10 dolog, amit talán nem is tudtál a Pokoli leckéről

Egy gyerekkori csíny, ami tragédiák láncolatát indítja be, amik egészen a felnőttkorig nyúlnak.

1. A könyv

Mint a legtöbb film, a Sleepers - Pokoli lecke (a továbbiakban majd csak simán Pokoli lecke) is könyv alapján készült. Lorenzo Carcaterra azonos című regénye 1995-ben jelent meg először, a magyar fordítás pedig csak tíz évvel később, 2005-ben jött ki. A könyvet bár nem dicsérik annyira, mint a filmet, de mivel ez az egyetlen kiadása van magyarul, elég borsos árat kérnek az antikváriumok, ha valaki épp most szeretné beszerezni.


2. A valóság

A regény szerzője, Lorenzo Carcaterra azt állította, hogy a könyvét valós események alapján írta, mi több, mindez vele történt meg. Ám, amikor a New York-i jogászok utánanéztek a bírósági nyilvántartásban, hogy azokban az években, mikor Carcaterra gyerek volt, történt-e ilyen, vagy hasonló eset, mint ami az ő könyvében szerepel, semmit sem találtak, a szerző pedig nem volt hajlandó párbeszédet folytatni erről.

3. A szerző

Sőt, nem csak a bírósági jegyzőkönyvekben nincs nyoma ilyen esetnek, de Carcaterra iskolalátogatási nyilvántartása szerint nem tölthetett olyan sok időt börtönben, mint amennyit ír. Vagyis nem hiányzott annyit az iskolából, mint amennyi ideig elvileg börtönben volt. A szerző azt állítja, hogy ugyan a neveket és a helyszíneket megváltoztatta, hogy elkerülje a jogi problémákat, de kiáll amellett, hogy a leírt eset megtörtént vele. Ugyanakkor még a gyerekkori barátai és ismerősei is azt mondják, hogy semmi ilyesmi nem történt Carcaterrával.


4. A szem

Kevés filmben figyelnek arra, hogy ne változzon meg egy karakter szemszíne, mikor felnő. Konkrétan arra gondolok, mikor a figurát játszó gyerek, majd felnőtt színész szemének a színe nem egyezik. Ez elég zavaró tud lenni, és még manapság is gyakran előfordul, hogy nem foglalkoznak ezzel. A Pokoli lecke forgatásán viszont erre is odafigyeltek: Brad Renfro és Joe Perrino színes kontaktlencsét viselt, hogy ugyanolyan színű legyen a szemük, mint Brad Pittnek és Jason Patric-nak, akik felnőttként játszották a karaktereket.

Forrás: Tv2

 

5. Egy másik könyv

Bobby atya (Robert De Niro) lakásán tisztán látszik egy nagy, szürke könyv a polcon, ami nem véletlen. Alekszandr Szolzsenyicin könyve, A ​Gulag szigetvilág (korábbi kiadásokban: A Gulag szigetcsoport) a szovjet rendszer brutalitását mutatja, azt, hogy miként bántak azokkal, akiket a kényszermunkatáborba küldtek. Ráadásul maga Szolzsenyicin is megjárta a Gulagot. A könyv témája kifejezetten illeszkedik a filmhez.


6. De Niro, a pap

Robert De Niro számára nem ez volt az első eset, hogy reverendát öltött egy szerep kedvéért. Az 1996-os Pokoli lecke előtt háromszor is alakított papot: 1981-ben a Gyónás gyilkosság után című filmben, majd az 1986-os A misszióban egy jezsuita pappá lett zsoldost alakít, a Nem vagyunk mi angyalokban (1989) pedig pont fordítva: egy csirkefogóból lesz a véletlen folytán Isten embere.

Még több Robert De Niro

A 78 éves Robert De Niro élete képekben

1943. augusztus 17-én született a Taxisofőr, a Dühöngő bika és Az ír Oscar-díjas sztárja. Ennek örömére egy fotógalérián keresztül futunk végig élete és pályája legfontosabb történésein.

Tovább

 

7. Brad Pitt, az elégedetlen

A színész kifejezetten rossznak tartja a Pokoli leckében nyújtott alakítását:

“Úgy gondolom, hogy rossz szolgálatot tettem a filmnek. Ez volt az az időszak, amikor a karrierem elkezdett felfelé ívelni, én meg egyre jobban összezavarodtam, mivel mindenki meg akarta mondani, hogy mit, hogyan csináljak”.


8. Kevin Bacon, a jópofa

Bár Bacon alakította a szadista, pedofil börtönőrt, egy visszaemlékezésben arról beszélt, hogy a forgatáson kifejezetten jó volt a hangulat a fiúkkal és a többi statisztával, akik az elítélteket alakították. Olyannyira, hogy a forgatási szünetekben mindig viccelődtek, és elég nehéz volt visszazökkenni a komor hangulatú sztoriba.

Forrás: Tv2

 

9. Sandra Bullock, aki kimaradt

Carol Martinezt, a társaság női tagját Minnie Driver alakítja, akit többek közt a 2004-es Az operaház fantomjában, az Elátkozott Ellában és a Good Will Huntingban láthattál, valamint ő adta a Disney-féle Tarzanban Jane hangját. Viszont egy darabig úgy nézett ki, hogy nem Driver fog játszani a Pokoli leckében, mivel a szerepre eredetileg Sandra Bullockot szánták.


10. A fénykép

A film végén látható egy fénykép, ami Carol fiát ábrázolja. Hogy miért tudjuk biztosan, hogy John az apja? Mert ugyanaz a színész látható a fotón, aki a fiatal Johnt alakította.

(via IMDb)