5 dolog, ami miatt a Halj meg máskor az egyik legjobb Bond-film

Halle Berry bikinije mellett Madonna főcímdala és Q kütyüarzenálja is iszonyú menő volt 2002-ben.

2002-ben mutatták be Pierce Brosnan utolsó Bond-filmjét, a Halj meg máskort, amit divat utálni, pedig nagyon is szórakoztató film. Leginkább persze amiatt, mert ez volt a 20. James Bond-mozifilm, és a jubileumot a forgatókönyvírók (Neal Purvis és Robert Wade) valamint a producerek (Barbara Broccoli és a mostohatestvére, Michael G. Wilson) korábban sosem látott kikacsintás- és poéncunamival tették emlékezetessé. Össze is szedtük az öt legjobbat!

1. A legmenőbb „előkaland”

Kicsit elfogult vagyok a Halj meg máskorral szemben, mivel ez volt a legelső film, amit két darab másolt cédén szereztem meg egy ismerősömtől. A '90-es években nem volt otthon videónk, így mindig a gazdag osztálytársaimhoz kellett átmennem hangalámondásos filmeket és VICO-klasszikusokat nézni a suli után.

2002-ben viszont óriási élmény volt az egyetemről ellógva, otthon, kényelmesen a számítógépemen megnézni egy Bond-filmet, amit ide-oda tekergethettem, újranézve a legjobb részeket. Márpedig Bond észak-koreai lebukása és a légpárnás üldözés minden idők egyik legjobb főcím előtti James Bond-akciójelenete!

2. Madonna főcímdala

Bond-filmeknek hagyományosan jó főcímdalaik vannak, hiszen 1962 óta mindig az adott korszak legmenőbb popsztárjai énekelték azokat. Madonna, aki legalább akkora ikon a showbizniszben, mint James Bond, egyértelműen az ezredforduló legmenőbb zenei állócsillaga volt (lásd: Ray of Light és Music albumok), aki minden videoklipjével meglepte a rajongóit.

A Die Another Day esetében sem volt másképp: egy egész kis mini-Bond film bontakozott ki benne, egyenruhás észak-koreai martalócokkal, Madinna jó és gonosz énje közötti halálos párviadallal, valamint olyan kultikus Bond-szereplőkkel, mint Vasfog és a pengekalapos Oddjob.

3. Q zseniális eligazítása

A James Bond-filmek infantilis humora mindig a szuperkütyüknél jött elő a leghangsúlyosabban. A Halj meg máskorban a jubileumi 20. rész tiszteletére maximumra csavarták a hülyeséget a készítők, és egy forgalomból kivont, poros metróalagútban berendezett bázison összezsúfolták a legikonikusabb Bond-ketyeréket.

A szakértő szemek sok ismerős tárgyat felfedezhetnek a fenti jelenetsorban. Itt van például Sean Connery hátirakétája az 1965-ös Tűzgolyóból és a búvárszerkója a műsirállyal a tetején a '64-es Goldfingerből, valamint Roger Moore krokodil alakú mini tengeralattjárója és a lószállító autóból kirepülő jetje az 1983-as Polipkából.  A rugós pengecipőt pedig, amibe Bond fintorogva beleszagol, Rosa Klebb hordta az 1963-as Oroszországból szeretettelben. 

4. Halle Berry felbukkan a habokból

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Halj meg máskor női titkosügynökét, aki pont olyan bikini-gyöngyhalásztőr kombót viselve jött ki látványosan a tengerből, mint az első Bond-lány, Ursula Andress az 1962-es Dr. Nóban.

5. Halle Berry bikinis akciójelenete

A halj meg máskor azon kevés Bond-filmek egyike, amiben az aktuális Bond-lány nem csak egy szimpla biodíszlet, vagyis egy újabb dekoratív trófea a 007-es hódításai közt, hanem egy Bondot megszégyenítően profi titkosügynök. A CIA-nek dolgozó Jinx nem egy akciójelenetben élelmesebb volt Bondnál, és nélküle nemigen lehetett volna legyőzni az aktuális főgonoszt, Gustav Gravest, és elpusztítani a szuperlézerrel felszerelt műholdját.