9 dolog, amit talán nem is tudtál a Segítség, karácsony!-ról

A karácsonyi film, amit csak elvakult Steve Martin-rajongóknak ajánlanak.

 

A remake

Ez a film valójában egy remake: egy 1982-es francia film, a Karácsonyi kalamajka feldolgozása. Ebben a kiváló komikus, Christian Clavier játssza az egyik főszerepet.

 

A debütálás

A Segítség, karácsony! Liev Schreiber mozifilmes debütálása, ami elég közel van első filmszerepéhez is: a Janek: The Silent Betrayal című 1994-es tévéfilmben szerepelt először, amit

a Segítség, karácsony! mozikba kerülése előtt egy nappal mutattak be a tévében.

A színész ekkor 27 éves volt.

A cameo

A rendező, Nora Ephron is vállalt egy kisebb szerepet a filmben. Igazából olyan kicsit, hogy nem látszik, csak a hangját halljuk:

ő a Los Angeles Times telefonjának automatizált válaszüzenete.

 

A magazin

Mrs. Munchnik (Madeline Kahn) a Distress Magazine egyik számát olvassa. Az alapul szolgáló francia filmben, a Karácsonyi kalamajkában SOS Distress volt a neve az öngyilkosság-megelőző forródrótnak.

Forrás: Sony Pictures

 

A kisfiú

A film végén látható kisfiú még abban évben egy másik, kultikus filmben is szerepelt: ő Haley Joel Osment, aki Forrest Gump kisfiát alakította, de ő volt a szellemeket látó gyerek is az 1999-es Hatodik érzékben.

 

A két fegyver

A filmben megjelenő két 38-as revolver nem ugyanaz a fegyver. Az, amelyik Steven Wright kezében van a telefonfülkében, egy Smith & Wesson. Viszont az, amelyik később központi szerepet játszik, egy Colt.

Forrás: Sony Pictures

 

A kritika

A meghatározó filmkritikus, Roger Ebert a következőket írta filmről:

„A filmnek elsőrangú szereplőgárdája van, [de] talán túl sok a tehetség. Minden szereplő olyan káprázatos intenzitással és olyan kimeríthetetlen komikusi találékonysággal tündököl, hogy a film fárasztóvá válik, mint túl sok bohóc egy cirkuszban.”

 

A lista

A Segítség, karácsony! több listán is előkelő helyet foglal el, de ezt nem érdemes feltenni a karácsonyfára, ugyanis például

az ötödik legrosszabb film lett a The Washington Post évösszegző listáján.
Forrás: Sony Pictures

 

A Rotten Tomatoes

A Rotten Tomatoes sem valami biztató, itt ugyanis mindössze 13%-on áll a film, és úgy intenénk óvva tőle, hogy kizárólag igénytelen nézőknek és elvakult Steve Martin-rajongóknak ajánlott a megtekintése.

 

(via IMDb, Wikipedia)