7 felejthetetlen kabaréjelenet a Markos-Nádas duótól

76 éves lett a '80-as és a '90-es évek nagy nevettetője, Markos György. Ennek örömére összeszedtük a legemlékezetesebb poénjait.

1946. július 22-én született Alfonzó fia, a rendszerváltás előtti és utáni Magyarország nagy nevettetője, Markos György, aki számos felejthetetlen pillanatot szerzett nekünk állandó fellépőtársával, Nádas Györggyel (valamint Boncz Gézával a humorista 2000-es haláláig). A Markos-Nádas duó nélkül egy időben elképzelhetetlenek voltak a Rádiókabarék és a Mikroszkóp Színpad humorestjei, a páros tévében, rádióban, bakeliten és műsoros kazettán eldurrantott poénjai közül jó pár a mai napig örök klasszikusnak számít. Ezek közül gyűjtöttük most össze a 7 legviccesebbet.

1. A Panoráma-paródia

Ez az 1987-es Markos–Nádas-jelenet alighanem ugyanúgy örökre beégett mindenki agyába, mint ahogyan a korszak emblematikus műsora, a Panoráma is máig él a kollektív emlékezetünkben. Chrudinák Alajos ugyanis kis túlzással szinte heti rendszerességgel interjúzott a jellegzetes fejkendős Jasszer Arafattal, aki a '80-as években még a Szovjetunió és csatlósállamai kebelbarátjának számított.

– Ragarda?
– Dzsamana!

Ahogy az a fenti, kultikus „kamu arab” párbeszédből is kiviláglik, Markos György már itt megcsillogtatta azt a zseniális nyelvérzékét, amellyel nagyjából a Föld bármely országának nyelvén képes volt halandzsázni pár percet. Ám mivel ezekben a poénokban eléggé sztereotip módon eltúlozta az adott népcsoport jellegzetes vonásait és hanghordozását, az ilyesmi ma már egyáltalán nem valami píszí dolog...

 

2. A tévécsatornák paródiája

Ez a jól ismert jelenet 1988-ban (vagy 1989-ben) készült, mivel ekkoriban lettek Magyarországon is széles körben elérhetőek parabolaantennán és kábeltévén az olyan legendás tévéadók, mint a Super Channel, a Sky Channel vagy a francia TV5. Ezeknek a nyugati csatornáknak 1989-ben már a Rádió- és Televízióújság is leközölte a részletes adásmenetét – akárcsak a Markos–Nádas-féle paródiában is kiröhögött osztrák, csehszlovák, jugoszláv és szovjet tévékét. A humorista páros rajongói szerint egyébként az interneten fel-felbukkanó tévéparódia nem teljes: a szkeccs végéről állítólag hiányzik a román adó, ahol nem adnak semmit, ezért Markos és Nádas leoltják a villanyt (arra a sötét Ceaușescu-rendszerre utalva ezzel, amit végül 1989 végén elsöpört a romániai forradalom).

 

3. Katonadolog ('80-as évek)

1988-ban bakelitlemezen, 1989-ben műsoros magnókazettán jelent meg a Markos–Nádas-duó egyik legismertebb kabaréműsora, a Katonadolog. Bár a közel háromnegyed órás gegparádé olyan jellegzetesen korabeli humorbonbonokat tartalmazott mint a Három öreg a szekéren, vagy Hacsek és Sajó rácsodálkozása Isaurára és a Rabszolgasors sorozatra, a legnépszerűbb részlet mégis a Katonadolog lett. Valószínűleg amiatt, mert ekkoriban még 18 hónapos volt a férfiak kötelező sorkatonai szolgálata, mely idő alatt alighanem mindannyiuk találkozott olyan félnótás bakákkal, mint amilyet Nádas György alakított, és mindenkivel ordítozott olyan idegbeteg tiszt, mint Markos György halhatatlan karaktere. A '80-as évekbeli katonatörténeteket idéző jelenet kérdez-felelekjei a mai napig is iszonyúan viccesek, elég csak a kedvencemre gondolni:

– Mibe' tartották a hunok a nyilat?
– Tokja vót rendesen...
– Na, azt a tokot hogy hívták? Ennyit kéne már tudnia! Na! Tegez!
– Cseszd meg, akkor se tudom!

 

4. Katonadolog ('90-es évek)

Markos György és Nádas György katonaparódiája akkora sikert aratott a '80-as évek végén, hogy a rendszerváltás utáni esztendőkben készült belőle egy színpadi változat is, jó pár új poénnal – tényleg szinte csak a jelenetvégi papírfelolvasás maradt meg az eredeti szkeccsből, no és persze a klasszikus felhorgadás:

Fedezze magát hátulról a bábolnai csődör!

