4 döbbenetesen magasztos karácsonyi trágyafilm

Létezik jóval extrémebb túlélőjáték is annál, mint amivel a Menekülő ember vagy a Fűrész-filmek próbáltak sokkolni minket. Ennek pedig december végén hús-vér résztvevője mindenki, aki hupikéket hány a karácsonyi filmfelhozataltól, és hiába várja, hogy a két betörő végre elkapja és üveggyapottal tömje ki a kis szőke hernyót.

A következőkben a cukrozott nyáltengerben fuldokló számkivetetteknek dobnánk mentőövet négy trashfilm képében - természetesen a karácsony tematikájában, hogy senki ne vádolhasson minket a szent áhítat hiányával.

Csendes éj, halálos éj (1984)

A nyolcéves fiúcska nagyot csalódik a mikulásban, amikor a fehér szakállas hóhányó egy elhagyatott úton lemészárolja szüleit. Ugyanakkor ezek után még csak egy tábla szalmonellás piros Mogyoróst sem hagy kárpótlásul, ráadásul a kis Billy állami gondozásba kerül. S bár az árvaházban nem lehet fogni a Három kívánságot, mégsem ússza meg ép pszichével gyermekéveit. Nagykorúsága betöltésének napján egyből a jelmezkölcsönző felé veszi az irányt, és bebizonyítja, hogy a Télapó itt van valójában egy nagyon is vészjósló gyermekdal.

 

Jack Frost, a gyilkos hóember (1997)

Ellentétben pl. a nindzsákkal vagy az óriáshüllőkkel, a hóemberek renoméját viszonylag kevés filmalkotás tépázta meg az elmúlt évtizedekben. „Ez tarthatatlan állapot!” – csattant fel Michael Cooney rendező, és rittyentett egy mozit, melynek következtében szénszemű, répaorrú nyomorultak széles tömegei tárcsázták az Amnesty International Trágyafilm Munkacsoportjának számát. A sztori szerint Jack Frost sorozatgyilkost karácsony napján egy másik büntetés-végrehajtási intézménybe szállítják, mikor is összeütköznek egy vegyi anyagokat szállító teherautóval. A baleset következtében Frost hóemberré változik, és visszamenőleg is bosszút áll a patkányirtó ízű, rózsaszín szaloncukrokért, a társasjátékdobozokba csomagolt rénszarvasos pulóverekért és David Hasselhoff The Night Before Christmas című lemezéért.

 

The Gingerdead Man (2005)

A kelekótya sorozatgyilkos, Millard Findlemeyer – életre keltője az egzotikus arcú Gary Busey - villamosszékbe kerül, minek következtében felhagy hobbijával. Hamvai gondos édesanyjához kerülnek, aki ezáltal máris megoldást talál rá, miként kompenzálja, hogy a Nagyi Titka liszt hiánycikk a boltokban. Az anyuka a helyi cukrászat felé veszi az irányt, a végeredmény pedig nem marad el. A karácsonyi mézeskalács textúráját Martha Stewart is megirigyelné, csakhogy az egyik figura életre kel, és Findlemeyer cukrászati remekműként folytatja az életművet.

 

The Mean One (2002)

Ezúttal egy nyomott orrú zöld gnóm kap megbízatást a Leszázalékolt Karácsonyi Családirtók Szakszervezetétől. Az illető egy lelkiismeretlen lény, aki semmitől sem fél – legfeljebb a plágiumperektől, ezért szigorúan tilos „Grincs” fedőnéven emlegetni őt. A vérszomjas amorf genya a kis Cindyéknél zavarja meg a karácsonyi vacsorát, a lánykát pedig azzal a lendülettel felíratja az árvasági ellátásra jogosultak listájára. Felnőttként Cindy készen áll, hogy karácsony napján meghálálja a nagylelkű gesztust.