8 netflixes sorozat, amit látnod kell

Amikor másfél évvel ezelőtt először elérhetővé vált Magyarországon a híres Netflix, még szegényes volt a kínálat, és ahhoz sem lehetett magyar feliratot választani. Azóta rengeteg változott a helyzet, ezért összeszedtük, hogy a Netflix saját sorozatai közül melyikekkel érdemes kezdeni.

Stranger Things (magyar felirattal)

 

Rég született annyira szerethető sorozat, mint a Stranger Things, amiben egy kisifú rejtélyes eltűnése indítja be az eseményeket egy amerikai kisvárosban. A kiégett helyi rendőrfőnök, akinek helyén van a szíve, az eltűnt srác szerepjátékos kis barátai és a hozzájuk csatlakozó különös képességekkel rendelkező kislány mind olyan karakterek, akikért nyirkosra izzadjuk a tenyerünket izgalmunkban. A sorozat tökéletesen keveri a humort, a szociót és a horrort, miközben magabiztosan adagolja a nyolcvanas évek sci-fijeinek hangulatát. Október 27-én érkezik a második évad, addig pont be lehet pótolni az elsőt.

 

Bojack Horseman (angol felirattal)

 

Szeptember elején jött ki a Bojack Horseman legújabb évadja, és jelenleg ez az egyik legjobb felnőttrajzfilm. A sorozatban különös, de mégis ismerős emberszerű állatfigurák népesítenek be egy Hollywoodra kísértetiesen emlékeztető, bolond világot. A főszereplő egy magányos ló, aki a kilencvenes években népszerű sorozatsztár volt, de ebből mára csak a nők maradtak, a pénz és egy szétcsúszott haver, aki a kanapéján lakika nappaliban. Az egész viccesen és lazán kezdődik, majd egyre komolyabb húrokat penget, hogy a harmadik éved végére a celebkultusz legsötétebb szatíráját adja.

 

Kártyavár (House of Cards, magyar felirattal)

 

A Netflix leghíresebb sorozata a House of Cards, amiért Kevin Spacey és a feleségét játszó Robin Wright is Golden Globe-ot kapott. Az amerikai politika színfalai mögött zajló helyezkedések és mocskos játékok egyre magasabbra repíti a házaspárt, miközben szemrebbenés nélkül szabadulnak meg mindenkitől, aki feleslegessé vagy kellemetlenné kezdene válni számukra. Bár a sorozat már az ötödik évadnál tart, ahogy haladunk előre, úgy válik egyre izgalmasabbá a történet, úgy emelkedik folyamatosan a tét, és adódnak újabb lehetőségek a bukásra. Vajon a piszkos múlt utoléri-e valaha az Underwood klánt, vagy a gátlástalanságukkal átvisznek minden akadályt?

 

Unbreakable Kimmy Schmidt

 

Tina Fey, a 21. század egyik legviccesebb nője az ötletgazdája ennek a sorozatnak, ami néhány egészen különleges nőről szól. A főszereplő Kimmy Schmidt, aki 15 évig raboskodott a föld alatt egy ötfős szekta tagjaként a világvégét várva, majd szabadulása után New Yorkban kezd új életet. Mivel az élet alaposan megedzette, nehéz teljesíthetetlen helyzet elé állítani, de amikor egy elképesztően gazdag és szinte kibírhatatlan nő gyerekére kezd vigyázni, akkor azért néha rezeg a léc. A harmadik évadjánál járó sorozatot időközben 11 Emmy-díjra jelölték, és már úton van a negyedik évad.

 

Making a Murderer (magyar felirattal)

 

A Netflix sok bűnügyi dokumentumfilmmel kijött, de a Making a Murderer még mindig messze a legjobb mind közül. A hatrészes sorozat középpontjában egy rosszhírű családból származó férfi áll, aki 18 év után szabadul a börtönből, miután kiderül, hogy ártatlanul ült egy nő megerőszakolásáért. A történet viszont innentől válik igazán izgalmassá, mivel a férfi bepereli a rendőrséget, akik bűnöst faragtak belőle, de még mielőtt a bíróság megítélne neki sokmillió dollár kártérítést, gyilkossággal gyanúsítják meg. Az újabb ügyben már sok meggyőző bizonyíték szól ellene, de az ügy szépsége az, hogy igazságot tenni lehetetlen, viszont találgatni azt lehet a végtelenségig.

 

Ozark (angol felirattal)

 

Idén nyáron mutatták be a Netflix egyik legújabb sorozatát, amiben Jason Bateman a zseniális Arrested Development (Az ítélet: család) után újra családfőt játszik. A pénz ezúttal is nagy szerepet kap a történetben, csak ezúttal egy mexikói drogkartell pénzét mossa tisztára, miközben nyomában az FBI és persze a mexikóiakkal is akadnak bökkenők. A sorozat különleges hangulatához sokat hozzátesz az Ozark tó környéken Missouriban, ahol a történet játszódik. Ha már nagyon hiányzik Walter White, akkor a fordulatos és sötét, de időnként humoros Ozark pótolhatja az űrt.

 

The OA (angol felirattal)

 

Eltűnik egy vak lány, majd 7 évvel később előkerül, de senki sem érti, mi történt vele, legfőképpen azt nem, hogyan nyerhette vissza a látását. A különös eset felkelti a média érdeklődését, és természetesen az FBI is szeretné tudni, mi történt, de Prairie Johnson végül néhány teljesen hétköznapi ember előtt nyílik meg. Nekik mesél el egy egészen hihetetlen történetet arról, hogyan rabolták el és tartották fogva több társával együtt. A történetben a misztikus elemek keverednek a sci-fivel, és bár nehéz kibogozni, mi is történik valójában, képtelenség elszakadni tőle.

 

Orange Is The New Black

 

A Kártyavár mellett ez a Netflix másik húzósorozata, és ez az, amivel a legnagyobb nézettséget érték el. A sorozat egy női börtönben játszódik, és egy olyan könyv alapján készült, amit egy fiatal fehér nő, Piper Kerman írt, miután több mint egy évet töltött rács mögött pénzmosásért. Az ötödik évada idén nyáron jött ki, és már négy Emmy-díjat hozott a Netflixnek. A népszerűségét annak köszönheti, hogy rengeteg féle és fajta női karaktert mutat be, és nagyon szépen felrajzolja a börtönegyenruha mögött rejtőző finom emberi drámákat.