A kereskedelmi tévézés botrányhősei

Hazánkban immár 25 éves múltra tekint vissza a kereskedelmi televíziózás. 1997 októberében két nap különbséggel indult el a TV2 és az RTL (született RTL Klub) – erre emlékező cikksorozatunk újabb felvonásában az említett kertévék leghírhedtebb arcait gyűjtöttük össze.

Árpa Attila

Árpa Attila botrányhős (vagy inkább fenegyerek) státuszát saját maga is folyamatosan táplálja privát legendáriumának ápolásával. Talkshow-kban is előszeretettel meséli, de annak idején Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem című memoárjában is megírta az olyan sztorikat, mint például hogy anno úgy sikerült bekerülnie a konkurens RTL Klubba (édesapja, Árpa József ugyanis akkoriban a TV2-nél dolgozott kreatív igazgatóként), hogy egyszerűen besétált egy irodába, és azt színlelte, hogy már állása van a tévénél; vagy azt, hogy az első Való Világ indulásakor megpróbált beszökni a Big Brother-házba, hogy áramszünetet okozva tegye tönkre a megverhetetlennek tűnő rivális műsort.

Árpa Attila felismerhetetlenre maszkírozva az Űrpiknik című magyar filmben. Forrás: Mozinet


Árpa nyilatkozataiban sem szokott éppen óvatosan fogalmazni (a már említett Big Brother első nyertese például beperelte, mert a tévés indirekt módon olcsó prostituáltnak nevezte), de a nálunk forgó külföldi filmek szinte állandó mellékszereplőjeként is tevékenykedő férfi szavaival saját magát sem kíméli: előszeretettel hivatkozik nárcisztikus szociopataként magára. Árpa Attila nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiderült: ő lesz a TV2 következő A Nagy Ő című társkeresőjének a címszereplője.

A tévés ártalmatlan balhéi azonban csakhamar a kelleténél komolyabb fordulatot vehetnek: jelenleg ugyanis folyamatban van ellene egy per drogkereskedelem miatt,

mivel lakásában állítólag rendszeresek voltak a kábítószerrel feldobott bulik. Árpa a fogyasztást elismeri, a kereskedelmet tagadja – a tárgyalás még tart, az ügyész 1 év 10 hónap börtönbüntetést kért a vádlottra.


Alekosz

Nagy Alekosz annak idején az „okostojások” mezőnyében ütötte ki versenytársait és jutott be a ValóVilág 4. lakói közé (amely műsort utóbb meg is nyert), és azóta is ennek szellemében éli feltűnési viszketegségre és polgárpukkasztásra felfűzött hétköznapjait. Habár képernyőn már elég rég láthattuk (bár saját bevallása szerint hamarosan benne lesz a SuperTV2-re érkező új Hal a tortán gasztrorealityben),

mindig gondoskodik róla, hogy bekerüljön valahogy a pletyka rovatokba vagy épp Balázsék rádióműsorába.

Általában olyasmiről osztja az észt, amihez egyáltalán nem ért, vagy vajmi kevés köze van hozzá.


Van, hogy Oszvald Marikának megy neki, mert szerinte a színész-operetténekesnő lopja az állam tulajdonát képező esővizet, van, hogy rendkívül elmés edzéstervét osztja meg a nagyérdeművel (melynek lényege, hogy lábnapon marhalábszárat, mellnapon csirkemellet kell enni, és így tovább), legutóbb pedig az érdi motorosoknak üzent hadat, mert azok túl hangosan bőgetik a háza közelében a járműveiket. Ezeknél némileg fajsúlyosabb botrány volt, amikor szerződésszegést követett el anyacsatornája, az RTL Klub ellen, mivel úgy vállalta el a konkurens TV2 ÖsszeEsküvők című párkereső valóságshow-jában való szereplést, hogy még élő szerződés kötötte az RTL-hez – így 2017-ben bírósági ítélet mondta ki, hogy búcsút mondhat a tőlük kapott nyereménylakásnak.


Baukó Éva

Baukó Éva Nagy Alekoszhoz hasonlóan a ValóVilág 4. évadában hívta fel magára a figyelmet (bár előtte már a Bár 2.0-ban is szerepelt). Ezt követően a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben, az Ezek megőrültekben és az Édes Életben is láthattuk. A celeblány időközben műsorvezetőként is debütált: a FEM3 reggeli műsorán kívül többször vezette a ValóVilág kibeszélő műsorát, a BeleValót.

