5 ok, amiért érdemes újranézni a Desperadót

Banderas újra előkapja a fegyvereit a gitártokjából, hogy bő másfél óra alatt a másvilágra küldjön vagy ötven rosszfiút. Rodriguez Mexikó-trilógiájának második részét péntek este két adó is játssza. Az eredeti bemutató óta 22 év telt el, nem árt az ismétlés!

 1. Ha akciófilmről van szó, akkor a Desperado nem ismer kompromisszumot, tulajdonképpen szépen megkoreografált akciójelenetek sorozata az egész. Ráadásul 1995-ben jött ki, amikor még nem effektekkel és egyéb szemfényvesztő trükkökkel turbózták fel az akciójeleneteket. Így itt egy igazi, régi vágású akciófilmmel állunk szemben, amiben összesen nyolcvanan hullanak el a végefőcím előtt, és ebből 53-mal maga Banderas végez. A történet sincsen túlbonyolítva, ez egy bosszúfilm, amiben El Mariachi egy mexikói kisváros életét forgatja fel, hogy megtalálja a szerelme gyilkosát.

2. Már ebből is látszik, hogy a Desperado messze nem egy unalmas, gitáros, latin szeretős film a csapzott Antonio Banderas-szal. Robert Rodriguez rendezte, aki később az Alkonyattól pirkadatiggal, a Sin Cityvel és a Grindhouse-zal megkerülhetetlen szereplője lett a hollywoodi filmgyártásnak.


3. Mindig sokkal jobb egy kis pénzből, de nagy lelkesedéssel forgatott film, mint egy nagyköltségvetésű iparosmunka. Rodrigueznek ez volt az egyik első filmje, amit Hollywoodban forgatott, és bár ottani viszonylatban szerény költségvetésből dolgozott, mindössze hétmillió dollárból, leleményesen osztotta be a rendelkezésre álló pénzt, így ez alig látszik rajta. Persze ugyanezen okból sokan a Desperado még kisebb költségvetésből forgatott előzményére, az El Mariachi, a zenészre esküsznek.

4. Bár a film Antonio Banderas karrierjének is szép lökést adott, ez tette fel Salma Hayeket a nemzetközi térképre. A gitáros, gyertyafényes szexjelenet azért nem maradhatott ki a filmből, de igazából minden jelenete forró, amiben a színésznő szerepel. Mint a menekülés a tetőn át a lángoló könyvesboltból. 

5. A kisebb szerepek is igazi gyöngyszemeket tartogatnak. Feltűnik Steve Buscemi, aki a kocsmában sztorizva készíti fel a közönséget a legendás El Mariachi érkezésére. Quentin Tarantino egy szemtelen viccel húzza ki a gyufát, és feltűnik késes gyilkosként a későbbi Machete, azaz Danny Trejo.