10 film, amivel otthon is megemlékezhetünk '56-ra

A Biszkut lebuktató Mandinder-dokut és Marozsán Erika Pannon töredékét is megnézhetjük.

Szétnéztünk a hazai tévéműsorok és a legális online videotékák kínálatában, és összeszedtünk tíz olyan filmet, amit ha máskor nem is, október 23-án mindenképpen érdemes megnézni.

1. Árulók

Idén is új tévéfilmmel jelentkezett a legfelkapottabb kortárs magyar forgatókönyvíró, Köbli Norbert: A vizsga, a Szabadság – Különjárat, A berni követ, a Félvilág és a Szürke senkik után itt a XX. századi történelmünket feldolgozó újabb műremek, az Árulók. A történet egy Kossuth-díjas kommunista íróról szól, aki a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság jegyében propagandacikket ír Guszevről, a hős orosz mártírról, akit felakasztottak, mert kiállt a '48-as magyar szabadságharc hősei mellett. Csakhogy Guszev sosem létezett, az egész a kommunista rezsim propagandahazugsága volt. Kritikánk a filmről itt olvasható.

2. Az én '56-om

Tavaly, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján az MTVA olyanok jelentkezését várta, akik '56-os kötődésű, személyes történetekkel, fotókkal, tárgyakkal rendelkeztek, és vállalták, hogy a közmédiában is elmesélik az élményeiket. A végeredmény Kázsmér Kálmán többtucat epizódból álló dokumentumfilm-sorozata lett, amit egészen a forradalom leveréséig, november 4-ig fog sugározni a Duna tévé.

3. Pannon töredék

Az '56-os forradalom igencsak szokatlan feldolgozása Sólyom Andrástól, Mészöly Miklós írása alapján, főszerepben a régi, különleges tudakozós tévéreklámokból ismert Almási Sándorral és a gyönyörű Marozsán Erikával.

4. A temetetlen halott

Mészáros Márta 2004-es filmje, ami az Indavideón ingyenesen is elérhető, az 1958-ban kivégzett Nagy Imre utolsó éveit mutatja be: hogyan lett az egykori padlássöpréseket irányító élelmezésügyi miniszterből az '56-os forradalom mártírhalált halt jelképe. A filmben Mészáros Márta férje, a 2008-ban elhunyt Jan Nowiczki alakította Nagy Imrét.

5. Hazatérés - Egy szabadságharcos története

Szintén az Indavideó Filmen tekinthető meg Pigniczky Réka Filmszemle-díjas dokuja, a Hazatérés, ami a címével ellentétben egy olyan '56-os menekültről szól, aki sohasem tért haza Magyarországra Amerikából. Lányai a rendszerváltás után keresték fel apjuk szülőhazáját, hogy minél többet megtudhassanak a forradalmi eseményekről.

6. A Nap utcai fiúk

Szomjas György filmje az '56-os eseményekben részt vevő, pesti srácokként emlegetett tinédzser forradalmárokról szól. A főszereplő Juli, a kalauzlány (Gáspár Kata), aki ugyan Totyával (Czecző Sándor) jár, mégis Gáborral (Bárnai Péter) indul el részt venni a tüntetéseken, majd a helyzet komolyra fordultával egészen november 4-ig farkasszemet néznek a szovjet tankokkal Pesterzsébeten.

7. Liberté '56

Vidnyánszky Attila 2007-es filmjében Kádár Jánost Eperjes Károly, Nagy Imrét Horváth Lajos Ottó, Maléter Pált Csikos Sándor, Bibó Istvánt Jámbor József alakítja. A forgatókönyvet a költőből lett kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza írta.

8. Bűn és büntetlenség

Biszku Béla 1957 és 1961 között belügyminiszterként az egyik levezénylője volt az '56 utáni véres és kegyetlen megtorlásoknak. A tetteiért nem állították bíróság elé, '89 után visszavonultan élt a villájában, mígnem a mandineres Skrabski Fruzsina és Novák Tamás a nsosem létező Beregi Ifjúsági Egyesület nevében elkészített dokujában leleplezte: Biszku nem bánt meg semmit, szerinte Nagy Imre megérdemelte sorsát. A videó nagy sajtóvisszhangot kapott és óriási belpolitikai botrányt kavart. Biszku ellen eljárás indult, háborús bűnökért első fokon 2 évnyi börtönbüntetésre ítélték 3 évre felfüggesztve, a másodfokra viszont már nem került az ügye: a politikus 2016-ban váratlanul elhunyt.

9. Az ügynökök a paradicsomba mennek

Dézsy Zoltán 2010-es játékfilmje a '80-as évek ellentmondásokkal terhes időszakát mutatja be. Matyi (Karalyos Gábor) jólétben él pártunkcionárius szüleivel a Rózsadombon. Korábban elit egyetemekre járt külföldön, most az ELTE-n tanul, ahol az alakuló ellenzékhez csatlakozik, a III/III-as Főcsoportfőnökség választás elé állítja: vagy csatlakozik az ügynök-hálózathoz vagy kiutasítják az országból.

10. Drága besúgott barátaim

Cserhalmi György lánya, Cserhalmi Sára 2012-ben rendezett filmet az apja főszereplésével a rendszerváltás óta folyamatosan elmismásolt ügynökügyről. A történet főszereplője egy nap elmegy a Történeti Hivatal levéltárába, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket, és ott döbbenten tapasztalja, hogy nemcsak jelentések készültek róla, de pont legjobb barátja (Derzsi János) súgta be őt.