6 jelenet, amit a tévésztárok nem voltak hajlandók leforgatni

Kathy Bates, Jenna Ortega és Jane Fonda is mondott már nemet.

Előfordul néha, hogy egy színész megmakacsolja magát, és nem hajlandó követni a szkriptet. Megírtuk korábban, hogy pl. John Krasinski nem volt hajlandó megcsalni a sorozatbeli feleségét az Office-ban vagy hogy Matthew Perry nem szerette volna, ha a karaktere elmegy egy férfi sztriptízbárba a Jóbarátokban. Íme még 6 eset, külön a tévézés világából.


Kathy Bates - American Horror Story

Forrás: PORT.hu

 

Kathy Bates Ryan Murphy és Brad Falchuk horror-antológia sorozatának eddigi 11 évadából ötben szerepelt. Az "Apokalipszis" című 8. évadban egy sátánista szerepét osztották rá, amibe még belement, de meghúzta a vonalat a sátánhoz való imádkozásnál.

Bates 2018-ban az Entertainment Weeklynek elmondta: "Elég komolyan vettem a dolgot, mert kétszeres rák-túlélő vagyok, és ezzel nem fogok szórakozni!

Elég rossz volt az is, hogy párszor azt kell mondanom, hogy 'Dicsőség a Sátánnak!'”

Elmagyarázta, hogy a legtöbb évadban az alkotók "egy vázlatos elképzelést" adnak a színészeknek arról, hogy merre fog menni a történet, és hogy a karakterük hol illeszkedik a sztoriba, de csak akkor van teljes rálátásuk arra, hogy mit igényel az alakításuk, amikor megkapják a forgatókönyveket. És hiába szól az American Horror Story az okkultizmusról is, az ördöghöz való imádkozásra Bates nem írt alá.


Jane Fonda - Grace és Frankie

Néha a színész nem dramaturgiai indokból nehezményez egy-egy mondatot, hanem lelkiismereti okokból, mint például Jane Fonda, aki

kérte, hogy karaktere, Grace Henson ne kiáltson fel úgy, hogy "Jézus Krisztus".

Az írók tiszteletben tartották Fonda kérését, és kivették a szöveget a forgatókönyvből.

Marta Kauffman, a Grace és Frankie társalkotója egy 2018-as New York-i panelbeszélgetésen beszélt erről a pillanatról. Elmondta, hogy legprofibb stábnak tartja a szereplőgárdát, imádja őket, és elhiszi nekik, hogy amikor problémájuk van, nem dívák vagy önelégültek, hanem valódi problémájuk van. Fonda kérését példaként hozta fel a "kis dolgokra", amelyek időnként felmerülnek, és amelyek a színészeket kellemetlenül érintik, és hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben nyitott a változtatások megbeszélésére, és jóváhagyja az átdolgozásokat.

Tony Sirico - Maffiózók

Steven Van Zandt és Tony Sirico (Forrás: HBO)

 

Tony Sirico alakította Paul Gualtieri, azaz Paulie Walnuts szerepét a Maffiózók 74 epizódjában. Sirico 2022-ben bekövetkezett halála után David Chase, a Sopranók alkotója megosztott néhány emléket a színészről a Vulture-nak.

Tony minden idők egyik legjobb szereplőgárdájának volt a tagja... de ő volt az egyetlen, aki valaha is megkért, hogy változtassak meg egy szöveget"

- mondta Chase. "Egy másik szereplő Paulie-ról beszélt, és azt mondta, hogy egy szemétláda [eredetiben: bully]. Tony-nak ez nem tetszett. Megkért, hogy vegyem ki belőle. És én megtettem."

Chase arra nem emlékezett pontosan, hogyan dolgozta át a párbeszédet, de úgy tűnt, hogy Sirico kérésének talán kevésbé volt köze a Paulie jellemzésével kapcsolatos nézeteltéréshez, inkább arról volt szó, hogy a színész személyesen utálta ezt a kifejezést.


Ian Wright - Ted Lasso

Forrás: Getty Images

 

A sportkommentátor, és az Arsenal egykori futballistája, Ian Wright a Ted Lasso közelgő harmadik évadában fog szerepelni. Az Apple TV+ sorozatának középpontjában a fiktív Richmond futballcsapat áll, de gyakran szerepelnek benne valós csapatok, többnyire csak utalásszinten. A forgatás során Wrightnak

egy olyan félmondatot kellett volna mondania, amellyel a Tottenham csapatát dicséri, de erre nem volt hajlandó.

Phil Dunster, aki Jamie Tarttot alakítja, így emlékezett erre vissza: "A forgatókönyvben szerepelt, hogy [Ian Wright] azt mondja: "Tudod, ez egy nehéz meccs lesz Richmond számára, mert a Tottenham egy nagyszerű csapat", ő pedig azt mondta: "Nem mondhatom ki". Egyszerűen nem fogom kimondani. Sajnálom."

Mindez annyira nem meglepő, hiszen a Tottenham az Arsenal legnagyobb riválisa, Wright pedig tudta, mit mondana és mit nem a karaktere, hiszen saját magát alakítja. Még akkor is hűségesnek kell maradnia a csapatához, amikor a bajnokság egy félig fiktív változatát kommentálja.

Patrick Warburton – Family Guy

Forrás: Disney

 

A Family Guy eredeti verziójában Patrick Warburton adja Joe Swanson hangját, immár több mint 20 évadon és közel 300 epizódon keresztül. Bár a Family Guy természetesen nem családbarát (pont ez a lényege), egy alkalommal Warburton úgy érezte, hogy az írók túl messzire mentek.

Warburton 2019-ben a Digital Spy-nak elmondta, hogy

egy vicc Jézusról a kereszten "annyira, de annyira szörnyen sértő" volt, hogy az "minden keresztényt" megbotránkoztatna, ha adásba kerülne.

Annak ellenére, hogy a konkrét sort nem az ő karaktere mondta ki. A stáb nem várta meg, amíg a csatorna illetékesei jóváhagyják ezt a poént, inkább eltávolították.

Bár Warburton nem részletezte a konkrét sort, hangsúlyozta, hogy két évtized alatt ez volt az egyetlen alkalom, amikor elutasított egy Family Guy-szkriptet.


Jenna Ortega – Wednesday

Forrás: Netflix

 


Bármely jól ismert karakter új adaptálásakor az alkotók kényes határvonalon mozognak. Mely tulajdonságokat kell megtartaniuk, hogy megőrizzék a figura lényegét, és meg kell-e változtatniuk a valamelyik jellemzőjét a modern közönséget szem előtt tartva?

Ezek a dilemmák jelentkeztek akkor is, amikor a Netflix Wednesday című sorozata készült, ahol az Addams Familyből ismert Wednesday Addams került fókuszba. A karakter hangját az írók sem tudták mindig elsőre belőni, a címszereplőt alakító Jenna Ortega legalábbis így gondolta.

Úgy érezte, hogy Wednesday öntudatos dialógusa a külsejéről az egyik jelenetben nem illik a karakteréhez.

Emlékszem, van egy sor, ahol egy ruháról beszélek, és azt kellett volna mondanom, hogy 'Ó, Istenem, kiborulok egy ruha miatt. Literálisan utálom magam"

- osztotta meg Ortega egy Q&A során, és szerinte ez azért nem stimmelt, mert ez olyan mondat volt, amit akár az ő civil énje is mondhatott volna - és ilyen apróságból több is akadt a szkriptben.

Via: Slashfilm