5 sztár, aki vállalhatatlanul ócska filmmel kezdte a karrierjét

Jennifer Aniston, Demi Moore, Kevin Bacon és Travolta is forgatott B-kategóriás horrort fiatalon. Rendhagyó heti tévéajánló.

Fiatal voltam, kellett a pénz! Ma már alighanem így emlékeznek vissza a legnagyobb hollywoodi sztárok azokra az erősen B-kategóriás filmekre, amiket még azelőtt forgattak le, hogy berobbantak volna a köztudatba. Eheti tévéajánlónkban ezúttal Sandra Bullock, Jennifer Aniston, Demi Moore, Kevin Bacon és John Travolta szerepelnek, akikben az a közös, hogy fiatalon mindannyian főszerepet vállaltak egy-egy bugyuta sci-fiben vagyhorrorban.

Hétfő: Féktelenül

A '90-es évek közönségkedvenc női zsarujáról, a vígjátékok és romkomok királynőjéről, vagyis az Oscar-díjas Sandra Bullockról alighanem csak a legfanatikusabb rajongó tudják, hogy az első főszerepét az 1989-es Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman című tévéfilmben kapta. A '70-es évek népszerű sci-fi sorozatának remake-jében ő volt a felturbózott fizikumú robotlány, akinek egy atlétikai versenyen kellett kivonnia a forgalomból egy terroristangyanús robbantót.

Az 1994-es Féktelenül idején Bullock már ismert akciófilmes színésznő volt, többek között Stallone kultikus Pusztíja miatt, így Geena Davis helyett ő kapta meg a Féktelenül főszerepét. A robbanószerrel telepakolt, száguldó buszt eredetileg Brice Willis állította volna meg, és a film címe Die hard 3 lett volna, de a Fox stúdió végül Keanu Reevest igazolta le, mivel őt imádták a nézők a Holtpontban, és 10 millió dolláros gázsi helyett beérte 1,2-vel is.

Kedd: Tremors - Ahová lépek, szörny terem

Az első Péntek 13-ban még nem a hokimaszkos Jason gyilkolta halomra a Kristály-tó partján üzekedő fiatalokat, hanem az őrült Vorhees mama, akinek a dorbézoló táborvezetők nem vigyáztak eléggé a kisfiára, így Jason belefulladt a tóba. Kevin Bacon 22 évesen játszotta el a film egyik főszereplőjét, Jacket, akit elég sokkoló módon ölt meg a vérgőzös anyuka: az ágy alatt lapulva szúrta át egy nyílvesszővel, amíg a barátnője kiszaladt a mosdóba!

Kevin Bacon a Péntek 13 után 10 évvel egy másik kultfilmben is főszerepet kapott: a Tremorsban ő volt a vagány Valentine McKee, akinek egy csapatnyi föld alatt randalírozó, gigantikus gilisztaszörnnyel kellett felvennie a harcot egy sivatagi porfészek közepén.

Szerda: Charlie angyalai: Teljes gázzal

A 20 éves Demi Moore második mozifilmje az 1982-es Parasite 3D volt, ami a Cronenberg-féle Parazitákat és a Nyolcadik utas: a Halált próbálta lemásolni, a régen is bazári parasztvakításnak számító 3D-effektekkel felturbózva. A gyilkos szörny ezuttal egy félresikerült kormánykísérlet nyomán elszaporodott élősködő, ami úgy szaporodik, hogy kis féregként belebújik az emberi testbe, aztán nagyra nőve kirobban a mellkasából – akárcsak az Alienben.

A 2003-as Charlie anygalai 2-ben az első részben megismert harcművész csajoknak (Cameron Diaz, Drew Barrymore és Lucy Liu) egy gonosz exangyallal kellett megküzdeniük, őt alakította Demi Moore.

Csütörtök: Rés a pajzson

Az ember nem is gondolná, hogy a rongylábú John Travolta a Carrie, a Grease és a Szombat esti láz előtt is forgatott filmet. Pedig így volt: William Shatner és Ernest Borgnine 1975-ös The Devil's Rain című horrorjában 21 évesen egy cowboykalapos, ördögimádó szektatagot alakított, aki már félig zombi lett a szentségtelen szertartásoktól, és a film csúcspontján szétolvadt az arca!

A Rés a pajzson egy tipikus '90-es évekbeli akciófilm Travoltától, amiben a táncos lábú sztár egy gonosz vadászpilótát alakít, aki terroristák kezére játszik a tömegpusztító fegyvereket szállító bombázót, de kényszerkatapultált pilótatársa (Christian Slater) bosszúra éhesen nyomába ered áruló bajtársának.

Péntek: Jóbarátok

Jennifer Aniston már az 1994-ben elstartoló Jóbarátok előtt is feltűnt már pár tévésorozatban, az első filmes főszerepre azonban 1993-ig kellett várnia. Ez volt a nálunk Gyilkos kobold címmel futó Leprechaun, ami lényegében csak annyiban különbözött a Péntek 13-tól vagy a Rémálom az Elm utcában-tól, hogy itt nem a hokimaszkos Jason vagy a pengekesztyűs Freddy kergetett egy csapat fiatalt, hanem a gyilkos kedvű ír szerencsemanónak beöltöztetett Star Wars-sztár, Warwick Davis

A Jóbarátok legalább annyira meghatározó tévésorozata volt a '90-es éveknek, mint az X-akták és a Twin Peaks. Három teljesen hétköznapi lány (Jennifer AnistonCourteney CoxLisa Kudrow) és három tök átlagos srác (Matt LeBlancMatthew PerryDavid Schwimmer) életébe nyerhettünk bepillantást, ahogy szülői segítség nélkül próbálnak karriert csinálni New Yorkban, miközben az idejük nagy részét egy kávézóban ücsörögve töltik. A néző pedig mindig nagyokat nevethet azon, hogy lám, Ross, Chandler vagy Phoebe még nála is szerencsétlenebb figura, így a sorozat 10 évadot is megérhetett.