20 éve hunyt el William Hanna, a Hanna–Barbera-rajzfilmek atyja

Frédi és Béni, Foxi Maxi, Turpi úrfi, Tom és Jerry, Droopy kutya, a Jetson család, Scooby-Doo, Atom Anti és a Hupikék törpikék generációk kedvencei. De vajon lehet még őket mostanság is látni a tévében és a streaming platformokon, vagy teljesen kiszorította őket a konkurencia?

20 évvel ezelőtt, 2001. március 22-én, 90 éves korában hunyt el a világ egyik legismertebb rajzfilmese, William Hanna, aki kollégájával, Joseph Barberával olyan ismert karaktereket álmodott meg, vagy vitt producerként sikerre az 1957-ben megalapított Hanna-Barbera Productions égisze alatt, mint Foxi Maxi, Frédi és Béni, Turpi úrfi, Tom és Jerry, Droopy kutya, a Jetson család, Jonny Quest, Scooby-Doo, Atom Anti, a Hupikék törpikék, Praclifalva lakói, a flúgos futam versenyzői és Magilla Gorilla.

William Hanna és legkedvesebb teremtményei egy 1993-as promóciós fotón (fotó: Paul Harris/Getty Images)

 

Csakhogy hiába volt a Hanna-Barbera stúdió a XX. század amerikai rajzfilmiparának szinte teljhatalmú ura, és hiába nőttek fel ezeken az animációkon egész generációk a Carton Network előtt ülve, manapság már annyi új rajzfilmhős harcol nap mint nap a gyermekek kegyeiért, hogy mostanra ezek a régi, kedves figurák igencsak kikoptak a köztudatból – nagyítóval kell keresni William Hanna és Joseph Barbera alkotásait a tévécsatornákon és a streaming szolgáltatókon. Azért szerencsére sikerült összegyűjtenünk egy csokorra valót!

1. Scooby-Doo újabb kalandjai

Az eredeti, 1969-es Scooby-Doo, merre vagy? című Hanna–Barbera-rajzfilmsorozat egyik spin-off szériája, amelyben a Rejtély Rt. tagjainak, vagyis Scooby-nak, Shaggy-nek, Frednek, Velmának és Daphne-nak mindig a '70-es évek sztárvendégei segítenek a szellemek(nek beöltözött csalók) elleni harcban. Felbukkan a sorozatban többek között Batman és Robin, valamint Cher és az Addams család is.

 

2. Hupikék törpikék

A Hupikék törpikék eredetileg 1981 és 1989 között futott Amerikában, de aztán nagyon hamar világszerte kicsik és nagyok kedvenc sorozata lett. Hiszen ki ne kedvelné a gombaházakban lakó, mindig vidám Törpillát, Törpapát, Törperőst, Törpojácát, Ügyit, Hamit, Tréfit, Okoskát, Szakadtkát és a folyton morcos Dulifulit? Jól tudjuk, hogy a törpök élete nemcsak játék és mese, mert mindig ott lábatlankodik a falujuk melletti erdőben egy gonosz varázsló, a csúf, kopasz Hókuszpók, no meg a hűséges macskája, Sziamiaú (később pedig már Hókuszpók tanonca, a vörös hajú, szeplős képű Vili is)! A rajzfilmsorozat a TV2 Kids csatornán és a Netflixen is megtekinthető.

 

3. A Flintstone család

A nálunk Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki címen futó rajzfilmsorozat filmváltozata időszámításunk előtt 2 millió évvel ezelőttre kalauzul el bennünket. Frédi, a sárkánydaru közkedvelt kezelője (John Goodman), egy nap megnyer egy pályázatot: jutalma egy főnöki szék, meg egy gyönyörű titkárnő (Halle Berry). Frédi nem is sejti, hogy a hatalma csak az álnok elnök (Kyle MacLachlan) műve. Szegény Béni (Rick Moranis) és Irma (Rosie O'Donnell) így Frédi és Vilma (Elizabeth Perkins) kegyelem-kenyerén kénytelen élni, ám aztán szerencsére történik valami, amitől Frédi végre észhez tér... A film a Netflixen tekinthető meg.

 

4. Scooby-Doo – A nagy csapat

2002-ben készült egy élőszereplős Scooby-Doo mozifilm is, CGI Scoobyval, és a korszak olyan neves sztárjaival, mint Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar és Rowan Atkinson. A Rejtély Rt., azaz a rémelhárításra, kísértetkergetésre és démonhatástalanításra szakosodott négy fura kamasz egy távoli szigeten nyomoz, ahol valaki a világuralomra készülődve szellemek tenyésztésbe kezdett. Ha Fred, Velma, Shaggy, Daphne és Scooby-Doo akcióba lendül az ócska furgonnal, bizony van mitől félnie a kísérteteknek! A film a Netflixen tekinthető meg.

 

5. Tom és Jerry-show

Tom és Jerry 1940 óta gyerekek és gyereklelkű felnőttek örök kedvence, manapság pedig már se szeri, se száma azoknak a William Hanna és Joseph Barbera nélkül elkészített folytatásoknak és spin offoknak, amelyekben tovább folytatódik a macska és az egér ökör rivalizálása. Tarts Tommal és Jerryvel, akik új helyeket felfedezve ellátogatnak a boszorkány kunyhójába és a megszállott tudós laborjába is! A rajzfilmsorozat a Boomerang csatornán és az HBO GO-n is megtekinthető.

 

6. Tom és Jerry - A moziban!

Tom és Jerry 1992-ben egy egész estés rajzfilmben kergetőzött és tolt ki a másikkal - sőt, beszélni és énekelni is megtanultak! És amire végképp senki se számít: elásták a csatabárdot, mert komiszságuknál csak egyvalami nagyobb - a szívük. Azért függesztik fel az ősi macska-egér ellentétet, mert egy szegény kislánynak van szüksége rájuk. Segíteniük kell neki, hogy megtalálja elveszett apját. De a segítőknek is vannak segítői: Lumpi, a korcs eb, és albérlője, a Frankie névre azonnal ugró bolha. A rajzfilm a Netflixen tekinthető meg.

 

7. Hupikék törpikék

Ma már alighanem ki lehet jelenteni, hogy a Hupikék törpikék sikeresebb franchise lett, mint a Scooby-Doo-rajzfilmek. Sajnos már William Hanna és 2006-ban elhunyt Joseph Barbera sem élhette meg a Hupikék törpikék élőszereplős filmváltozatát, amelyben Ügyifogyi a Csodák Barlangjában átesik a mágikus kapun, és ennek következtében egy modern világban találja magát. Szerencsére az ott élő emberek játékbabának hiszik. Ezalatt a faluban a többi törp kutatóakciót szervez a megmentésére. A film a Netflixen tekinthető meg.

 

8. Hupikék törpikék 2.

A 2011-es mozifilm folytatásában Hókuszpók komoly bajba kerül, mert a törpök nélkül nem hat a szupervarázsfőzet-receptje. Egy gonosz varázslat segítségével ezért két törpszerű lényt készít, ám rájön, hogy ez is kevés, igazi törpkivonatot kell szereznie. Ahhoz viszont, hogy hozzájusson a titkos recepthez, a legszebb törplányra, Törpillára van szüksége, így elraboltatja a gonosz törpszerűségek segítségével. Ha Aprajafalva lakói meg akarják menteni Törpillát, össze kell fogniuk emberi szövetségeseikkel. A film a Netflixen és az HBO GO-n is megtekinthető.