10 elkaszált sorozat, amit sosem zártak le rendesen

Dühítő, amikor az évadot egy nagy cliffhangerrel zárják, majd nem jön hozzá folytatás. Soha többé.

Te is rühelled, amikor éveken át követed kedvenc történeted, majd sosem kapod meg a lezárását? Ráadásul egy dramaturgiailag fontos helyen hagyják félbe? Ha belekezdünk egy szérializált sorozatba, kimondatlanul is egyezséget kötünk az alkotókkal, hogy mire lepereg az összes évad, a sztori is kap valamiféle lezárást, és a legtöbb kérdésre választ kapunk, a legtöbb függőben marad helyzetet feloldják. Ám előfordul, hogy valami okból (nézettség, költségvetés stb.) az előtt abbahagyják a sorozatot, hogy lezárnák a sztorit, vagy feloldanák az évad végén maradt kérdéseket. Még dühítőbb, ha ez úgy történik, hogy szándékosan egy cliffhangerrel, egy függőben maradt befejezéssel ér véget az évad, és így a széria is. Íme tíz sorozat, ami már rég véget ért, de valójában sosem zárták le.

 

Alf (1986–1990)

Bármilyen furcsa, egy sitcom is zárulhat cliffhangerrel, és az nagyon nem vicces, ha úgy is marad. A Tanner családdal együtt élő szőrös földönkívül lény, Alf, aki előszeretettel oltogatja a körülötte lévő embereket, és kebelezi be a macskákat, számtalan vicces helyzetbe keveredett a négy évad alatt. Ahogy veszedelmesbe is, miként az utolsó részben, amikor el akarja hagyni a Földet, hogy visszatérjen a családjához, ám az Alien Task Force tisztjei elfogják. Aztán vége szakadt a sorozatnak, és nem tudtuk meg, mi lett szegény Alffal. Azaz, nagy sokára kiderült, szóval ezt a történetszálat igyekeztek valahogy elvarrni, hiszen 1996-ban, hat évvel az évadzáró után készült egy tévéfilm, ami egy katonai bázison játszódik, ahol fogva tartják Alfot. Így tulajdonképpen kurtán-furcsán, de valahogy csak feloldották cliffhangert, ám ennek a filmnek köze sincs az eredeti sorozathoz, annak világához és szereplőihez. Ez meg így eléggé félmegoldás.

Évadok száma: 4


Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai (1993–1997)

Ami manapság nem megy a DC-nek, azt a kilencvenes években gond nélkül megugrotta, gondoljunk a remek Batman animációs szériára. Vagy a Lois és Clarkra, ami egyszerre volt szuperhős-széria és drámasorozat, hiszen nem csak Supermenre, hanem annak hétköznapi alteregójára, Clark Kentre is fókuszált. Kent újságíróként dolgozik a Daily Planetnél, ahol összejön kollégájával, Lois Lane-nel. A pár a negyedik évadban össze is házasodik, ám kiderül, hogy nem lehet közös gyermekük. Az utolsó részben egy csecsemőt találnak az otthonukban, akit egy Superman-emblémás takaróval bugyoláltak be, a mellette lévő üzenet pedig azt mondja, hogy Lois és Clark vigyázzon rá. Egyes feltételezések szerint a kriptoniak hagyták ott a babát, hogy Clark megóvja. Ezt azóta Brad Buckner executive producer is megerősítette, és elmondta, erről szólt volna a következő, el nem készült évad.

Évadok száma: 4


Angel (1999–2004)

Amúgy elég szépen futott a Buffy, a vámpírok réme című sorozat spin-offja, hiszen öt évadot is megélt, ám végül csúfoson kellett búcsúzni tőle. Az emberi lélekkel bíró, vámpírvadász vámpír Los Angeles (nem véletlen ám a város és a név!) utcáit tisztítja meg a vérszívóktól. Az utolsó epizódban Angel és szövetségesei egy sikátorban megütköznek egy hadseregnyi szörnnyel. Ám ebből csak annyit látunk, hogy a sereg meglódul, a címszereplő suhint egyet a kardjával, aztán jön a végefőcím. Sosem derült ki, ki miként végződött a csata. Illetve, egy másik médiumban tovább folytatódtak Angel kalandjai, ugyanis a Buffyhoz hasonlóan az elkaszált széria után képregényben tért vissza a szereplő.

Évadok száma: 5

 

Carnivàle - A vándorcirkusz (2003-2005)

A harmincas évek Amerikájában, a nagy gazdasági világválság idején egy régimódi vándorcirkusz útját követjük. A történet tele van misztikummal, szeretettel, valamint a jó és rossz elleni harc áll a középpontjában. A poros, elszegényedett környékek, a reményvesztett, csodára váró emberek, és a vándorcirkusz kirekesztettjei már eleve egy egyedi világba rántják a nézőt, de ehhez jön még egy természetfeletti szál, ami egy újabb regiszterrel megemeli a széria nívóját. A Carnivàle végül csak két évadot élt meg, pedig határozott koncepciója volt a sorozat kreátorának, Daniel Knaufnak: összesen hat évadot tervezett, így a sztori az egyharmadánál véget ért. Bár a mellékszereplők is elég érdekesek, és több játékidőt érdemeltek volna, de feltűnő, hogy a második évadból már többen is hiányoznak, ami arra enged következtetni, hogy a sorozatot gyártó HBO megnyeste a büdzsét, hiszen ezek a karakterek mindenfajta említés nélkül szívódtak fel. Végül a második évad után kaszát kapott a Carnivàle, bár valamiféle lezárása  van a sorozatnak, hiszen a történet főhőse, Ben és antagonistája, Justin testvér végül összecsapnak, ám még mindig sok minden megválaszolatlanul maradt, és a széria misztikus világát is lehetett volna hova tágítani. Knauf elmondása szerint a harmadik évad Sofie-ra és az ő fejlődésre fókuszált volna, miután az utolsó részben átvette Justin erejét.

