55 éves Scooby-Doo és azok a kotnyeles kölykök!

Néhány túlbuzgó szülői csoportnak köszönhetjük a Rejtély Rt. és Scooby-Doo kalandjait, akik eredetileg zenészek voltak, de aztán sok minden megváltozott.

A szülők akarata

Az 1960-as évek közepén az olyan Hanna-Barbera készítésű akció-rajzfilmsorozatok uralták a matinéidőpontokat, mint a Jonny Quest, Space Ghost vagy a The Herculoids – amiket a gyerekek imádtak, a szülők talán kevésbé, de nem az a lényeg, hanem az, hogy a műsorok bizonyos konzervatív szülői szervezetek célpontjává váltak vélt vagy valós erőszakosságuk miatt. A stúdió tette azt, amit ilyenkor tenni szoktak Hollywoodban, a szervezetek hangadóit jól fizető tanácsadói állásokkal vásárolták meg, de engedniük is kellett. Az addig futó sorozatok zömének felfüggesztették a gyártását, és kicsit barátságosabb tartalmak után néztek – hogy mégis miként jutottak el végül a számos horrorelemre és ijesztegetésre épülő Scooby-Doo-hoz, az egy vicces történet.

Forrás: CBS

 

A zene a lényeg - vagy mégsem?

A kulcs az Archie Show lett, Bob Montana tizenéveseknek gyártott képregénykönyve, az Archie alapján készült, és amit Fred Silverman, a CBS csatorna gyermekműsorokért felelős vezetője rendelt be. Az azóta nagyrészt elfelejtett sorozat, aminek a Sabrina, a tiniboszorkányt is köszönhetjük, egy tinizenekar kalandjairól szólt, és rövid ideig elképesztően sikeres lett. Főleg zenei betétjei miatt szerették, amik között a még ma is népszerű, akkor a toplisták élére került Sugar, Sugar is szerepelt. Silverman vérszemet kapott, és felvette a kapcsolatot William Hanna és Joseph Barbera rajzfilmproducerekkel, és hogy egy olyan rajzfilmsorozatot készítsenek, ami szintén egy tinikből álló rockbandáról szól, azzal a csavarral, hogy a koncertek között rejtélyeket oldjanak meg. 

Archie Show, amiről a sorozatot másolták - Forrás: CBS

 

A koppintás koppintása

A Hanna-Barbera páros a feladatot két íróra bízta, Joe Rubyra és Ken Spearsre, illetve egy Iwao Takamotora nevű karaktertervezőre. Az első elképzelés szerint a műsor a Mysteries Five (Rejtélyes Ötös) címet kapta volna, a főszerepben öt tinivel: Geoff, Mike, Kelly, Linda és Linda bátyja, W.W., illetve volt egy kutyájuk, Too Much (Túl Sok), aki bongón játszott. Megjegyzés: az Archie Show-ban is pont öten voltak és volt egy nagy termetű kutyájuk, tiszta koppintás volt az egész, az Archie Show lényegében a két évvel korábbi The Monkeest másolta.

Amikor a show már készen állt a bemutatásra, pár dolgot megváltoztattak.

Geoff és Mike egy szereplővé vált, először Ronnie néven, majd később ő lett Fred, Kelly nevét megváltoztatták Daphne-ra (magyarul Diána), Linda pedig Velma (Vilma) lett. W.W.-ből Shaggy, vagyis Bozont lett, és felszámolták a rokoni kapcsolatot, majd a cím a Mystery Five-ból először Who' S-S-Scared (magyarul Ki F-F-Fél?) lett.

 

A kutyakérdés

Ruby és Spears nem tudták eldönteni, hogy Too Much egy nagy, de gyáva, vagy kicsi, de bátor kutya legyen-e. Végül az előbbit választották, ekkor viszont újabb kérdésekbe ütköztek: vagy egy nagy termetű németjuhász vagy egy nagy bozontos juhászkutya, az utóbbit gyorsan kizárták, mert az Archie Show kutyája, Hot Dog is juhászkutya volt. Mivel a karakterfejlesztő Takamoto egyik kollégája dán dogokat tenyésztett, előkerült ez a fajta is, de a probléma az volt, hogy már volt egy dán dog rajzfilmkutya, Marmaduke. Leültek hát a tenyésztővel, kikérdezték, mik a fajtasztenderd alapjai, miket keresnek egy kutyakiállításon egy dogban, majd nekiláttak ezen alapelvek felrúgásához. Így kapott Too Much görbe lábakat, döntött hátat, rövid orrnyerget és dupla tokát. Egyébként pont úgy beszélt, mint Astro A Jetson családból, tehát ezt is koppintották. A kicsi, de izgága kutya karakteréről sem feledkeztek meg – ő lett később minden idők legirritálóbb rajzfilmállata, Scrappy-Doo.

