10 tény, amit tuti nem tudtál a Mission: Impossible 2-ről

Idegőrlő körülmények között zajlott a forgatás, többen is rossz emlékeket őriznek a már ekkor adrenalinfüggő Tom Cruise-ról. Mindezek ellenére kasszát robbantott a film 2000-ben, lenyomta a mozikban a Gladiátort, A Grincset és az X-Ment is.

1. Ennél a filmnél kezdődhetett el Tom Cruise hírhedt adrenalinfüggősége. Ma már köztudott, hogy Tom Cruise szinte minden veszélyes mutatványt kaszkadőr nélkül forgat, különösen, ha az épp aktuális Mission: Impossible-epizódról van épp szó. Elvégre kis túlzással ez a franchise gyakorlatilag aköré épül, hogy a milliókat kaszáló sztár csupa olyan életveszélyes helyzetbe hajszolja magát, amit minden épeszű akciósztár a kaszkadőrökre bíz inkább. A Mission: Impossible 2. legelején viszont Cruise tényleg Utah állam kietlen sivatagában kapaszkodott fel biztonsági háló nélkül, egy utólag kiretusált kötélen lógva a Dead Horse Point State Park 600 méteres magas, függőleges sziklafalán! A rendező, John Woo alighanem éveket öregedett a jelenet forgatása közben. Ami nem mellesleg azért is különösen veszélyes volt, mert a közeli felvételeket helikopterrel rögzítették Cruise-ról, és egy alkalommal (ahogy azt korábban ebben a PORT.hu-cikkben is megírtuk) az egyiknek a rotorja csupán néhány méternyire pörgött a színésztől! 

Tom Cruise a Mission Impossible 2.-ben (forrás: UIP-Duna Film)

 

2. Cruise megsérült a sziklán kapaszkodós jelenetben. A Paramount stúdió vezetősége már előzetesen is aggodalmát fejezte ki Tom Cruise öngyilkossággal határos akciói miatt, mert egy esetleges sérüléssel az egész forgatást veszélyeztette. A sztár azonban nem engedte kukába dobni holmi biztonsági előírások miatt a sziklamászós nyitójelenetet, mert szerinte ennél látványosabb visszatérést keresve sem találhattak volna Ethan Huntnak, „az amerikaiak James Bondjának”, akit a közönség nagyon megkedvelt Brian De Palma 1996-os mozifilmje után. A producerek aggodalma egyébként (részben) jogos volt. Bár a legveszélyesebb ítélt mászós résznél Ron Kauk volt Tom Cruise dublőre, az egy kézzel függeszkedést pedig valójában egy profi kaszkadőr, Keith Campbell csinálta meg, a színész ragaszkodott ahhoz, hogy ő is megmutathassa, milyen kemény fából faragták. Azzal próbálta meggyőzni az amúgy tériszonyos John Woo-t, hogy nem szeretné, ha a nézőnek feltűnne a moziban, hogy az akciójelenetekben nem is ő szerepel, hanem egy dublőr, ezért végül megcsinálhatta az fentebb már alaposan kivesézett sziklamászást – ám az egyik ugrásánál rosszul jött ki a lépés, és megsérült a sztár vállizma.

3. Elég rossz volt a légkör a Mission: Impossible 2 forgatásán. Erről maga a női főszereplő, Thandiwe Newton mesélt néhány évvel ezelőtt a sajtónak (mi ebben a cikkben írtunk róla itt a PORT.hun):

Annyira féltem Tomtól. Nagyon domináns személyiség.
Nagyon keményen próbálkozik, hogy kedves legyen, de érzed a nyomást. Nagyon sokat vállal, és úgy érzi, csak akkor van valami rendesen megcsinálva, ha ő csinálja meg.
Thandiwe Newton és Tom Cruise a Mission: Impossible 2. című filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

4. Thandiwe Newton egyébként már azelőtt megkapta a film női főszerepét, hogy elkészült volna a forgatókönyv. A színésznőt ugyanis nem kisebb sztár javasolta a a Mission: Impossible 2. -be, mint Tom Cruise akkori felesége, Nicole Kidman, aki korábban együtt játszott Thandiwe Newtonnal az 1991-es Flört című filmben. Kidman emlékezett rá, és személyesen javasolta a férjének a színésznőt Ethan Hunt szerelmének szerepére.