Évadok száma: 2


A nevem Earl (2005–2009)

Már az alapsztori is nagy vállalás: Earl Hickey összeállít egy listát a rossz cselekedeteiről, és elindul, hogy helyrehozza azokat. De végül a sorozat nem váltja be, amit ígér, hiszen Earl koránt sem ért a lista végére, mikor a szériát lefújták. Másfelől több szál is nyitva maradt az utolsó részben, plusz behoztak két döbbentes infót is: Earl az apja volt felesége fiának, Dodge-nak, viszont Darnell, Joy új férje nem a biológiai apja Earl Jr.-nak. Szóval kellőképp összekutyulták a szálakat, amiket aztán senki se bogozott ki. De az igazán kínos az, hogy az utolsó rész végén megjelent a szokásos “Folytatjuk” felirat, aztán mégsem lett belőle semmi.

Évadok száma: 4

 

Hősök (2006–2010)

Hogy ez mekkora szenzáció volt annak idején, mikor elrajtolt! Legalábbis az első évad, aminek tételmondatára szerintem még mindenki emlékszik: “Mentsd meg a pom-pom lányt, mentsd meg a világot!”. A széria első évadja parádés volt a számtalan, különleges képességű karakterrel, aztán, ahogy behozták az időutazást, minden téttelenné vált, hiszen bárkit vissza lehetett hozni a halálból, meg úgy általában, így semminek sincs súlyos következménye. Ennek ellenére, a széria úgy ért véget, hogy nyilvánosságra került, hogy vannak olyan emberek, akik szuperképességekkel rendelkeznek, ám, hogy ezután mi lett a szereplők sorsa, hogyan reagált a közvélemény, azt sosem tudtuk meg. Bár 2015-ben indítottak egy új évadot, Újjászületés alcímmel, amiben viszont alig-alig tértek vissza a régiek közül, és egy évad után ment is az egész a levesbe. Ráadásul a nevezett cliffhangert ott sem oldották fel: egy terrortámadás állt a történet középpontjában.

Évadok száma: 4


Terminátor – Sarah Connor krónikái (2008–2009)

Jó ötletnek tűnt a Terminátor-sorozat, ami a második film eseményei után játszódik: Sarah Connor és kamasz fia, John továbbra is azon vannak, hogy megsemmisítsék a Skynetet, mielőtt a jövőben kipusztítaná az emberiséget. A sorozat igazán sosem talált be a rajongóknál, így két évad után elkaszálták, de sajnos egy olyan ponton, ami sok kérdést hagyott maga után. John Connor és pár társa ugyanis a széria végén a jövőbe menekült, viszont ezzel az ottani idővonalba is beleírták magukat. Ezért is veszélyes egy olyan sorozatot indítani, ami egy már létező idővonal része akar lenni.

Évadok száma: 2


FlashForward - A jövő emlékei (2009–2010)

Minden idők egyik legdühítőbb kaszáját kapta ez a széria, amit érezhetően még jó pár évadra terveztek. A történet szerint 2009. október 6-án mindenki (de tényleg mindenki, az egész világon!) elvesztette az eszméletét 2 perc 17 másodpercre, és ez alatt beleláttak jövőbe. Olyan események peregtek le előttük, amik kb. fél év múlva fognak megtörténni. Az utolsó részben eljutunk addig a napig, ami látomásokban szerepel: valami megtörténik, más események viszont nem pont úgy játszódnak le, ahogy azt a szereplők előre látták. Aztán ismét mindenki elveszti az eszméletét, és újabb jövőképek jönnek. Ráadásul az FBI-épülete felrobban, miközben az egyik főszereplő, Mark még bent tartózkodik, de már sosem tudjuk meg, túlélte-e. Ahogy azt se, mi okozta az eszméletvesztést, és mi válik valóra második látomáscunamiból.

Évadok száma: 1


Alcatraz (2012)

Szintén csak egy évadot élt meg a Sam Neill főszereplésével készült széria, amiben az egyik legkegyetlenebb börtön, az Alcatraz foglyai egyszer csak megjelennek a jelenben. A sorozat egyszerre epizodikus és szérializált, hiszen minden részre jut egy korábbi elítélt, de közben az okokat kereső központi szál is halad előre. Kiderül, hogy 1963. március 21-én 256 rab és 46 őr tűnt el a börtönszigetről, ők bukkanak most fel sorjára San Franciscóban (a történet ügyesen bánik a dátummal, mivel ez az a nap, amikor az Alcatraz a valóságban végleg bezárt). A széria záróepizódjában az egyik fontos szereplőt megkéselik, valamint kiderül, hogy börtön igazgatójának valami módon köze lehet az eltűnésekhez. De hogy mi történt pontosan, az örökre lakat alatt marad.

Évadok száma: 1


Dél-kaliforniai diéta (2017–2019)

A vígjátéksorozat bemutatja, miként kezeli egy átlagos amerikai, kertvárosi család, ha az anya fokozatosan zombivá válik. A Dél-kaliforniai diéta parádés horror-komédia, amin sokat dob, hogy zombuló feleséget Drew Barrymore alakítja. A szarkasztikus, olykor kegyetlen humor, és társadalomkritika mellett a széria folyamatosan bontotta ki, hogy miért válik élőhalottá egy tisztességes családanya, akinek így embereket kell felfalnia, hogy egészséges maradjon. A szériát épp akkor kaszálták el, mikor a feleség  valószínűleg a férjét is megfertőzte a zombivírussal. Kár.

Évadok száma: 3


(via Entertainment Weekly, Screen Rant)