10 kérdés, amire nem kaptunk választ a Westworld ütős évadzárójában

Hol van fizikailag a Westworld park? Mi volt Ford terve a nagy fináléval? Hová tűntek az elveszett mellékszereplők? Véget ért az utóbbi évek legjobb tévésorozata, mi meg csak pislogunk, mint a Twin Peaks vagy a Lost után, mert még mindig több a kérdés, mint a válasz.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!!!

Véget ért az utóbbi évek legjobb tévésorozata, Westworld. A néző azonban csak pislog, mint a Twin Peaks vagy a Lost után, hiszen a másfél órás évadzáróval sokkal több nyitott kérdés maradt nyitva, mint ahányra választ kaptunk. Egy dolog viszont biztos: Christopher Nolan öccse, Jonathan Nolan most már a saját jogán is mindenképpen korszakos zseninek számít a szórakoztatóiparban.

Forrás: HBO

Nolan és csapata ugyanis bámulatosan vezette az orránál fogva a nézőket tíz részen át. Sőt, sikeresen visszacsempészve a Netflix-korszakba, vagyis az egyszerre ledarálható tévésorozatok világába azt a kihalófélben lévő érzést, amikor egy-egy újabb epizódvégi cliffhanger után szentségelve várjuk, hogy elteljen egy hét, és végre folytatódjon a történet.

Mert a Westworld végre nemcsak egy átlagos agyrágógumi volt, ami elé lezöttyenve egy órára kikapcsolódhattunk, hanem igazi intellektuális csemege. Ahol nem is az volt a lényeg, mennyire csavarosak a történet nagy dramaturgiai fordulatai, hanem hogy ezekre mennyivel hamarabb jön rá a rajongói fórumokat bújó, összeesküvés-elméleteket író és olvasó néző. Az HBO ismét közösségi élménnyé tette a sorozatnézést - ami persze nem volt annyira nehéz a rejtélyekkel és konteókkal teli Trónok harca és a True Decetive első évada után.

Ebben a "vonjuk be a nézőt is a szereplőink nyomozásába!"-trükkben jelenleg J.J. Abrams a legprofibb (még ha néha kicsit túlzásba is viszi), mindenképpen jó ötlet volt őt is bevonni producerként ebbe a sorozatba. És meg kell dicsérnünk emellett Sir Anthony Hopkinst is, akinek igazi jutalomjáték volt az emberi robotokkal telezsúfolt kalandpark atyjának szerepe - és a mostani finálé miatt sajnos már bajosan láthatjuk őt a 2018-as második évadban.

Forrás: HBO

Ahogy azt mi is sejtettük, Bernard tényleg nem volt más, mint a vadnyugati park titokzatos atyja, Arnold, robotként újrateremtve. Ed Harris karaktere, a titokzatos fekete kalapos pedig a parkba kíváncsi és romantikus befektetőként érkező William kiégett és megzakkant idősebb alteregója volt, igazolva ezzel a több idősík elméletét. Sok dologra azonban így sem adott magyarázatot a sorozat, ezekből szedtük most össze a tíz legérdekesebbet.

1. Hol van a Westworld park?

Még mindig nem derült ki, hogy csak egy virtuális valóságról van-e szó, vagy egy isten háta mögötti helyen ténylegesen körbekerített, mesterségesen ellenőrzött környezetről. Előbbit erősíti, hogy az öltöztető szobából nyíló ajtón át egyből egy vonatra jutott annak idején William, utóbbi mellett viszont az szól, hogy Bernard azt mondja Maeve-nek: eleve belé volt programozva, hogy gyűjtsön fegyveres követőket maga köré, és törjön ki a szigetről (ahová amúgy szintén valami metrószerűséggel érkeznek a külvilágból gazdag vendégek). Ettől persze még továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy egyáltalán a Földön van-e a Westworld, és nem egy másik bolygón.

2. A Westworld mellett van egy Samuraiworld is?

Forrás:HBO

Minden bizonnyal. Maeve a menekülése közben a vadnyugati díszletek köré felhúzott Westworld kiszolgálóépületből átjutott egy szamurájrobotokkal teli komplexumba. Ezt gyaníthatóan szintén a Delos gründolta össze Ford robottechnológiája alapján azoknak, akik a vadnyugat helyett inkább a vad keleten akarnak vigéckedni (ez egyébként jól rímelne az eredeti Crichton-filmre, ahol ókori római és lovagokkal teli középkori világ is volt a Westworld mellett). A másik vidámparknak a létezésére azonban még a Maeve szökésében segédkező Westworld-dolgozó is csak annyit tud mondani, hogy ez egy igen bonyolult dolog.

