5 ikonikus fegyver a tévéből, amit örökre megjegyeztünk

Conan kardja, Luke sugárpallosa vagy Ash láncfűrészkeze a legmenőbb?

Az eheti tévéajánlónk a korábbi hétfőkhöz hasonlóan szintén rendhagyó lesz: ezúttal a mozifilmekben és tévésorozatokban felbukkanó, ikonikus fegyverekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Hétfő: The Walking Dead

Robert Kirkman zombiképregényét, és az abból készült tévésorozatot 2016 őszére az is megismerhette, aki sosem szerette a horrort meg az apokalipszist. A 7. évad nyitánya ugyanis olyan brutális vérfürdővel indult, hogy kiakadt rajta a fél internet, és még a bigott amerikai szülők médiafigyelő testülete, a Parents Television Council is szóvá tette, hogy nem kéne ennyi erőszak a tévébe. 

De így legalább mindenki megjegyezhette magának Negant, a szöges baseballütővel közönségkedvenc karakterek fejét péppé verő gonosz zsarnokot. É most már legalább az őt alakító színészt, Jeffrey Dean Morgant sem keverik össze ikertornyával, Javier Bardemmel.

Kedd: Ash vs. Evil Dead

Az Evil Dead franchise rögtön két ikonikus fegyverrel is büszkélkedhet. Az egyik természetesen Ash láncfűrészkeze, amit a levágott jobbja helyére eszkábált, miután a gonosz megfertőzte. A másik pedig a dupla csövű puskája, amit boomstick-ként, azaz „mennydörgő botként” emlegetett, és ezzel fenyegette meg a harmadik filmben a középkori lovagokat és martalócokat – no meg persze a démonokat is.

A gonosz szolgáit látványosan kicsontozó, lecsatolható láncfűrészkéznek természetesen az Ash Vs. Evil Dead tévésorozatban is kiemelt szerep jutott. Nagy kár, hogy idén tavasszal a Starz csatorna elkaszálta a sorozatot, pedig a negyedik évadot már Mad Max-hangulatúra tervezték, ami végre kicsit szakított volna az addigi csajozós-füvezős-démonölős hangulattal.

Szerda: Star Wars: Egy új remény

Ha egyetlen ikonikus fegyvert kellene megnevezni a filmtörténelemben, ami alapjaiban rengette meg a popkultúrát, és máig hivatkozási alap, az egyértelműen a Jedik ősi fegyvere, a fénykard. Ezen belül is talán az a kékesfehér fényű fegyver a legismertebb, ami az egész Skywalker-család sorstragédiáját végigkíséri: először Anakiné volt, aztán Obi-Wan odaadta Luke-nak, aki viszont Felhővárosban elvesztette (a fél karjával együtt ugye), de Maz Kanata megtalálta, a VII. részben odaadta Rey-nek, aki végül visszavitte a remete Luke-nak, de neki nem kellett, így a legendás fegyvert Rey forgatta, egészen a megsemmisüléséig.

A „lightsaber” pontos magyar elnevezése máig vita tárgya, még a fekete öves Star Wars-rajongók körében is. Sokan ugyanis hidegrázást kapnak a „lézerkard” szótól – ők alighanem elfelejtették, hogy a korai Csillagok háborúja-forgatókönyvekben maga George Lucas nevezte így a Jedik legendás fegyverét (a későbbi filmekben pedig a fiatal Anakin és az idős Han is így mondja). Nekem egyébként a bootleg magyar Star Wars-képregényben használt „sugárpallos” verzió a kedvencem, ami Cs. Horváth Tibor és Fazekas Attila nyelvi leleménye volt, 1982-ben.

Csütörtök: Hegylakó

Bár Christopher Lambert az 1986-os Hegylakóban egy igen szép Macleod feliratú karddal hadakozott a skót Felföldön, azért mégiscsak az a fegyver égett bele örökre az emlékezetünkbe a karcos VHS-kazettáról, amivel a parkolóházban harcolt a pankrátormeccs után.

Persze a Hegylakó franchise tele van szebbnél szebb, ikonikus pengékkel – a replikagyártók legnagyobb örömére. Ott van például a filmbéli főgonosz, Kurgan (Clancy Brown) halálhozó kardja, amit egy motelszobában pattintott össze, az aktatáskájában cipelt alkatrészekből, egy ma is igencsak menőnek számító, baljós Queen-zenével kísért jelenetben!

Péntek: Conan, a barbár 2. - A pusztító

Viszont ha a film és a kard szavak egy mondatban szerepelnek, akkor a Kill Bill Hattori Hanzo-pengéit nem számítva valószínűleg minden mozi- és VHS-rajongónak a pallossal pózoló, elszánt tekintetű, izomhegy barbár, Conan, vagyis Arnold Schwarzenegger jut eszébe. Főleg, ha annak idején a Conan, a pusztító képregényváltozatát is elolvasta, ami annak idején az Alfa magazin különszámában jelent meg, 1988-ban.

A jó öreg Arnold egyébként nem az 1984-es Terminátornak és a folytatásainak köszönheti a hírnevét, hiszen már az 1982-es Conan is kultfilm lett. Ráadásul ez végre egy olyan blockbuster volt, ami a testépítőket és más sportolókat is bevonzotta a mozikba, hiszen egy közülük való gyúrógépből lett filmsztár. Dino De Laurentiis producer öt Conan-filmre szerződtette le Schwarzeneggert, amivel összesen 10 millió dollárt keresett volna, de pont a Conan, a pusztító lett a nevével ellentétbe annyira bugyuta és gyerekbarát, hogy nem készült hozzá több folytatás. Arnold viszont azóta is szívesen pózol Conan kardjával (és évek óta ígérgeti a harmadik részt).