5 zavaró dolog a Szívek szállodájából

Sokan szerették ezt a szívhez szóló anya-lánya sztorit bemutató sorozatot, de mai szemmel nézve azért van benne jó pár problémás dolog. Első blikkre ezeket találtuk.

Több karakter is gyógyszerfüggő?

Lorelai legjobb barátnője, Sookie majdnem minden epizódban megsebzi magát valamivel, így nem olyan meglepő, hogy mindig van nála egy csomó fájdalomcsillapító. De ha jobban belegondolunk, nem teljesen normális dolog folyamatosan egy gyógyszertárnyi pirulát cipelni magunkkal. Mikor Lorelai háta megfájdul Rory első gimis bálja előtt, a karakter a tabletták egész tárházát prezentálja neki, és később semmiféle kommentárt nem kapunk erre nézvést. Pedig figyelembe véve Sookie gyakran kissé kiszámíthatatlan viselkedését, nem ártott volna tisztázni a kérdést. Egy másik alkalommal pedig, amikor Rorynak pánikrohama lesz egy II. világháborús megemlékezésen, „legkedvesebb ellensége”, Paris az, aki segítségére siet a szorongásoldók kész garmadájával – és erre sem vesztegetnek egy magyarázó szót sem,

így a sorozat azt a benyomást keltette, hogy erős gyógyszerekkel élni hétköznapi dolog.

Forrás: Viasat3

 

Egy kiskorú bántalmazása

Habár Rory első szerelme, Dean Stars Hollow egész városkáját az ujja köré csavarta, Luke-ot nem tudta átverni. Akár üdítő dolog is lehetett volna, hogy végre valaki átlát a szépfiú sármos külsején, hiszen a fiú gyakorlatilag végig toxikus környezetet teremtett Rory számára a kapcsolatuk alatt, mégis mindenki el volt varázsolva tőle. De a verekedés túl drasztikus megoldás, hiszen a konfliktusokat egyrészt nem így ildomos rendezni, másrészt míg Luke felnőtt, Dean még csak 16 éves, így végső soron a férfi egy kiskorút bántalmazott. Arról nem beszélve, mennyire gyerekes viselkedés az egész kisváros szeme láttára az utcán dulakodni. Ahogy az a lenti videóban is látszik, az amúgy is összetört szívű Rory pedig szintén elég nehezen viselte az incidenst.


Erőszakos közösülés

Az elmúlt években kezdett el terjedni egy veszélyes trend, az ún. „stealthing”, amelynek lényege, hogy a férfi a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális aktus alatt titokban lehúzza magáról az óvszert, azonmód nem konszenzuálissá téve a közösülést (emiatt több országban ma már ez az átverés erőszaknak számít). Hasonló eset történt a Szívek szállodájában is, amikor Sookie nem akart kettőnél több gyereket, párja, Jackson viszont nem szeretett volna megállni négyig. A nő elküldte vazektómiára a férfit, akinek ez egyáltalán nem tetszett, ám ahelyett, hogy őszintén beszélt volna ellenérzéseiről, inkább azt hazudta, hogy megvolt a beavatkozás, amire végül nem ment el. Ez a hazugság ráadásul később SPOILER! egy nem kívánt terhességhez vezetett...


Zavaró korkülönbségek

Dean és Rory bántalmazó párkapcsolatáról érintőlegesen már volt szó fentebb, de a sorozat még messzebbre ment, amikor a negyedik évadban azt mutatta be, hogy Paris megcsalja a barátját egy 60 éves professzorral a Yale-en. Rory ugyan kisebb sokkot kapott, hogy barátnője egy olyan korú férfival randizik, aki a nagyapja lehetne, de sosem esett szó a kapcsolat „ragadozó” jellegéről. A többi diák ugyanis elmeséli Parisnek, hogy a prof minden évben kiválaszt egy fiatal diákot, akivel viszonyt kezd, a lány és az idősebb férfi kapcsolata ezek után mégis romantikusnak van bemutatva. Pedig talán nem ártott volna tisztázni a Szívek szállodája kamaszközönsége számára, hogy

egyáltalán nem helyénvaló, ha egy egyetemi tanár a saját hallgatójával kezd viszonyt – és nem elsősorban a korkülönbség, hanem a hatalmi viszonyok miatt. Ez ma már gyakorlatilag szexuális zaklatásnak számít.


Egy másik esetben viszont már határozottan a korkülönbség volt a fő probléma. Amikor a Stars Hollow-i általános iskolában a gyerekek előadják a Hegedűs a háztetőn című musicalt, valamiért egy felnőtt, a Kirk nevű karakter kapja Tevje szerepét – miközben feleségét, Goldét egy harmadikos kislány alakítja. Az ízléstelenség akkor érte el a csúcspontját, amikor elérkezett a Szeretsz engem? című szerelmes ballada eléneklése, ami Kirk részvételének köszönhetően pedofilparádéba fordult, hiszen

gyakorlatilag egy 30 éves férfi vallott szerelmet egy 8 éves gyereknek.


Az étkezési zavarok legitimálása

A Szívek szállodáját rengeteg tinédzser nézte, amely korosztályban a külső megjelenés és az étkezési zavarok eleve problémás dolognak számítanak. A legutolsó dolog tehát, amire ennek a közönségrétegnek szüksége van, az az, hogy valamelyik kedvencük megerősítse, hogy annak érdekében, hogy úgy nézzenek ki, mint egy modell, nem árt folyamatosan diétázni. Michel, a recepciós viszont egy alkalommal pont ezt tette, amikor kijelentette, hogy csak napi 1500 kalóriát eszik – ami nem elég egy egészséges felnőtt szervezet számára.

A megjegyzés pedig csípős poénként egyszerűen ott függött a levegőben, és senki sem tisztázta, hogy nem ez a követendő példa.

Mellesleg a sorozat cselekménye folyamán végig azt láthattuk, hogy a két főhősnőnek, Lorealainak és Rorynak is meglehetősen egészségtelen a viszonya a normális étkezéssel, amivel szintén folyton csak poénkodtak.

Forrás: Viasat3



(via Looper)