A film, amit élve eltemettek

A valós, korábban is megfilmesített történet alapján készült Milliárdos fiúk klubja az izgalmas és remek történet ellenére is hatalmasat taknyolt, köszönhetően Kevin Spacey-nek és az ellene felhozott vádaknak.

A Billionaire Boys Club egy street wear divatmárka, amelyet Pharrell Williams és Nigo alapított 2003-ban, szerintem tök jól néz ki, egy kis űrhajós figura a logója, és persze baromi drága. Ugyanezen a néven futott a 80-as évek elején egy piramisjáték, amit pár milliárdos csemete szervezett meg Los Angelesben, és amelynek nagyon csúnya vége. Érdekes módon csak sejteni lehet, hogy pontosan mennyire csúnyán, de egész biztosan elég csúnyán. Ennek a „klubnak” a történetét először az NBC dolgozta fel egy minisorozatban még 1987-ben, majd film készült belőle Milliárdos fiúk klubja címmel 2018-ben – és teljesen más okokból, de ez is elég gyászos véget ért.

Forrás: ADS Service

A középosztálybeli családból érkező, a Harvardra ösztöndíjjal bekerülő Joe Huntnak (Ansel Elgort) különös érzéke van a számokhoz – és kevésbé jó érzéke van az erkölcshöz -, ez a képesség pedig jól jön akkor, ha az ember pénzzel dolgozik. Azonban ahhoz, hogy valaki nagy pénzt szakítson, nem elég zseninek lenni, kapcsolatok is kellenek. Itt jön a képbe a profi teniszező, a dúsgazdag családba született Dean Karny (Taron Egerton), a csendestárs, aki ismeretségei révén bevezeti Joe-t a Los Angeles-i pénzemberek világába. A két fiatal megalapítja a Milliárdos Fiúk Klubját, és elkezdik megélni az amerikai álmot. A véget nem érő partik és a megszámlálhatatlanul sok pénz azonban elvakítja őket, és végzetes hibát ejtenek. Összeállnak Ron Levinnel (Kevin Spacey) egy menő befektetővel a Beverly Hills-ről, a közös biznisz azonban baljós fordulatot vesz, és innentől már nem csak a pénz a tét…

Forrás: ADS Service

 

Ami a törtető, a pénztől megrészegedett fiúk, illetve Ron Levin, majd egy perzsa üzletember között történt, az részben spekuláció, részben több, egymást erősítő tanúvallomás alapján levont, a többség által elfogadott következtetés – és számos kevésbé megbízható tanúvallomás figyelmen kívül hagyása. Merthogy holttest nem került elő, több vádlott pedig vádalkuval szabadult, vagyis a társai ellen vallottak a szabadságukért cserébe – elképzelhető, hogy másra kentek olyasmit, amit ők követtek el, hogy mentsék a bőrüket. Annyi biztos, hogy ami ebben a filmben látható, az Dean Karny verziója, aztán tessék eldönteni, mi lehet belőle igaz és mi nem. Az egyébként izgalmas, fordulatos és természetesen remek alakításokkal teli filmet azonban bemutatásakor szinte senki sem látta, mert borzasztó volt az időzítés.

Forrás: ADS Service

 

Kevin Spacey ellen ugyanis pár hónappal korábban jöttek ki az első, szexuális zaklatással kapcsolatos vádak, amelyeket sorra követtek az újabbak. Ekkor már lehetett tudni, hogy a színészt kitették A világ összes pénze (2017) című Ridley Scott filmből, és úgy általában, bottal se akarta piszkálni senki, nem csoda, hogy a filmet alig pár mozi adta, majd gyorsan le is vették a műsorról, mintha soha el sem készült volna. Kár érte!