Forrás: CBS

 

Néhány apró változtatás

Jött az első megmérettetés, az első próbaepizód levetítése a CBS vezetőségének – akiknek nem tetszett. Túl ijesztőnek találták a történetet, így mindent át kellett dolgozni. Ruby és Spears elvetették a rockbanda ötletét – vicces, hogy a Mystery Machine (Csodajárgány) nevű turnébusz mégis megmaradt –, és a kutyára meg Bozontra helyezték a hangsúlyt. Mert ők viccesek. Silvermannak megtetszett a doo-be-doo-be-doo, amit Frank Sinatra rögtönzött a Starngers in the night című szám végén, és úgy döntött, új nevet kap a kutya is és a show is. Így lett Scooby-Doo a Scooby-Doo, merre vagy? című első széria címszereplője. Egy újabb vetítés után a CBS végre zöld utat adott a sorozatnak.

Forrás: CBS

 

Sikersztori

A Scooby-Doo, merre vagy? hétvégenként a Szombat Reggeli Rajzfilmekben volt először látható, első adása 1969. szeptember 13-án debütált a „Fekete éjben fekete lovag” címmel, ezt további tizenhat epizód követte. A sorozat klasszikussá vált főcímdalát David Mook és Ben Raleigh szerezte, illetve Larry Marks és Paul Costello előadásában hangzott el, majd számos változata készült – az élőszereplős verzió kedvéért felénekelte a Simple Plan és Jennifer Love Hewitt is. Minden epizód hasonlóan épül fel, a Rejtély Rt. mindig más helyre érkezik, ahol valami rém ijesztgeti a népeket, és miután nyomozásba kezdenek, üldözőbe veszi őket a szörny, akit végül – általában Fred csapdáival – elkapnak. Leleplezéskor kiderül, hogy a szörny csak egy álruhába bújt gazfickó, aki a történet végén mindig elmondja:

„…és véghez is vittem volna a tervem, ha nem lépnek közbe ezek a kotnyeles kölykök!”
Scooby-doo - A nagy csapat - Forrás: Warner Bros.

 

És ami ezután jött

Jött is a siker és az új évadok, majd egy sor Scooby-Doo-klón, mint a Josie and the Pussycats, majd a sorozat átkerült az ABC-hez, a széria átesett egy sor névváltoztatáson. Aztán megjelent a már emlegetett Scrappy-Doo, Scooby unokaöccse, majd a két kutya külön sorozatot kapott, de volt olyan változat is, amiben az összes szereplő még kisgyerek, és szép lassan minden lehetőséget kipróbáltak, beleértve az olyan vendégszereplők megjelenését, mint a Harlem Globetrotters, Batman vagy Magilla Gorilla és Maci Laci. Aztán jöttek a tévéfilmek, a LEGO-filmek és az élőszereplős feldolgozások. A Scooby-Doo – A nagy csapatot (2002) a jogokat megvásároló Warner Bros. készítette, a főbb szerepekben pedig Freddie Prinze Jr.-t mint Fredet, Sarah Michelle Gellart mint Diánát, Matthew Lillardot mint Bozontot és Linda Cardellinit mint Vilmát lehetett látni, Scooby-Doo CGI-animáció volt. A film óriási, 130 000 000 dollárnyi bevételt hozott, lett is folytatás, a Scooby Doo 2.: Szörnyek póráz nélkül (2004), ami már szerényebben teljesített, de így is kerestek vele.

Scooby-Doo 2.: Szörnyek póráz nélkül - Forrás: HBO

 

Scooby-Doo örök

A legutóbbi fejlemények: 2020-ban kijött egy egész estés animáció, a Scooby!, amiben hőseink A flúgos futam gonoszával, Gézengúz Gusztival néznek szembe, de nem haraptak rá a népek. 2023-ban jött Velma Dinkley saját sorozata, az HBO MAX gyártásában készült Vilma, ami lesújtó kritikákat kapott, részben azért, mert a karakter fekete bőrű lett, most pedig a NETFLIX próbálkozik egy élőszereplős szériával. Vagyis a karakterek, akikbe mindenki mindig mást lát bele, még 60 év után is népszerűek, rejtélyek pedig mindig lesznek.

Forrás: Warner Bros.