Éváról mégis többször hallhattunk botrányai, mint munkái kapcsán

– a FEM3-nál például azért nem hosszabbították meg a szerződését, mert az említett reggeli műsorban élő adásban veszett össze a néhai Berki Krisztiánnal.


Az egykori villalakó a képernyőn kívül is időről időre összeakaszkodik a celebvilág valamely szereplőjével: a leggyakrabban éppen Alekosszal. Ezeknél a pengeváltásoknál súlyosabb ügye volt a listánkon szintén szereplő Havas Henrikkel, akiről azt állította (több másik nővel együtt), hogy szexuálisan zaklatta, amikor az asszisztenseként dolgozott. Havas még azt is tagadta, hogy munkakapcsolatban állt volna Baukóval, és becsületsértés miatt pert indított ellene, amit nemrégiben meg is nyert. Baukó Éva legutóbbi nagyobbat szólt botránya az volt, amikor Facebook-oldalán tavaly ősszel elspoilerezte a Survivor és egyéb RTL-es vetélkedők nyertesét. Egy viszonylag friss Facebook-bejegyzése szerint egyébként Éva ma már civil életet él, és a jövőben nem kíván véleményt nyilvánítani egyetlen hírességről sem. Hisszük, ha látjuk!


Havas Henrik

Habár a kitüntetett újságíró, műsorvezető, címzetes egyetemi docens és a Budapest Média Intézet alapítója listánk egyetlen olyan tagja, akinek magas szintű szakmai tudás alapozta meg a karrierjét, a nyilvánosság szemében az összes felsorolt botrányhős közül talán ő lehet a legellenszenvesebb. Mindez egyrészt annak köszönhető, hogy minden megnyilvánulásából mérhetetlen önteltség süt, másrészt annak, hogy szinte lételeme, hogy eközben mindenáron megsértsen vagy leminősítsen másokat – elsősorban a kolléganőit. Már-már legendás, milyen minősíthetetlenül beszélt Liptai Claudiával, amikor annak idején közösen vezették a Mokkát, de kis túlzással nincs is olyan magyar celebnő, akinek Havas ne szólt volna be (egy hírhedt Facebook-bejegyzésével bravúros módon egyszerre három női hírességet is sikerült megaláznia: Molnár Anikót, Kelemen Annát és Vajna Tímeát).


Az országos ismertségre a Heti Hetes egyik arcaként szert tett tévés legnagyobb botránya mégis az, ami televíziós karrierjének is véget vetett. Baukó Évánál már érintettük a témát: 2017 decemberében Havast elbocsátotta az ATV (ahol Havas a pályán címmel vezetett közéleti műsort), miután többen is szexuális zaklatással vádolták meg. Később ugyan még próbálkozott a tévézéssel a Jobbikhoz köthető N1TV-nél, amelynek égisze alatt az interneten volt műsora, de sokakhoz hasonlóan idén nyáron őt is elküldték.

Egy nemrég készült interjúban az ország „Tanár Ura” egyébként úgy vallott: hatalmas hibának tartja, hogy egyáltalán belevágott a televíziózásba. Ma már kizárólag könyveinek írására koncentrál.


Győzike

Gáspár Győző előtt már A kereskedelmi televíziózás legnagyobb túlélői című összeállításunkban fejet hajtottunk, hiszen egy nem épp barátságos környezetben sikerült roma származású celebként befutnia. Mindenki Győzikéje ráadásul a popszakmából (a néhai Romantic együttesből) mentette át igen sikeresen az ismertségét a kertévék univerzumába, ahol olyan tartósnak bizonyult a népszerűsége, hogy saját műsorát, a 2005-től 2010-ig futott Győzike show-t követően is rendszeresen láthatjuk a médiában (jelenleg a TV2-nél forgatja az Ázsia Expressz című kalandrealityt). Azért legyünk őszinték, Gáspár kikoptathatatlansága részben annak köszönhető, hogy mindig jól jön egy bohóc, akinek jót nevethetünk a gyávaságán, kivagyiságán vagy épp butaságán.


