5 kultfilm, amit mindenképp meg kell nézned a héten!

Ryan közlegény megmentése, Az utolsó cserkész, Jackie Brown, Ace Ventura! Heti tévéajánlónkban sorra vesszük a '90-es évek legjobb hollywoodi blockbustereit.

Hétfő: Férfias játékok

A könyvadaptációk mindig is masszív szeletét képviselték a hollywoodi filmtermésnek: a Cápa, a Rambo és a Die Hard is egy-egy népszerű regény alapján született. A kémhistóriák mestere, a bestseller író Tom Clancy fénykora egyértelműen a '90-es évek eleje volt, amikor a CIA ügynök Jack Ryan izgalmas kalandjaiból kétévente készült moziváltozat Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok és Végveszélyben címmel.

Jack Ryan (Harrison Ford) fél életét azzal töltötte, hogy terrorakciókat elemzett, titkosszolgálatok lépéseit figyelte. A CIA után most nyugodtabb életre vágyik. Családjával angliai nyaralásra indul, ahol szemtanúja lesz egy terrorista támadásnak. Jackben feléled a régi reflex és közbelép. A tűzharcban megöli az egyik terroristát, ezzel veszélybe sodorja önmaga és családja biztonságát. Jack egyetlen lehetősége: visszatér a CIA-hoz, hogy figyelemmel kísérhesse ellenségei minden lépését.

Kedd: Ace Ventura - Állati nyomozó

Volt menőbb magándetektív a '90-es években a Nagy Feró hangján káromkodó Ford Fairlane-nél? Hogyne, a gumiarcú Jim Carrey, aki Ace Venturaként 1994-ben minden addig menő sportzakós és hawaii inges nyomozóból viccet csinált, Magnumtól Sonny Crockettig!

Eltűnt a kis házikedvence? Kutyus, cicus, aranyhal, krokodil, tarantula, denevér? Forduljon a világ legjobb állatnyomozójához, Ace Venturához! Ő garantáltan előkeríti a jóisten minden négylábú, szárnyas, uszonyos vagy egyéb teremtményét. Ace igazi ász: frizurája bohókás, öltözéke extrém, kajája meg leginkább madáreledel. Amikor "lába" kél Hópihének, a miami sportklub kabaladelfinének, Ace frenetikus energiával veti magát a nyomozásba. Most kamatoztathatja különleges adottságát: ott is nyomra bukkan, ahol senki más, és - keményen hadakozva mind a két balkezével - a legképtelenebb eredményre jut.

Szerda: Jackie Brown

Quentin Tarantino korai munkái előszeretettel merítettek a videotékás időkben rongyosra nézett film noirokból, a mikrofonfrizurás-trapézgatyás akcióhősökkel teli blaxploitation filmekből és a bestseller krimiíró, Elmore Leonard regényeiből. Az 1997-es Jackie Brownnal ezek előtt tisztelgett, címszerepben a '70-es évek bálványával, Pam Grierrel.

Jackie Brown (Pam Grier) stewardessi fizetését azzal próbálja kiegészíteni, hogy pénzt csempész be az Államokba a fegyverkereskedő Ordellnek (Samuel L. Jackson), míg egy nap egy rendész ügynök és egy zsaru rajta nem ütnek a reptéren. Börtönbüntetéssel fenyegetik, ha nem segít nekik elkapni Ordellt. Az együtt érző óvadékügynök, Max Cherry (Robert Forster) segítségével Jackie vakmerő tervet eszel ki, amivel kijátszhatja az őt fenyegető erőket egymás ellen. A dolgot komplikálja Ordell két barátja, Louis Gara (Robert De Niro) és Melanie Ralston (Bridget Fonda), akiknek megvan a saját hátsó szándékuk...

Csütörtök: Az utolsó cserkész

A lecsúszott, cinikus magánnyomozó összeáll egy züllött fickóval, hogy együtt próbáljanak megoldani egy bűntényt – ez a hollywoodi buddy cop filmek legnagyobb kliséje. Mégis működik, és az Eddie Murphy-féle 48 óra óta elég sokan újra meg újra lehúztak róla pár rókabőrt. Így tett 1991-ben Shane Black, a Halálos fegyver 1-2 írója is, aki lényegében azóta is ugyanezt a filmet meséli el újra és újra, csak hol Durr, durr és csók, hol Rendes fickók címmel.

Joe Hallenbeck (Bruce Willis) egy kiégett nyomozó; Jimmy Dix (Damon Wayans) pedig egy volt LA Stallions játékos. Hallenbecket felbérelik, hogy megvédje Coryt. Dix Cory barátja, és mikor Coryt meggyilkolják egy autós üldözés során, Hallenbeck és Dix elhatározzák, hogy az ügy végére járnak. Az ügy felgöngyölítése közepette arra kell rájönniük, hogy súlyos korrupció húzódik az ügy hátterében, méghozzá egy aljas politikus és egy focicsapat tulajdonosa közt.

Péntek: Ryan közlegény megmentése

Steven Spielberg második világháborús filmje a mai napig emlékezetes alkotás (főleg a film eleji partraszállós jelenete miatt), pedig már több mint 20 éve mutatták be a mozik. Nem csoda, hogy a Tom Hanksért fanatikusan rajongó Port.hu-olvasók a 80. helyre sorolták a Top100-as listán a Ryan közlegény megmentését!

1944. június 6. - a normandiai partraszállás napja. Omaha Beach-en a szövetséges katonák pergőtűzbe kerülnek, a vérveszteség óriási. Mindenütt halottak, sebesültek, cafatokra szakadt emberi testrészek, haldoklók halálhörgései. A pokol első bugyrán éppen csak túljutott Miller százados (Tom Hanks) megmaradt embereivel újabb, szinte lehetetlen próbatétel előtt áll. Egy kis csapat élén be kell hatolnia az ellenséges hátországba, hogy felkutasson egy amerikai katonát, James Ryan közlegényt (Matt Damon). A főparancsnokság utasítására ugyanis azonnal le kell szerelni, mivel három bátyja a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét, és a hadsereg ezzel adózik a család tragédiájának. De a hosszú és veszélyes úton mindenkiben felmerül a kérdés: vajon miért ér ennek az egy embernek az élete többet, mint az érte küldött kilenc emberé?