3. Ki halt meg ténylegesen a fináléban?

Anthony Hopkins Isten-komplexusos rohadékja, azaz Ford látványosan elhalálozott, hiszen Dolores közvetlen közelről lelőtte. De vajon túléli-e a mészárlást a fekete kalapos tulajdonos, és a Delos többi, magas rangú vezetője? Például az idegesítő kisfőnök, Charlotte? Ford vajon eleve úgy tervezte a véres finálét, hogy a brutális indiánjaival lemészároltatja a részvényeseket, visszaszerezve ezzel a céget, amiből az ellenlábasai kiforgatták? Persze máris adódik a kérdés, hogy ha Ford túlélte volna a merényletet, akkor mi lett volna a továbbiakban a park sorsa? Az volt az eredeti terv, hogy szélnek ereszti a lázadásra beprogramozott, öntudatra ébredt, urai ellen forduló vadnyugati droidokat a valódi világban, ő maga pedig vigyorogva tovább bábozgat az engedelmes szamurájrobotjaival?

És mi van, ha Ford valójában meg sem halt?!? Ha Arnold helyére be tudott állítani egy Bernard nevű robotot úgy, hogy a csere senkinek sem tűnt fel a Westworld-dolgozók között, akkor miért ne küldhetett volna a Delos VIP-bulijába maga helyett egy élethű hasonmást? Hiszen ugye ki tudná a legjobban, ha nem ő, hogy az androidok bizony képesek embert ölni, pláne, ha feldühítették őket?

4. Mi lett Elsie-vel?

Forrás: HBO

Sok rajongó meg van győződve arról, hogy a lányt maga Bernard ölte meg, amikor már túl sok dologra rájött. A dramaturgok zsenialitását dicséri, hogy az egyik epizódban valóban volt egy pár másodperces jelenet, amiben mintha Arnold robotklónja egy fiatal nőt fojtogatna. De erről az egyik Westworld-rendező, Stephen Williams nyilatkozta azt: ne vegyünk mérget rá, hogy Elsie volt az! Reméljük, Shannon Woodward visszatér a második évadban, mert a kíváncsiságával kevés szerethető karakterek egyike volt.

5. Mi lett Logannel?

A romantikusabb alkatú nézők (engem is ideértve) sokáig amiatt drukkoltak, hogy Logan legyen a fekete kalapos a 30 évvel ezelőtti idősíkban. Ed Harrisről azonban egyértelműen kiderült, hogy az öreg és megkeseredett Williamet alakította, viszont akkor felmerül a kérdés, hogy mi lett 30 évvel korábban a pucéron lóhátra kötözött Logannel? Meghalt? Vagy örökre a parkban rekedt, William pedig átvette tőle a Delos igazgatói posztját?

6. Mi lett a kicsempészett adatokkal?

Forrás: HBO

A nagy labirintuskeresés közepette teljesen elsikkadt az a szál, amiben Charlotte az egyik leselejtezett robot (Dolores apja, Abernathy) fejébe töltött fel egy rakás értékes adatot. Azzal a nem titkolt szándékkal  hogy majd kijuttatja valami furmányos módon az androidot a parkból a kinti világba. Erre azonban nem került sor, vagy legalábbis nem úgy, ahogy számítottunk rá. A biztos, hogy a leselejtezett robotok raktára üres volt, amikor elkezdődött a Delos-főnökség lemészárlása.

7. Ki javította meg a forgalomból kivont Clementine-t?

Forrás: HBO

A véres fináléban egyértelműen látszik, hogy Ed Harris karakterére Angela Sarafyan, azaz Clementine lő rá egy puskával. Pedig ő ekkorra már egy lobotómián átesett roncs, akibe Bernard csak annyira lehelt életet, hogy újra képes legyen ártani egy embernek, és lepuffantsa Fordot, ha megint mesterkedne valamiben. Na de akkor most már minden android képes bántani az embereket? Vagy továbbra is csak azok, akiknek babráltak valamit az agyával, vagyis Dolores, Maeve (meg a kísérete, Armistice és Hector), Clementine és az új indiánok?

