10 dolog, amit nem tudtál az Egy becsületbeli ügyről

Nemcsak a kiváló forgatókönyv, de az elsőrangú színészi játék miatt is érdemes újranézni vasárnap Rob Reiner, Tom Cruise és Demi Moore filmjét. És hogy az élmény még jobb legyen, íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. A film középpontjában álló tragédia ötletét Aaron Sorkin forgatókönyvíró (Az elnök emberei, Elit játszma) a nővérétől vette, aki a katonai ügyészség jogászaként dolgozott a guantanamói támaszponton (abban az incidensben kilenc tengerészgyalogos bántalmazta egy társát, aki azonban nem halt meg, csak súlyosan megsérült). Az ötletből először az 1989-ben a Broadwayen debütált sikerdarab született, aminek a megfilmesítési jogait már azelőtt megvették, hogy bemutatták volna. Így Sorkin hamarosan filmre adaptálhatta saját alkotását. Az eredeti címén A Few Good Men című színdarabból egyébként most tervezik a tévés verziót: ez egy élő felvétele lesz a drámának, Alec Baldwinnal az egyik főszerepben.

2. Sorkinnak a stúdió egyik meg nem nevezett vezető munkatársa a forgatókönyvet olvasva azt a megjegyzést tette, hogy „ha Tom Cruise és Demi Moore figurája nem fekszenek le egymással, miért kell egyáltalán nőnek lennie a szóban forgó karakternek?” „Az egyetlen kézenfekvő választ adtam: »a nőknek vannak más céljaik is, nem csak az, hogy lefeküdjenek Tom Cruise-zal«” – mesélte később az alkotó, aki akkor ezt az esetet nevezte meg mint a legrosszabbat, amit forgatókönyvíróként átélt.

3. Az „uram” szó nem kevesebb mint 164 alkalommal hangzik el a filmben: ez átlagot számolva azt jelenti, hogy minden ötvenedik másodpercben kimondják egyszer.

4. Az Egy becsületbeli ügy legfontosabb mellékszerepére felkért Jack Nicholson a forgatáson egyszer azt mondta Rob Reiner rendezőnek, hogy észrevette, hogy amikor az ő próbáira kerül a sor, akkor az egész stáb ott tolong.

„Rob, ez nagyon hülye érzés. Úgy érzem magam, mintha én lennék a kib*szott Lincoln emlékmű. Nagyon zavarba hoznak ezzel”

– panaszkodott viccelődve a direktornak a színészlegenda, akinek egyébként mindössze négy jelenete van a filmben, de ezek közül az egyik, az utolsó, a nagy összeomlását bemutató 21 perc hosszú.

5. A női főszerepet alakító Demi Moore annak idején az egyik legkeresettebb színésznőnek számított Hollywoodban, de belement, hogy a kezdetben kialkudott 3 millió dolláros gázsiját 2 millióra csökkentsék, mert a szerepért versenyben volt Jodie Foster, Linda Hamilton és Michelle Pfeiffer is, neki pedig nagyon kellett egy sikerfilm, mivel zsinórban három filmje is (Csere-bere páros, Öldöklő vágyak, Eszelős szívatás) megbukott a jegypénztárakban.

6. Ehhez hasonlóan a többi szerep kiosztása sem volt rögtön egyértelmű. A végül Kevin Bacon által eljátszott Ross százados megformálására például Michael J. Fox is esélyes volt, Tom Cruise szerepére, Kaffee hadnagyra pedig Tom Hanks. Kendrick hadnagy (Kiefer Sutherland) majdnem Bill Murray lett, Weinberg hadnagy (Kevin Pollak) pedig Joe Pesci, de Steve Guttenberg, Rowan Atkinson és Brandon Lee is majdnem szerepelt a filmben.

A legérdekesebb sztori Nathan Jessep ezredes életre keltéséhez kapcsolódik. A végül Jack Nicholsonnak kiosztott szerepet Gene Hackman azért utasította el, mert inkább Clint Eastwood Nincs bocsánat című westernjét választotta. Az 1993-as Oscar-díjátadón pedig mindkét színészt jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában (Nicholsont természetesen az Egy becsületbeli üggyel) – végül Hackman nyert.

7. Érdekes módon az Egy becsületbeli ügyben számos veterán feltűnik különböző Stephen King adaptációkból: itt van Jack Nicholson a Ragyogásból, Kiefer Sutherland az Állj mellém!-ből, J.T. Walsh a Hasznos holmikból és a Tortúrából, Rob Reiner direktor pedig az Állj mellém! és a Tortúra rendezője is.

8. A két katonai rendőr, aki (SPOILER!) a végén őrizetbe veszi Jessep ezredest, valóban tengerészgyalogos volt.

9. Az a rész, amikor Tom Cruise karaktere úgy idézi Jessepet, hogy közben le is utánozza a hanghordozását és a gesztusait, nem szerepelt a forgatókönyvben, a színész improvizálta, így a jelenet többi szereplőjének (Demi Moore-nak és Kevin Pollaknak) a reakciója igazi volt.

10. A forgatókönyv egy korábbi változata szerint az Egy becsületbeli ügy nem azzal az ikonikus jelenettel fejeződött volna be, hogy Cruise figurája csodálattal az arcán még egyszer végignéz a tárgyalótermen, hanem azzal, hogy a színész által megformált Kaffee randira hívja Galloway hadnagyot (Moore figuráját), aki ugyanazt az instrukciót adja neki, mint az elején, amikor arra kérte, hogy a tárgyalás első napján ne különböző színű zoknikban jelenjen meg.


(via IMDb)