A Netfix elárulta, melyik a legnézettebb sorozata

A Black Mirror? A Sex Education? Vagy a hírhedt, 1989-es New York-i bűnesetet feldolgozó When They See Us?

Az amerikai Netflix az Emmy-díjakért folyó verseny véghajrájában a Twitterén jelentette be, melyik lett a legtöbbet nézett sorozata: nem a Black Mirror, nem a Sex Education, hanem a When They See Us.

A négyrészes minisorozat május 31-én került fel a Netflixre, és igen nagy port kavart az Egyesült Államokban. Az Ava DuVernay által írt és rendezett történet ugyanis azt a valóságban is megtörtént, 1989-es bűnügyet dolgozza fel, amely során egy New York-i fehér, középosztálybeli nőt kocogás közben megvert és megerőszakolt négy fekete és egy dél-amerikai tinédzser (őket később csak „Central Park Five”-ként emlegették), és csak jóval később derült ki: ártatlanok voltak.

A perben a vádat a hírhedt főügyész, Linda Fairstein képviselte, akinek a szexuális bűncselekmények voltak a szakterülete, és aki többek elmondása szerint is úgy csikart ki beismerő vallomást a vádlottaktól, hogy éheztette őket a fogdában, sőt, még a vécére sem engedte ki a fiúkat. A Central Park Five tagjait végül annak ellenére bűnösnek mondták ki, hogy a DNS-vizsgálatok más személyt mutattak ki elkövetőnek. Ez az illető később elő is került, így az öt férfi később pert indított, amiért igazságtalanul meghurcolták őket: több millió dolláros kártérítést kaptak a börtönévekért.

A Netflix sorozata ismét ráirányította a figyelmet Linda Fairsteinre, aki az ügyészi pálya elhagyása után ünnepelt krimiíró lett, bár ellentmondásos megítélése miatt (sosem kért bocsánatot az ártatlanul meghurcolt fiúktól) tavaly novemberben az Amerikai Krimiírók Társasága is visszakért tőle egy korábban elnyert, rangos díjat. Érdekesség, hogy az ügyészasszonyt az a Felicity Huffman alakítja a sorozatban, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az amerikai történelem valaha volt legnagyobb főiskolai felvételi csalássorozatában vett részt. (via IndieWire)