10 dolog, amit talán nem is tudtál a Mint a kámforról

A film, amiben Jennifer Lopez George Clooney nyomába ered.

George Clooney egyik kedvenc filmje

Bizony, bármennyire is nem a leghíresebb és nem a legsikeresebb, a színész a kedvencei közé sorolja. Miként az önéletrajzából kiderül, ez volt az első olyan film, amibe beleszólhatott, és az első forgatókönyv, amit elolvasott, és úgy érezte: „Ez az!”. Bár a pénztáraknál nem teljesített valami jól, Clooney úgy érzi, ez egy jó film lett.

 

Majdnem Sandra Bullock

Jennifer Lopez helyett majdnem Sandra Bullock játszotta Karen Sisco karakterét, ám a rendező, Steven Soderbergh ezt ellenezte. Miként mondta:

„Eltöltöttem egy kis időt Clooney-val és Bullockkal, és tényleg remek köztük a kémia, de ez egy rossz filmhez vezetett volna. Biztos vagyok benne, hogy tudnánk együtt filmet forgatni, de nem egy Elmore Leonard-filmet.”

– utalva ezzel az eredeti regény írójára. Clooney és Bullock végül 15 évvel később, a Gravitációban szerepeltek együtt.

 

Szexi pár

Hogy milyen jó döntés volt George Clooney mellé Jennifer Lopezt választani, és természetesen fordítva: Jennifer Lopez mellé George Clooney-t választani, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Karen Sisco és Jack Foley

a nyolcadik helyre került a Moviefone 2008 májusi listáján, ami a 25 legszexibb filmes párt szedte össze.

Ugyanez év novemberében pedig a Mint a kámfor az Entertainment Weekly Magazine listáján lett első, a legszexibb filmek között.

 

Könyvadaptáció

Mint az előző érdekességből kiderült: a Mint a kámfort is egy regény alapján készült. Elmore Leonard számtalan sikeres westernt, krimit és thrillert írt, többek közt a Szóljatok a köpcösnek! és a Született bűnözők című filmek az ő regényei alapján készültek. A Mint a kámfor alapját képező Out of Sight című könyvet viszont sajnos mindezidáig nem adták ki magyar nyelven.

Forrás: Universal / Getty Images

 

A Tarantino-szál

Szintén Elmore Leonard regénye alapján készült Quentin Tarantino 1997-es filmje, a Jackie Brown, amiben Michael Keaton mint Ray Nicolette tűnik fel. A karakter azonban egy kisebb szerepben a Mint a kámforban is megjelenik, és bizony, bár nincs rajta a stáblistán, de itt is Michael Keaton alakítja.

 

Egy valódi zsaru

Abban a jelenetben, mikor Jack (Clooney) megpillant egy fotót Karen (Lopez) apjáról, megjegyzi, hogy a férfinek olyan „zsaru feje” van. Tökéletesen igaza van, hiszen Dennis Farina valóban chicagói rendőrtiszt volt, és több filmben is feltűnt rendőrként, de amire talán mindenki emlékszik, hogy ő volt Guy Ritchie Blöff című filmjében Avi kuzin. Farina tíz éve, 2013-ban hunyt el.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Ötszáz valódi elítélt

Ha már igazi rendőrt láthatunk rendőrszerepben, nem meglepő, hogy a fegyenceket is igazi elítéltek alakították. Azokat a jelenteket, amelyek a Glades-ben játszódnak egy valódi fegyintézetben, a louisianai Angola börtönben vették fel. Az itt látható ötszáz statisztát pedig a kóter fegyencei közül válogatták ki.

 

A csomagtartó-jelenet

Azt a jelentet, melyben a Clooney és Lopez együtt vannak egy csomagtartóban, a rendező, Steven Soderbergh tényleg egy csomagtartóban rögzítette, mert tetszett neki az erőltetett intimitás a két szereplő közt. Ráadásul összesen negyvenötször vették fel, ám ebből egyetlen kockát sem használtak a végleges verzióban, a tesztvetítésen ugyanis nem tetszett a közönségnek a hosszú, egysnittes jelenet. Így az, amit a filmben látunk, már egy újraforgatás eredménye.

 

Lopez és a szereposztó dívány

Na, nem kell semmi rosszra gondolni, ezzel csak Jennifer Lopez szokott viccelődni. Az történt ugyanis, hogy az előbb említett csomagtartó-jelenetet George Clooney házában, a kanapén próbálták el, erre reagálva mondta Lopez tréfásan, hogy az volt az egyetlen kapcsolata a szereposztó dívánnyal.

 

Clooney és a kosár

Ki nem találnád, melyik jelenet forgatása volt a legnehezebb George Clooney számra. Nem, ez nem egy akciójelenet, ez bizony az, amikor börtönben kosárlabdázik. A színész ugyanis kifejezetten jól tud kosarazni, ám itt azt kellett eljátszania, hogy eléggé béna. Mint mondta:

„A louisianai Angola börtönben 500 fegyenc előtt rosszul teljesíteni a játékban – ez olyan megalázó volt, hogy teljesen tönkretett.”

 

(via IMDb)