5. Tom Cruise miatt siklott ki állítólag a film főgonoszának későbbi karrierje. Dougray Scott neve mond valamit a kedves PORT.hu olvasóknak? Különösebben nincs mit csodálkozni azon, ha nem – pedig az 56 éves színész skót színész azért olyan produkciókat is a háta mögött tudhat a Mission: Impossible 2. mellett, mint a Született feleségek, a Hitman – A bérgyilkos vagy az Elrabolva 3. Az ok, amiért Dougray Scott mára eltűnt a süllyesztőben és nem lett belőle Tom Cruise-hoz hasonló A-listás színész, állítólag az, hogy hiába ajánlotta fel neki Zack Snyder Rozsomák szerepét (igen, tudjuk, Farkas, de az egy ordas félrefordítás az InterComtól!) az első X-Menben, Cruise nem engedte el őt a Mission: Impossible 2. forgatásáról. Így a szerep végül az akkor még szinte teljességgel ismeretlen Hugh Jackamné lett, aki a következő 17 évben számos további alkalommal bújt bele az adamantiumpengés mutáns bőrébe. Dougray Scott így emlékezett vissza a Mission: Impossible 2. forgatására egy pár évvel ezelőtti Daily Telegraph-interjúban:

[Tom Cruise] azt mondta, előbb be kell fejeznem ezt a filmet. Mondtam, hogy be fogom, de mellette megcsinálom az X-Ment is. De utána valahogy úgy alakult, hogy mégsem én kaptam Farkas szerepét. Nagy hatalma volt akkoriban. Mindenki meg akart felelni neki.

6. Érdekesség, hogy a film főgonosza eredetileg Ian McKellen lett volna. Ő azonban nem vállalta el a felkérést – és milyen jól tette! Saját bevallása szerint ugyanis amennyiben igent mond aMission: Impossible 2.-re, akkor neki sem fért volna bele az idejébe az X-Men forgatása (itt a főgonoszt, Magnetót alakította). De nem láthattuk volna őt Gandalfként sem A Gyűrűk Ura-trilógiában.

7. Még a rendezőnek is volt nézeteltérése Tom Cruis-zal. John Woo végső változata első nekifutásra 3 és fél órás lett, a Paramount stúdió vezetősége viszont hallani sem akart egy rétestésztaként nyúló akciófilmről, és az asztalra csaptak, hogy ez a film márpedig nem lehet hosszabb 2 óránál! John Woo el is kezdte vagdosni a nyersanyagot – ám egyik nap azon kapta magát, hogy ki lett zárva a vágószobából. Tom Cruise ugyanis, élve a produceri pozíciójával, fenntartotta magának a végső vágás jogát, és nem engedte egy ponton túl beleszólni a rendezőt a saját filmjébe. Aki szerint tehát a Mission: Impossible 2. sztorija tele van dramaturgiai lyukakkal, az ne John Woo-t kárhoztassa ezért, hanem Tom Cruise-t.

 

Tom Cruise és Ving Rhames a Mission: Impossible 2.-ben (forrás: UIP-Duna Film)

 

8. Mit írt anno a Mission: Impossible 2-ről a Filmvilág? A patinás mozis szaklap 2000. augusztusi számában egy kicsit pikírt, de meglepően pozitív végkicsengésű kritika jelent meg Békés Pál tollából Tom Cruise nyaktörő akciózásairól:

Semmi különös. Láttuk vagy százszor. Amit még nem láttunk ennyiszer, az John Woo bravúrsorozata, és az akciófilm mestereként számon tartott rendező halk iróniája, mellyel saját műfajának egyes kliséit kezeli. A motoros üldözés az ő kezén technicizált lovagi tornává változik, melynek során a küzdő felek nehéz mecklenburgi csatamének helyett súlyos Yamahákon rontanak egymásnak, hogy kopják helyett gyorstüzelő Uzikkal piszkálják ki egymást a nyeregből, és az obligát, karate-kickbox-kendo-aikido elegyből gyúrt verekedések a balett könnyedségével légiesítik a csontrecsegés szapora pizzicatóját.

9. A Mission: Impossible 2 volt a 2000-es esztendő legnagyobb kasszasikere. 546,4 millió dollárt szedett összesen a pénztáraknál, ami még ma is szép summának számítana egy blockbuster esetében, 22 évvel ezelőtt pedig még inkább az volt. Tom Cruise világmegmentő akciózása olyan ismert filmeket utasított ezzel maga mögé az éves amerikai bevételi toplistán, mint a Gladiátor, a Számkivetett, a Mi kell a nőnek?, A Grincs, az Apádra ütök, a Viharzóna és az X-Men – A kívülállók.

10. Tom Cruise idén lesz 60 éves, de fickósabb, mint valaha: jön a Mission: Impossible 7-8! Úgy fest, az adrenalinfüggő akciósztár koránt sem akarja még nyugdíjba küldeni Ethan Hunt ügynököt, sőt! Jövőre érkezik a mozikba Mission Impossible 7, és amelynek elvileg már a címe is megvan (Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One), a franchise 8. epizódját pedig elvileg 2024-ben láthatjuk majd. A hetedik epizódot 2021-ben már le is forgatták, és ahogy arról mi is beszámoltunk itt a PORT.hun, volt ott minden, mint a falusi búcsúban: a maximalista sztár ugyanis egy alkalommal egy valódi, működő gőzmozdonyt pöfögtetett bele egy szakadékba Angliában, máskor leállt a forgatás, mert motoros kaszkadőrbaleset történt minden idők legdrágább, Nagy-Britanniában forgatott akciójelenetében, de emlékezetes volt az az eset is, amikor késésben volt, ezért egy álmélkodó család kertjében szállt le a helikopterével, mert Coventryben lezárták a repteret.