15 dolog, amit nem tudtál a Menekülő emberről

Kinek az álneve a Richard Bachman és miért viselnek a jövőbeli halálos túlélőfutam versenyzői Adidas öltözéket? Megannyi kínzó kérdés és érdekesség Schwarzenegger "legkevésbé izmos" filmje kapcsán.

1. A film alapjául szolgáló regényt Stephen King Richard Bachman álnéven jelentette meg 1982-ben - A történetet King saját bevallása szerint hetvenkét óra leforgása alatt írta meg – ez máskor átlagosan három hónapig tart nála. Az alaptémája meglehetősen hasonlít a The Prize of Peril című novellában leírtakhoz, amely 1958-ban jelent meg egy magazinban, írója Robert Sheckley - 1983-ban mutatták be a belőle készült, a Kockázat ára című francia filmet. King azt állítja, hogy sosem ismerte sem a novellát, sem a filmet.

2. A könyv első magyar nyelvű kiadásának borítóján a szerző nevét rosszul írták, Bachman helyett Bachmann szerepel rajta.

Forrás: Moziverzum

 

3. Rob Cohen producer úgy vásárolta meg a meg a megfilmesítés jogait, hogy fogalma sem volt, hogy Richard Bachman valójában Stephen King. A történetből viszonylag keveset tartottak meg, főleg az alaphelyzetet és egy sor nevet. A vékonyka Ben Richardsból egy izomkolosszus lett, akit Arnold Schwarzenegger játszott el.

4. Ha valakinek ismerős lenne a rendező, Paul Michael Glaser neve, az nem véletlen, ő volt Starsky az 1975-ben indult Starsky és Hutchban. A színésznek ez volt a második rendezése, viszonylag későn került a produkcióba,

a rutin hiánya és felkészületlensége miatt sokan kritizálták,

köztük Arnold is – aki később jelezte, hogy ez nem  Glaser hibája volt. Előtte ugyanis már négy rendezőt vettek fel, majd küldtek el, az utolsót, Andrew Davist már 8 nappal a forgatás megkezdése után.

Forrás: Moziverzum

 

5. Erland van Lidth ("Dynamo") klasszikus képzettségű Helden bariton operaénekes volt, így a bevezetőjében, amikor Dynamo egy áriát énekel a Figaro házasságából, valóban van Lidth énekel. A színész-énekes 1987-ben halt meg szívrohamban, ugyanabban az évben, amikor a filmet bemutatták, alig két hónappal a premier előtt. Ez volt az utolsó filmje, akárcsak a show házigazdáját, Damon Killiant játszó Richard Dawsonnak – aki történetesen valódi műsorvezető, a Family Feud legendás házigazdája volt.

6. Ha jobban megnézzük, a versenyzők által viselt The Running Man öltözék csípőjén és jobb karján Adidas logó látható. Schwarzenegger a börtönből való szökése után egy World's Gym pólóban látható – a cégnek ekkor történetesen ő volt a tulajdonosa.

Forrás: Moziverzum

 

7. Ez Arnold Schwarzenegger fénykorának legkevésbé izmos filmje – a színész súlyos hátfájás miatt ugyanis egy időre felhagyott a testépítéssel és a súlyemeléssel. Ez aztán meg is látszott a fizikumán: nyilván nem lett belőle egy nyápic alak, de például a bicepsze mérhetően összement – de később hamar visszahozta.

8. A filmet eredetileg 1987 júliusában mutatták volna be, de a Tri-Star négy hónappal elhalasztotta a premiert, hogy ne ütközzenek Arnold Schwarzenegger másik nyári filmjével, a Ragadozóval (1987), amelyet júniusban mutattak be.

9. A film tánckoreográfusa Paula Abdul volt. Ő tanította be a showműsor előtt látható nagy táncjelenetet is, amiben korábbi pompom lány társai is szerepeltek a Laker Girls csapatából – akik logikusan a Lakers kosárlabda csapatát biztatták.

Forrás: Moziverzum

 

10. Ez a harmadik a 15 film közül, amelyben Arnold Schwarzenegger és a szintén testépítőből lett színész, a dán Sven-Ole Thorsen együtt szerepelt. Thorsen ezek közül 12-ben színész volt, a másik háromban kaszkadőr vagy edző. Ő és Arnold természetesen nagyon nagy barátok voltak.

11. A mai realityk azért addig még nem fajultak, mint a filmben látottak, bár akadt néhány különösen bizarr – aki kíváncsi lenne rájuk, azoknak ajánljuk korábbi cikkünket a legbetegebb valóságshow-król.   Ugyanakkor meglepően sok minden vált valóságossá: a filmfelvételek manipulálása, a deepfake technológia, a média gondolatformáló ereje, továbbá a nézők elbódítása olyan tartalmakkal, amelyek könnyűszerrel elterelhetik a figyelmet a hatalom ártalmas machinációiról és a hétköznapi élet gyötrelmeiről.

12. A Menekülő ember rendezője, Paul Michael Glaser és a producer, George Linder maguk is meglepődtek, amikor pár éve újranézték a régi kultfilmjüket, és interjút adtak a The Postnak:

"[A film] a jelenlegi médiakörnyezetünket mutatja be. Tükrözi az emberek mostani felfogását a szórakoztatóiparról, a hírekről alkotott képüket. Megragadja azt az érzést, hogy mindannyiunkat manipulálnak, és folyamatosan hazudnak nekünk. Ezek súlyos dolgok, amelyekkel az emberek nap mint nap együtt élnek. A határok elmosódtak a valóság és a hírek, a propaganda és a szórakoztatás között. Mindez még nem létezett akkor, amikor a Menekülő ember készült."

13. A menekülő ember volt az első Stephen King-feldolgozás, amelyet bemutattak a magyar mozik  - erre 1990 júliusában került sor – és a King-adaptációk közül ezt látta a legtöbb ember a hazai mozikban, ahol 163 ezres nézőszámot produkált. A trón tetejéről 2017 szeptemberében taszította le az Az.

14. A film alapján egy videójáték is készült, ami 1989-ben jött ki, az Emerald Software fejlesztette ki és a Grandslam Entertainments forgalmazta. A „története” 2019-ben játszódik, Los Angelesben, és 5 szintje van, amelyekben mindig más, a filmben is szereplő karakterekkel kell megküzdenie a játékosnak – plusz őrökkel és kutyákkal. Plusz energiát a kutyák megrúgásával(!?) lehet szerezni vagy kirakós játékok megoldásával. Nem volt túl nagy sikere, sokan kritizálták a lassúságát.

Klasszikusok BASIC-nyelven – 10 film, melyből C64-játék készült

Ha létezik vitathatatlan dogma, az a „régen minden jobb volt.”  A hétfői adásszünet ifjúságát pl. fényévekkel nívósabb életvitel jellemezte, mint a Z-generációt.

Tovább

 

15. Persze, hogy készül a remake! Schwarzenegger egykori szerepét Glen Powell kapta meg, a rendező Edgar Wright lesz, és a produceri feladatokat is ő látja el Nira Parkkal és Simon Kinberggel együtt. A forgatás még nem indult el, így premierdátum sincsen.