Agyzsibbasztás két tételben: Airplane!-filmek szombaton

Zuckerék vígjátéka sokak szerint az egyik legszórakoztatóbb mozi a filmtörténetben, összegyűjtöttünk róla egy-két érdekességet.

Minden idők egyik legkedveltebb és legviccesebb vígjátékát tűzi műsorra a Paramount tévécsatorna, sőt! Egymás után leadják az első és második részt, úgyhogy a szombat esti táncos-zenés szórakozást lehet is mellőzni: a legjobb benne, hogy ennek vasárnapra sem lesznek negatív hatásai, bár lehet, hogy pár agysejt így is el fog pusztulni.

Katasztrófafilm, mint inspiráció

Az Airplane-filmeket „ZAZ” jegyzi, a betűszó három filmes szakit takar: egy testvérpárt, David Zuckert és Jerry Zuckert, valamint Jim Abrahamst, akik gyerekkori barátok voltak, egy iskolába jártak, és az 1980-as években több filmvígjátékot is elkövettek. Az egyetemen aztán megalapították a Kentucky Fried Theater nevű színházi társulást, melynek gyümölcse lett a The Kentucky Fried Movie című film is.

A három filmes inspirálódása végett felvették egy tévécsatorna egész éjszakai műsorát, hogy a leadott reklámokból paródiát csinálhassanak. Egyik alkalommal a csatorna leadta a Zero Hour! című, 1957-ben készült filmet, mely végül az Airplane!-t inspirálta. A katasztrófafilm sztorijának középpontjában egy pilóta áll, aki a második világháborúban bereplülőpilótaként vett részt, és az egyik bevetés alkalmával több bajtársa is meghalt az ő hibájából. A háború után tíz évvel repülőre száll, hogy családja után menjen, azonban a repülőjáraton egy ételmérgezés miatt a pilóták képtelenek irányítani a gépet, ezért neki kell átvenni a botkormányt. Ugye ismerős a történet? Igen, az Airplane! is ezt a helyzetet dolgozza fel, csak itt tragédia helyett iszonyú röhögést idéz elő.

Vígjátékok vígjátéka

A film már bemutatása idejében hatalmas siker lett: a vetítés első két napján behozta a film teljes költségét. Természetesen benne van az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című gyűjtésben, az Amerikai Filmintézet beválasztotta minden idők tíz legviccesebb filmje közé, és a Premiere című filmes magazin 2006-ban beválasztotta Minden idők 50 legjobb vígjátéka közé. És ez még nem minden! David Zucker egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Woody Allen egyszer odament hozzá, és elmondta neki, mennyire szerette a filmet. Azért is volt fontos ez a rendező számára, mert Woody Allen korai vígjátékai nagyon nagy hatással voltak rá.

A vígjátékban ezernyi olyan mondat elhangzik, amit a filmrajongók azóta is emlegetnek, és szállóigévé váltak. Szerencsére a magyar szinkron is zseniális lett, köszönet érte Révész Máriának, aki a magyar szöveget írta, és Wessely Ferencnek, aki a szinkronrendező volt.

Cock vs. cockpit

Emlékezetes rész a filmben, amikor a kapitány a pilótafülkében megkérdezi a gyereket, hogy látott-e már pilótafülkét – angolul cockpit - belülről. Ez a mondat Zuckerék szándéka szerint máshogy szólt volna, de túl rizikósnak találták, ezért finomítottak. Eredetileg ez lett volna: "Have you ever seen a grown man's cock?" - vagyis „Láttál-e már felnőtt férfi farkat?” (szabadfordításban).

A szereplők közül sokan meghaltak már: Peter Graves, Barbara Billingsley és Leslie Nielsen, akik mindhárman ebben a filmben debütáltak komikus színészként, 2010-ben, a film harmincadik évfordulóján haltak meg. Ted Striker szerepére Bill Murray-t és Chevy Chase-t is esélyesnek tartották, végül Robert Hays kapta meg.

A repülőtársaságok közül egyedül az Aeromexico volt olyan tökös, hogy bevegye fedélzeti kínálatába, hogy az utasok a hosszú repülőúton könnyesre röhöghessék magukat.