10 dolog, amit nem tudtál az Ál/arcról

Egyik kedvenc elszállt akciófilmünknek a kilencvenes évekből a forgatása se volt semmi. Mutatjuk a legizgalmasabb részleteket.

1. A két főszerepet, az arcot cserélő FBI-ügynököt és az elvetemült terroristát alakító John Travolta és Nicolas Cage a forgatás előtt két teljes hetet együtt töltöttek, hogy megtanulják leutánozni egymás mozdulatait és grimaszait. Sőt, az egyszerűség kedvéért ki is fejlesztettek olyan gesztusokat és hangszíneket a karaktereik számára, amelyeket a másik színész az arccsere után remekül tudott imitálni.

2. Nem volt mindig biztos, hogy Travolta és Cage alakítják az egymás helyébe lépő főhősöket. Az eredeti tervek szerint a producerek Arnold Schwarzeneggert és Sylvester Stallone-t akarták megfűzni; de felmerült Michael Douglas (ő egyébként a film egyik producere) és Harrison Ford, Bruce Willis és Alec Baldwin, illetve Robert De Niro és Al Pacino neve is.

Végül azért esett a választás Travoltára és Cage-re, mert amikor kiderült, hogy John Woo lesz a rendező, ő határozottan úgy gondolta, ők ketten lennének a legalkalmasabbak.

3. Mike Werb társ-forgatókönyvíró a bizarr alapötletet (egy FBI-ügynökre orvosi beavatkozással ráműtik egy kómába esett terrorista arcát, hogy így próbálja meg kiszedni annak öccséből, hová rejtették a várost fenyegető bombát, majd az arc nélküli bűnöző magához tér, és az ügynök arcával távozik a kórházból) egy barátja esetéből merítette, aki

olyan súlyos balesetet szenvedett sárkányrepülőzés közben, hogy az orvosoknak a csontjáig el kellett távolítaniuk az arcáról a bőrszöveteket, majd a rekonstrukció után újból visszatették.


4.
Az első valódi arcátültetésre viszont egészen 2012-ig kellett várni: egy Richard Norris nevű amerikai férfin végezték el, aki véletlenül arcon lőtte magát egy shotgunnal – ugyanabban az évben, 1997-ben, amikor bemutatták az Ál/arcot.

5. Nem volt ugyan olyan elvárás a Dietrich Hasslert megformáló Nick Cassavetes felé, hogy borotválja kopaszra a fejét, de amikor azzal lepte meg John Woo rendezőt, hogy így jelent meg a forgatáson, a direktor teljesen odáig volt, mivel pont ilyennek képzelte el a figurát.

6. Barrie M. Osborne producer szerint az olyan húzósabb akciójeleneteket, mint például amikor a színészek egy hajó fedélzetén verekszenek vagy az épp leszálló repülőről lövöldöznek, eredetileg zöld háttér előtt akarták felvenni, de aztán

a hitelesség kedvéért a filmesek úgy döntöttek,

inkább igazából is leforgatják ezeket a képsorokat. Nicolas Cage ennek a repülős jelenet esetében nem annyira örült, hiszen tériszonnyal küzd.


7.
Amikor John Woo kézhez kapta a forgatókönyvet, abban még az szerepelt, hogy az Ál/arc cselekménye a jövőben játszódik. A direktor javaslatára tették át az időt a jelenbe, hogy a sci-fi vonal helyett az alkotásnak inkább a drámai és pszichológiai vetületére koncentrálhassanak.

8. Habár „csak” egy akciófilmről van szó, az Ál/arcban több szimbólumot is találunk. Az például, hogy Sean Archer vércsoportja 0 negatív, azaz ő az univerzális donor, aki minden más vértípusú embernek adhat vért, arra utal, hogy ő a jófiú a történetben, aki szolgálja a közösséget, miközben a főgonosz Castor Troynak AB pozitív a vércsoportja – azaz ő, miközben senki másnak nem adhat vért, csak AB pozitívnak, szinte bárkitől kaphat vérátömlesztést, azaz folyton csak elvesz a társadalomtól.

Ezen felül annak is plusz jelentése van, hogy az FBI-ügynök vezetékneve az, hogy ’archer’. Ez ugyanis a nyilas csillagképet jelöli, Castor Troy maga pedig iker (testvérét szintén elég sokatmondóan Polluxnak hívják);

ez a két csillagjegy a lehető legtávolabb áll egymástól az éven belül (a nyilasok november-decemberben, az ikrek május-júniusban születtek).

 

Még több őrült Nicolas Cage és nem kevésbé őrült kollégái

A 10 legdurvább dolog, amit színészek egy film kedvéért bevállaltak

A színészi beleélésnek is megvannak a maga fokozatai: van a method acting – és van, amikor az elhivatott sztár csótányt töm a szájába. A leggusztustalanabb és legviszolyogtatóbb esetekből válogattunk.

Tovább


9.
Nicolas Cage pár éve egy podcastben elmesélte, hogy A vámpír csókja szellemében (amely filmben például élő csótányt evett) ennek a filmnek a forgatásán is meglehetősen szabadjára engedte magát. Emiatt többször előfordult, hogy a producerek kissé aggodalmaskodva odaszóltak, hogy a sztár törekedjen valamivel összeszedettebb alakításra, John Woo rendező azonban minden alkalommal megvédte a színészét.

Cage legőrültebb húzásaiból (amelyek a végső verzióba is bekerültek) ide kattintva nézhetünk meg egy válogatást, a csótányevésről pedig itt írtunk részletesebben.
Forrás: InterCom


10.
A rajongók már biztosan tudják, de azért fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy jó pár éve, nagyjából 2019 óta fejlesztenek egy Ál/arc-remake-et. A projektről azóta kiderült, hogy nem remake, hanem folytatás lesz, és a tervek szerint mind Travolta, mind Cage visszatér benne. A rendező állítólag Adam Wingard lesz (Blair Witch: Ideglelés 3., V/H/S, V/H/S 2., Death Note, Godzilla Kong ellen), aki már többször nyilatkozott is a témában, de hivatalosan még nem erősítettek meg semmit a produkcióval kapcsolatban, szóval lehet, hogy újabb jó pár év eltelik,

mire tényleg látunk belőle valamit.



(via IMDb)

 

Ez is érdekelhet

25 év elteltével is eszelősen cool akciófilm az Ál/Arc

Pótvizsga rovatunkban ezúttal Nicolas Cage és John Travolta kultikus akciófilmje került sorra.

Tovább