Érdemes összehasonlítania mindenkinek a két verziót.

 

5. Ja, ich bin Hotel

Szintén az 1988-as Katonadolog albumon jelent meg a „Budapest - Bécs” elnevezésű klasszikus jelenet. Ebben a korszakra jellemző, ügyeskedő vállalkozók és tiritarka zakós szerencselovagok tipikus párbeszéde elevenedik meg: a németül alig, magyarul pedig csak egy fokkal jobban beszélő, simlis hazánkfiai virágnyelven kezdenek el egyezkedni arról, hogyan kéne az osztrák fővárosból átcsempészni némi pornóújságot, a Rambo 3 VHS-kazettát és egy gázpisztolyt.

– Baudelaire-t vigyem?
– Nem!
– Verlaine-t?
– Nem!
– Rimbaud-t?
– Igen! De a harmadik kötet kéne, mert a gyerekek már kiolvasták az első kettőt, érted? Ez az olasz kiadás kéne, ez a Stallone-kötet! Érted?

 

6. „Majd én elmondom...”

Az 1989 Megengedett sebesség című Mikrszkóp Színpad-kabaréestben volt egy Teletelep nevű blokk is, amelyben Markos György és Nádas György nagyhangú kőművesekként osztották az észt és korholták a két csöndesebb, enyhén alkoholista kinézetű kollégát, akiket Boncz Géza és Katona János alakított. A pia, a pornó és az amuri partizánok mellett természetesen szóba került a korszak legkényesebb társadalmi-politikai témája, a bős–nagymarosi vízlépcső ügye és a Duna Kör tevékenysége is. De a kvartett olyan korabeli, ismert külföldi politikusok rovására is bőszen poénkodott, mint az NDK első embere, Erich Honecker, a csehszlovák kommunista párt főtitkára, Gustáv Husák, vagy a szintén csehszlovák politikus, Alexander Dubček. A kedvenc részem egyébként ez:

Belépett a Duna Körbe? Szabadkőművesekhez nem akar belépni, Karcsi? Az tudja, miért lenne magának jó? Mert maga mindig szabad akar lenni, csak kőműves nem akar lenni!

 

7. Az Ahoj, poplacsek! a Terminátor-paródiából

Ugye mindenki emlékszik arra a klasszikus Markos–Nádas-jelenetre, amikor a két nagy nevettető azon poénkodik, hogy a csehszlovák mozikban Elektromodulator dva címmel mutatták be 1992 márciusában Arnold Schwarzenegger kultfilmjét, a Terminátor 2. - Az ítélet napját? Amiben ráadásul a T-800-as Halálosztó nem azt mondja a folyékony fém T-1000-esnek, hogy „Hasta la vista, baby!”, mielőtt szilánkokra lövi, hanem azt, hogy 

Ahoj, poplacsek!

Nos, az Urbanlegends.hu tényellenőrző portál 2011-ben alapos oknyomozó munkával kiderítette, hogy a halandzsázó nyelvi poénokra előszeretettel építő

Markos György valójában sosem mondta azt egyetlen Halálosztó-paródiában sem, hogy „Ahoj, poplacsek!”, és Csehszlovákiában sem Elektromodulator dva volt a Terminátor 2 címe!

Hanem Terminátor 2: Soudný den, illetve Terminátor 2: Deň zúčtovania. De akkor hogy lehet az, hogy egy egész generáció fejében mégis vakuemlékként él az Ahoj, poplacsek!-ező Markos György – ideértve jelen sorok íróját is? Ez a jelenség nem más, mint a Mandela-effektus egyik eklatáns példája (amiről ebben a PORT.hu-cikkben írtunk részletesen). Vagyis: amikor tömegek emlékeznek rosszul például olyan kultúrtörténeti alapvetésekre, hogy például Vader azt mondta Luke-nak A Birodalom visszavágban, hogy „Luke, én vagyok az apád!”, holott valójában azt monda neki: „Nem! Én vagyok az apád!”

A fatális félreértést az Elektromodulator dva-val és az Ahoj, poplacsek!-kel kapcsolatban valószínűleg az okozza, hogy a YouTube előtti korszak emlékezetében végzetesen összekeveredett a fentebb már megemlített, csehszlovák, jugoszláv, szovjet és más tévéadókat fergetegesen kifigurázó Markos György alakja egy másik, klasszikus Markos–Nádas–Boncz-kabaréjelenettel, amelyben egy Determinátor 7 című (a valóságban sosem létező) filmmel viccelődnek, aminek „Svájcinéger” a főszereplője.

Forrás: Urbanlegends.hu