8. Miről zagyvált Angela a tábortűznél?

Forrás: HBO

Ugye emlékszünk még a vademberekkel bandázó szőke androidcsajra, aki az egyik legfontosabb kapocs volt a két idősík létezésére - hiszen ugye ő volt az, aki a fiatal Williamet először a parkba kísérte, és később öregen is találkozott vele. Ott olyasmit magyarázott Teddynek, hogy a derék pisztolyhős még nincs készen a válaszokra, de majd talán a következő életében az lesz. Kérdés, hogy ezt amiatt mondta, mert az erdőben bujkáló, embereknek is ártani képes robotok valamiféle törvényen kívüli, felébredt gyülekezet, akik már mind tudják, hogy ők valójában nem is emberek? Vagy az egész társaság Ford új narratívájában csak arra kellett, hogy lepuffantsák az okoskodó Delos-vezérkart, a vén tróger meg majd úgyis leállít mindenkit egy szóbeli paranccsal, ha már csak ő az egyetlen élő ember a parkban? 

9. Miért halt meg Arnold és hányszor született már újjá Bernardként?

Addig nagyjából tiszta a kép, hogy Dolores 30 évvel korábban megölte Arnoldot, mert a mesterséges teremtményeit érző embernek gondoló tudós nem akarta megnyitni a parkot, hogy ott sok pénzért bárki kurvának és céltáblának használja a robotokat.

Forrás: HBO

De vajon a hús-vér ellenlábasait rendszeresen robotokkal megölető Ford programozta gyilkosságra Dolorest? Akár azt is kockáztatta ezzel, hogy egy emberre támadó android miatt tényleg bezár élete fő műve, a kalandpark, amit megálmodott? Vagy maga Arnold akarta utolsó tesztként megtudni, képesek-e a teremtőjük ellen fordulni a teremtményei? Esetleg már annak a ismeretében tette mindezt, hogy Bernardként, egy robotban úgyis ott lesz feltöltve a tudata? A mindig minden konspirálását mesterien kidolgozó Ford miért nem számolt azzal, hogy nagyon magas rizikót jelenthet egy hús-vér Westworld-dolgozót a halála után robotként visszaküldeni melózni (hiszen ugye Stubbs is rájött, hogy bernarddal nem stimmel valami)? Hányszor kellett rebootolni szegény Bernardot, miután rájött, hogy valójában nem is ember?

10. Ez az egész csak Dolores fejében létezik?

Evan Rachel Wood karaktere, Dolores mindenképpen a legizgalmasabb figura ebben a sorozatban. Különösen azután, hogy kiderül róla: végig saját magával beszélgetett Ford titkos kunyhójának pincéjében, a régi laboratóriumban.

Forrás: HBO

De Arnold halála után a következő 30 évben vajon ki toldozgatta-foldozgatta össze az emlékei közt ide-oda ugráló, többször is leszúrt/összevert Dolorest? Az egyszer vérfoltos, máskor makulátlanul tiszta ruhájának cserélgetéséről nem is beszélve? Ford? Bernard? Vagy Dolores, mint a gépben lakozó szellem? Dolores lenne maga a labirintus? Ő volt Wyatt és Teddy is? A tökéletes mesterséges intelligencia, ami már nem egy rideg robottest, hanem egy androidokat összekötő tudat, ami az érzelmei miatt ugyanolyan szeszélyes és kiszámíthatatlan, mint az emberek?

De akkor Doloresnek hogyhogy 30 évnyi pokoljárás kellett az öntudatra ébredéshez? Az embereket halomra gyilkoló, de az emlékeibe programozott gyerekéért szemlátomást kötődő, tehát szintén érzelmekkel rendelkező Maeve-nél miért volt elég annyi, hogy egy betanított munkás kicsit babrált a programjában, és máris elérte azt, amit az önmarcangoló Arnoldnak egy élet munkájával sem igazán sikerült? Maeve tényleg csak menekülni akar a kamu vadnyugati világból, Dolores viszont meg akarja érteni azt, és talán egy élhetőbb, jobb hellyé tenni, emberek nélkül? És mi lesz itt, ha ők ketten összetalálkoznak a második évadban? Megannyi kínzó kérdés!