A Cool TV és a VIVA műsorai, melyek generációkat vetettek vissza a fejlődésben

Mintha a valóság- és kibeszélőshow-cunami nem lett volna elegendő csapás, a 2000-es VIVA és a Cool TV is több frontos harcot folytatott az emberi intelligencia ellen. Lássuk leghatékonyabb fegyvereiket!

Benne leszek a tévében

Egyes hieroglifák szerint volt idő, amikor a tehetségkutató műsorok többségében ún. tehetséges emberek törekedtek arra, hogy minél színvonalasabb produkcióval szórakoztassák a nézőket. 2005-re mindez radikálisan megváltozott, de talán még a kereskedelmi televíziókban sem volt alapvető kritérium, hogy hasonló show-kban kizárólag első unokatestvérek közös gyermekei indulhassanak el. A Benne leszek a tévében stábja azonban már előírásként kezelte ezt, kiegészítve azzal, hogy testvérek és bojtosúszós halak biológiai-szellemi utódai is benevezhettek. Így aztán adásról adásra szemtanúi lehettünk, amint szüreti bálban lerészegedett nagymamák orrpolip általi hangképzéssel prezentálnak táncdalslágereket, vagy emunak maszkírozott törpék dunsztosüvegbe kurjongatnak performansz jelleggel. A zsűri összetétele sem igazán mérsékelte a műsor toronymagas agyf*szfaktorát: hogy Barta András reklámszakember, Lilu és Komár Laci hogyan került egy brancsba, az a mai napig rejtély, mindenesetre egy félvak ewok maci sem igazán tűnt volna ki közülük. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy Hajós András túszul ejtett tengerimalacát szabadon engedték, miután az Emil.RuleZ! egykori frontembere úgy döntött, hogy a nevét adja ehhez a produkcióhoz.

 

Vad csajok

A Kádár-korszak munkásosztályának VHS-lejátszóval nem rendelkező hányada a tévéképernyőn legfeljebb a Parabolában szembesülhetett ún. csöcsviharral, más kérdés, hogy az azt követő Grósz Károly-bevágás garantáltan lecsitította a tombolni készülő hormonokat. A 2000-es évek közepére eljutottunk oda, hogy mindez egy szórakoztatni szándékozó műsor központi elemévé avanzsált. A Vad csajok komplex volt, akár egy Kadlott Karcsi-lemez szövegvilága: Majka a Cool TV stábjával ifjú mikrobiológus- és irodalomtörténész hölgyeket invitált egy furgonba, ahol megpróbálta rávenni őket, hogy felsőruházat nélkül verjék vissza a fényt. Ha pedig a gyanútlan néző mindezt nagyobb dózisban kapta meg, arra lett figyelmes, hogy mamutvadászatról szóló folyamatábrákat rajzolgat a hálószoba falára.

 

Szexi vagy nem?

Míg a Vad csajok a vértesszőlősi Samu korába repített vissza minket szellemileg, a Szexi vagy nem jóvoltából joggal érezhettük magunkat borostyánban rekedt őskori szúnyognak. Mindenesetre az alkotók védelmére szóljon, hogy a szóban forgó műsorral nem is nagyon szándékoztak megcélozni bonyolultabb entitásokat. A műsormenet a következő volt: a színpadra világbékét, sztárügyvédi karriert és kiapadhatatlan vodka-redbull forrást vizionáló fiatalok libbentek be, a szakavatott zsűrinek pedig arról kellett döntenie, szexi-e az illető, avagy nem. (Természetesen mindezt kizárólag a külső jegyek alapján, a belső vizsgálata legfeljebb a lép-epehólyag-vastagbél tengelyre korlátozódott volna, amennyiben egy belgyógyász is ül az ítészek között.) Ha pedig a celebek továbbjuttatták a versenyzőt, megadatott számára a lehetőség, hogy a következő fordulóban immár fürdőruhában tegye próbára testképzavarát. A nullához tendáló szórakoztatófaktort fokozandó, mi azért lámajelmez-gumicsizma kombóban is felvonultattuk volna őket, és mindez mit sem vont volna le a Szexi vagy nem feneketlen mélységéből.

 

Club Rotation

A VIVA TV péntek esti műsorának nemcsak a kultúra terjesztésében, de a társas kapcsolatok fejlesztésében is elévülhetetlen érdemei voltak. A laikus nyárspolgárok joggal gondolhatták, hogy a kistérségi pajtadiszkó egyetlen funkciója, hogy a cipőfelsőrész-készítésben megfáradt ifjúság kieressze a gőzt, és komplett Pick-üzemeket szeleteljen fel Sterbinszky-szimfóniákra. A Club Rotation azonban kiváló érzékkel ismerte fel, hogy ez közel legalább ennyire ideális maximálisan tartalmatlan beszélgetések lefolytatására is. Bár távol álljanak tőlünk a külső jegyek általi értékítéletek, lelkünk mélyén a „frizura maga az ember” állítással olykor nehezen tudnánk vitatkozni. Márpedig, ha a férfiúi interjúalanyokat vesszük, ennyi beszélő ecsetet egy háztartásibolt-komplexumban sem véltünk felfedezni, miután beleszippantottunk a csavarlazítóba. Zola, a műsorvezető ennek megfelelően nem is a szociáldarwinizmus kritikájáról faggatta őket, sokkal inkább a szerintük ideális mellméretről vagy a gumicsirkék által elindított szexuális forradalomról, melyekre általában olyan válaszokat kapott, hogy

„persze, csapatjuk, kajak fasza minden.”

(Az a mai napig nem világos, hogy ezeket a hangerő okozta félrehallás szülte-e, vagy normális viszonyok között is ezzel vágtak volna vissza a tudálékos kérdezőnek.)