12 dolog, amit nem tudtál a Vanília égboltról

Szerettük a spanyol eredetit, és szeretjük a Majdnem híres és a Jerry Maguire – A nagy hátraarc rendezőjének verzióját is. Utóbbit most újra is nézhetjük a tévében – ennek örömére íme egy tucatnyi érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Azt a jelenetet, amelyben a főszerepet alakító Tom Cruise egy szál maga látható az amúgy elképesztően nyüzsgő és forgalmas New York-i Times Square-en, nem vizuális trükkel hozták létre. A produkció addig példátlan módon engedélyt kapott, hogy egy vasárnap erejéig a lezárt téren forgasson. További érdekesség, hogy a forgatás idején a Times Square digitális kijelzői az amerikai elnökválasztás aktuális állásáról számoltak be (George Bush küzdött Al Gore ellen), de a filmben ez gondot okozott volna, így ezt az egyetlen elemet, azaz a kijelzőket az utómunkálatok során „igazították meg”.

2. A film I Fall Apart című betétdalát Cameron Diaz maga adta elő, de a stáblistán nem ő, hanem karaktere, Julianna Gianni van feltüntetve előadóként. A számot egyébként a rendező, Cameron Crowe és felesége, a híres énekesnő, Nancy Wilson (a Heart nevű együttes tagja) együtt írták, és a direktor ragaszkodott hozzá, hogy Diaz maga énekelje fel. Mivel a színésznő gyerekkora óta nagy rajongója volt Nancy Wilsonnak és a Heartnak, elképesztően izgult a stúdióban.

3. A Vanília égbolt Tom Cruise által játszott főhőse, David Aames abban a híres New York-i épületben, a Dakota-házban lakik, amelyben John Lennon is élt, és amely előtt meggyilkolták. A belsőket persze stúdióban vették fel, de a külső felvételeket valóban itt rögzítette a stáb, méghozzá gerilla módszerekkel, mivel a Dakota-ház lakói senkinek sem adnak engedélyt az épületben és környékén való forgatásra.

4. A Vanília égbolt Alejandro Amenábar chilei születésű rendező Nyisd ki a szemed! című 1997-es spanyol alkotásának a remake-je. „Amikor megtudtam, hogy Cameron Crowe ír és rendez egy filmet Tom Cruise-zal a főszerepben, ami a Nyisd ki a szemed!-en alapul, megtiszteltetésnek éreztem. Most, hogy már láttam a Vanília égboltot, nem is lehetnék büszkébb. Cameroné minden tiszteletem és csodálatom.

A tisztelet, amiért leásott a munkám legmélyebb értelméig. És csodálat, amiért új nézőpontokat

és új megközelítést talált hozzá, saját, összetéveszthetetlen egyéniséget adva a filmjének” – nyilatkozta a Vanília égbolt 2001-es premierje idején Amenábar, aki ezenkívül bátor és innovatív alkotásnak nevezte a művet, és saját munkájával való kapcsolatát úgy fogalmazta meg, hogy a két film olyan, mint két testvér, akiknek hasonló a hátterük, de más a személyiségük. „Más szóval olyan, mintha (a filmek) ugyanazt a dalt énekelnék, csak más hangon: az egyik olyan, mint egy opera, a másik meg rock and roll” – mondta Alejandro Amenábar.

A rockzenével szoros kapcsolatot ápoló Cameron Crowe is zenei hasonlatot fogalmazott meg. „Olyan, mintha az eredeti film egy olyan dal lenne, amit nagyon szeret a bandám,

ezért a maga stílusában dolgozza fel. Így az adaptációmra nem annyira remake-ként, mint inkább egyfajta remixként tekintek. (…) Úgy gondolok az eredetire, mint egy népdalra,

amit sokan sokféleképpen adhatnak elő. Emiatt sosem mondanám senkinek, hogy ne az eredeti, hanem a mi verziónkat nézze meg. Azt akarom, hogy az emberek mindkettőt lássák” – nyilatkozta Crowe.

5. A gyártó stúdió fejesei mindenképpen rá akarták venni a direktort, hogy utómunkával távolítsa el a World Trade Center a forgatás idején még álló, de a bemutató idején már a terroristák által felrobbantott ikertornyait. Crowe nem ment bele, így a film több jelenetében is láthatóak.

6. A McCabe-et alakító Kurt Russell anélkül mondott igent a filmben való részvételre, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet.

7. Tom Cruise és felesége, Nicole Kidman a Vanília égbolt forgatásának idején jelentették be, hogy különválnak. Cruise a stábnak egy nappal azelőtt mondta el a dolgot, hogy megírták volna a lapok. A forgatáson azonban a sztár hamar elfeledte a bánatát, és gyorsan összejött az egyik női főszerepet hozó Penélope Cruzzal, akivel ezt követően két évig voltak együtt.

8. A másik női főszerepet alakító Cameron Diazt a forgatáson CD becenéven, azaz a monogramján emlegették, hogy ne okozzon kavarodást, hogy ugyanaz a keresztneve, mint a rendezőnek, Cameron Crowe-nak.

9. Kate Hudson visszautasította a végül Diaz által megformált Julie Gianni szerepét, Maggie Gyllenhaal viszont el akarta volna játszani, de nem őt választották.

10. Ami pedig a férfi szerepeket illeti: a Brian Shelby karakterére kiírt meghallgatáson Jared Leto is részt vett (de Jason Lee elhappolta előle a lehetőséget), Dr. Curtis McCabe (Kurt Russell figurájának) megformálására pedig Michael Keaton, Harrison Ford és Alec Baldwin is esélyes volt.

11. A night klubban a főhős, David félbeszakít egy beszélgetést Sofia (Penélope Cruz) és egy férfi között. A szóban forgó férfit nem más játssza, mint William Mapother, Tom Cruise unokatestvére (Cruise igazi neve Thomas Cruise Mapother IV).

12. A Vaníila égbolt szülinapi parti jelenetében nem más cameózik, mint Steven Spielberg, aki így köszönte meg, hogy Cameron Crowe elengedte a forgatásról Tom Cruise-t, hogy elkezdjék előkészíteni a 2002-es Különvéleményt, amelynek szintén a sztár volt a főszereplője. Cserébe pedig a Különvéleményben Crowe tűnt fel egy röpke pillanatig.


(via IMDb)