5 jelenet, ami kimaradt a Zsivány Egyesből, pedig nagyon vártuk!

Vadert két helyről is kivágták, akárcsak a TIE vadászt és a kopasz Forest Whitakert.

Tavaly év végén a Port.hu kritikusainak is nagyon bejött a Zsivány Egyes. Legnagyobb bánatunkra azonban az újraforgatások és az átírások miatt több olyan jelenet is kimaradt végül a filmből, ami az ütős előzetesekben még ott volt. Ezekből szedtünk most össze egy csokorral a Movieweb és a The Wrap listája alapján – ma este pedig bárki elcsípheti a filmet az HBO-n, hogy összehasonlíthassa az itt leírtakkal.

1. Jyn Erso Vs. TIE Fighter

Valószínűleg azt a jelenetet várta mindenki a legjobban, amikor a Halálcsillag tervrajzát őrző Scarif bolygón a terveket ellopó főhősnő (Felicity Jones) farkasszemet néz az adótoronyban egy birodalmi vadászgéppel. Ez végül nem került bele a filmbe, valószínűleg azért, hogy az átírt verzióban sokkal epikusabb lehessen Jyn, Cassian és Krennic nagy fináléja: az adás sikeres elküldése után az igazgatót lepuffantó Cassian (Diego Luna) együtt botorkál le a partra a felkelő lánnyal, Krennic (Ben Mendelsohn) pedig a toronyból nézi végig, ahogy dédelgetett pusztító masinája, a Halálcsillag szuperlézere kilövi alóla a bolygót.

2. Vader a Halálcsillagon

Szintén kimaradt a végleges változatból az első trailer legemlékezetesebb jelenete, amiben Darth Vader a nézőnek háttal állva, a Halálcsillag központjában egy nagy célpontbemérő kivetítőt néz (pont úgy, ahogyan Tarkin és ő tették a kultikus PC-s játék, az X-Wing átvezető videójában). Vader a filmben végül nem a Halálcsillagon magán tartózkodott, hanem a Mustafar lávabolygón felépített kastélyában, a végső űrharcnál pedig a csillagrombolójáról átkompozott arra a fregattra, amitől a Tantive IV. végül sikeresen elszakadt, így a felkelők kereket tudtak oldani a tervrajzokkal.

3. Vader és Krennic vitája a Halálcsillagon

A második Zsivány Egyes-trailer egyik jelenetében Krennic igazgató egyértelműen a Halálcsillagon szemlét tartó Vadernek dicsekszik el az űrállomása pusztító képességeivel – a vörös színű bolygóból kiindulva akkor, amikor a birodalmiak egy tesztsugárzással megsemmisítik a sivatagos Jedha bolygó fővárosát. Ezen az erődemonstráción azonban csak Tarkin volt ott, a Sith nagyúr és Krennic igazgató a végső változatban nem itt találkoztak, hanem Vader kastélyában (ahol kedvenc főgonoszunk kicsit meg is fojtogatta a túlságosan becsvágyó Krennicet).

4. Kinőtt Forest Whitaker haja!

A legelső előzetesben még teljesen kopasz volt a félőrült gerillavezért, Saw Gerrerát alakító Forest Whitaker, amikor azt kérdezte Jyntől: „Mit fogsz tenni, ha elkapnak?” A film végső verziójában már nem kérdezte meg ezt a lánytól, ráadásul mire Jyn felnőttként találkozott vele, a lázadó parancsnoknak már gubancos, ősz afrofrizurája lett. Holott szinte biztos, hogy már kopaszon is Jynhez beszélt, hiszen ott is botra támaszkodva sántikál, rajta van a Vader-szerű légzőmaszk, ráadásul egy kör alakú ablak előtt áll – akárcsak abban a jelenetben, amikor a Jedhán felépített búvóhelyén megmutatta Jynnek az apja holoüzenetét.

5. Jyn sehová sem kommandózott egyedül!

A kopasz Gerrerához hasonlóan a teaser trailerben szerepelt az a jelenet is, amikor Jyn egyes egyedül, birodalmi egyenruhában kommandózik az ellenség bázisán. Ilyen rész végül nem volt a filmben, mert a tervrajzok keresésében és az adatok továbbításában Cassian szinte végig segített a lánynak (akárcsak K-2SO, amíg élt), akit sosem láthattunk magányosan járatokban lopózni. A változtatás valószínűleg akkor történt, amikor a forgatókönyv feljavítására és az utóforgatás levezénylésére felkért Bourne-szakértő, Tony Gilroy belenyúlt a sztoriba.

Gilroy ugyanis – gyaníthatóan a Lucasfilm-fejesek kérésére  jobban el akarta mélyíteni a romantikus szálat Jyn és Cassian között. Emellett a nagyobb drámai hatás kedvéért alaposan megritkította azokat a jeleneteket, amelyek a premier előtti reklámkampány idején bejárták a világsajtót, és amelyekben a főhősnő jól láthatóan egy nagy adathordozóval, vagyis a Halálcsillag terveivel rohangált mindenféle alagutakban és a pálmafák között zajló, vietnami háborút idéző ütközetben.