innen vette azt az ötletet, hogy a bűnözők színek után választottak álnevet maguknak – csak itt Mr. Kéknek, Zöldnek, Szürkének és Barnának hívták magukat, ott pedig Fehérnek, Narancsnak, Drappnak, Pinknek, Barnának és Kéknek.


(via IMDb)