De Győzike karrierje még azt is túlélte, hogy ártalmatlanabb botrányai és szájkaratéi mellett volt egy kevésbé ártalmatlan kihágása is: 2013 októberében a Balassagyarmati Törvényszék

adócsalás miatt

1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Sokaknál viszont inkább verte ki a biztosítékot, hogy a közelmúltban enyhén szólva is hangos pártpolitizálásba kezdett.  


Schobert Norbi

Habár már nem szerepel annyit a tévében, mint régebben, és trollkodásai színhelyét inkább áttette a közösségi médiába, az önjelölt népnevelő fitneszedző Gáspár Győzőhöz hasonló állandó eleme mindennapjainknak. Schobert ugyan sikeres vállalkozást tudhat magáénak a saját maga által kifejlesztett update étkezésre építve, amiért akár tisztelni is lehetne, de rendszeres időközönként nyilatkozik valami vállalhatatlant, amivel sikerül minimum az ország felét megsértenie. Pedig a fitneszguru kicsiben kezdte: egykor még csak saját kisfiát szadizta a TV2 Édes Élet című sztárrealityjében, majd innen szép fokozatosan eljutott odáig, hogy az összes túlsúlyos nőt megbélyegezte „döngő léptű vízilovakat” emlegető Facebook-videójával.




Megszégyenítésre épülő pedagógiai módszereit és rendszeres beszólogatásait ugyan a sztár egy szokatlanul őszinte és önostorozó interjúban mélységesen megbánta a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán idén februári adásában, de

a balhé azért azóta sem kerülte el Schobertet.

Évek óta létezik ugyanis egy Facebook-csoport, ami semmi mással nem foglalkozik, csak a fitneszguru és családja lejáratásával, és egy homályos magánnyomozásra alapozva Norbi most biztos lett benne, hogy az oldalt valójában a konkurensének számító másik fitneszhíresség, Béres Alexandra és férje üzemelteti – olyannyira, hogy rögvest be is perelte Bérest, aki rágalmazás miatt nyilván visszaperelte az egyelőre alaptalanul vádaskodó férfit.


Kelemen Anna

Kelemen Anna, azaz a médiában is legtöbbször csak Annácskaként emlegetett egykori playmate esetében

nehéz eldönteni, hogy valódi botrányokból csinált karriert magának, vagy csak a pornózáshoz kapcsolódó előítéletek motiválják a rossz nyelveket.

Volt, hogy attól volt hangos a sajtó, hogy a kutyája megtámadott valakit, tartós sérüléseket okozva, de arról is sokat lehetett hallani, hogy önkielégítős videóját letiltotta a YouTube, vagy hogy állítólag pénzért árulja a bájait. Utóbbi értesülést alátámasztani látszott saját, 2014-ben megjelent könyve, a Harminc nap a nép szolgálatában – Így szexel a magyar elit, amelyben arról vallott, hogy óránként százezer forintért felkínálta magát a férfiaknak, majd a politikusokkal, ismert üzletemberekkel, olimpiai bajnokokkal, közkedvelt műsorvezetőkkel és bundabotrányba keveredett focistákkal töltött titkos légyottokról feljegyzéseket készített (Annácska ugyanakkor mindig hangsúlyozza, hogy nem prostituált).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kelemen Anna (@kelemenannaofficial) által megosztott bejegyzés


Nem kavart kisebb botrányt egy korábbi memoár sem, amit Havas Henrik írt Kelemen Annáról Méhkirálynő – Kelemen Anna története címmel, de saját bevallása szerint Havas csak a mikrofont tartotta, és a kötet fülszövegében is az olvasható, hogy az anyag egyetlen hosszú, csapongó, betépve előadott monológ. A drogozást egy nemrég készült podcastben az egykori Playboy-modell maga is alátámasztotta: Lakatos Leventének vallotta be, hogy annak idején napi szinten kábítószerezett, elsősorban kokainozott. Ennél azonban szerintünk sokkal megdöbbentőbb plasztikaiműtét-függősége: régen sem volt éppen a természetes szépség híve, de ma már még a kereskedelmi tévék műsoraiban megismert egykori arcára sem lehet ráismerni (kis segítségként így nézett ki régen).