5 menő járgány a tévéből, amit örökre megjegyeztünk

Ki ne akarná vezetni a Szellemirtók tragacsát, Starsky és Hutch Fordját vagy Scooby-Doo furgonját?

Egy hete már összeszedtünk öt ikonikus autót a filmek világából. Szokásos hétfői tévéajánlónkban folytassuk a sort öt újabb kultikus járgánnyal, amelyekkel biztosan mindenki szívesen nosztalgiázik!

Hétfő: Be Cool, Scooby-Doo!

A filmek és tévésorozatok világának egyik legemlékezetesebb járgánya a Rejtély Rt., azaz Scooby-Doo és barátai hippi színekben pompázó furgonja, a Mistery Machine (itthon Csodajárgánynak lett lefordítva). Persze autó- és Scooby-Doo-szakértő legyen a talpán, aki pontosan megmondja, milyen típusú járművel kergették hőseink a szellemeket az 1969-ben elinduló rajzfilmsorozatban, és az azóta készült számtalan folytatásban!

A rajongók szerint a Mistery Machine a '60-as években készült rajzfilmekben még egy Ford Taunus Transit furgon volt, de a későbbi animációkban már inkább Chevrolet Astróként és GMC Safariként tűnt fel – alighanem attól függően, melyik rajzolónak épp mi volt a kedvenc járgánya. Az viszont biztos, hogy a 2002-es, élőszereplős mozifilmben Freddie Prinze Jr.-ék egy 1972-es Bedford CF-fel furikáztak.

Kedd: Transformers 3

A Transformers franchise legnépszerűbb járműve egyértelműen a kamionná átalakuló Optimus Prime. Ám itt sem egységes a kánon: míg akciófiguraként, valamint a képregényben és az animációs verzióban az Autobotok vezére egy hagyományos kamion volt, addig a moziváltozatban egy sokkal robusztusabb, „csőrös” Peterbilt 379 lett belőle.

Optimus fővezér Michael Bay első két mozifilmjében pótkocsi nélkül szerepelt. A harmadik részben már kapott vontatmányt is – de ezt meg is semmisítette a robbantásfetisiszta rendező. A rajzfilmekben Optimus a pótkocsijában egy nagyteljesítményű lézerágyút és egy robotszondát szállított, de volt, hogy a jármű alakot felvett többi Autobotot vitte el így az Álcák elleni összecsapás aktuális helyszínére.

Szerda: James Bond: Halj meg máskor

James Bond legendás, '60-as évekbeli Aston Martin DB5-jét sajnos nem láthattuk a Pierce Borsnan-éra első három filmjénél, mivel a '90-es években a BMW lett a Bond-produkciók hivatalos járműbeszállító partnere. A jó öreg Aston Martin márkához csak a jubileumi, 20. Bond-filmben, a 2002-es Halj meg máskorban tért vissza a 007-es: ekkor ismerte meg a világ az Aston Martin Vanquisht.

A filmben látottakkal ellentétben ez a modell természetesen nem tudott láthatatlanná válni, viszont azóta is igen előkelő helyen szokott végezni a legjobb Bond-járgányokat és a legmenőbb filmes kocsikat bemutató toplistákon.

Csütörtök: Starsky és Hutch

Az eredeti, '70-es évekbeli Starsky és Hutch tévésorozaton manapság már csak röhögünk a ciki barkók és trapézgatyák, meg a béna bűnügyek miatt. Pedig mozgóképtörténeti mérföldkőről van szó: David Soul és Paul Michael Glaser párosa nélkül sosem készült volna el a 48 óra, a Halálos fegyver, a Tango és Cash, meg a többi, közönségkedvenc film. Vagyis lényegében az egész buddy cop műfaj Starsky és Hutch farmerdzsekijéből bújt elő!

A 2004-es moziváltozatban Ben Stiller alakította Starskyt, a makacs bűnüldözőt, aki gyorsabban váltogatja a nyomozótársait, mint a sebességet a kocsijában. A társa, Hutch (Owen Wilson) is hasonlóan laza fickó, így valóságos csoda, hogy a striciruhás Snoop Dogg segítségével képesek megoldani a film végéig egy szövevényes gyilkossági ügyet.

Péntek: Szellemirtók

Gyerekkorunk kedvenc Bill Murray-filmjében, a Szellemirtók kultikus autója, az Ecto-1 egy kiszuperált, 1959-es Chevrolet mentőautó volt, és Dr. Wenkmanék is egy leharcolt tűzoltó laktanyában rendezték be a Ghostbusters-főhadiszállást.

A 2016-os remake-ben a régi Ecto-1-et lecserélték a Cadillac 1983-ban gyártott, halottaskocsijára, mivel a csupa csaj szereplőgárda csak ezt tudta olcsón megszerezni egy temetkezési vállalkozó rokontól (akit a régi filmek sztárja, Ernie Hudson alakított). Az Ecto-1 mellett voltak más hivatalos és nemhivatalos Szellemirtók-járgányok is, igaz, leginkább a gyerekeknek szánt merchandise termékek közt. Én például mindig is szerettem volna egy Szellemirtók Volkswagent, ami szörnnyé tudott átalakulni!