Amikor G.w.M. azt hiszi, ő Jason Statham - Szétröhögöd az agyad a Párharc botcsinálta akcióhősein

A „magyar Jason Statham” és „a magyar Chris Tucker” látványos és vicces versengése mellett izzasztó feladatokat és puskaporos hangulatú beszélgetéseket ígér a TV2 most elstartolt napi reality-vetélkedője.

Ez a nap is felvirradt: Stohl András műsorvezetésével elindult a TV2 októberi nagy durranása, a Párharc című napi reality, amivel a csatorna vezetőségének szándékai szerint majd „jól berobbantják” az álmos őszi tévés szezont. Erre egyébként meg is van minden esélyük, mert a cím és a tartalom egyaránt telitalálat, és itt kivételesen tényleg nem csak egy béna marketing duma, hanem maga a valóság az, hogy

sztárpárok harcolnak egymással, valamint az idővel a fődíjért, és a legextrémebb fizikai erőpróbákon próbálják meg leküzdeni félelmeiket és korlátaikat.
G. w. M. és Kulcsár Edina a Párharcban (forrás: TV2 Sajtószoba)

 

A Párharc receptje tényleg pofon egyszerű: az eredetileg szerb licencen alapuló műsor ötletesen mixeli össze a Fort Boyardot és a Survivort a Big Brotherrel. A tévéből és a bulvárlapok címoldaláról ismert párok ugyanis egy takaros villában élnek és bulikáznak, de persze különböző játékokon is részt kell venniük, amelyek részben bátorságpróbák, részben komoly erőnléti kihívások. Az adott körben legrosszabbul teljesítők aztán a játékvezető (azaz Stohl Buci) által levezényelt párbaj keretében esnek ki a versenyből.

Az első nap feladata egy mozifilmekbe illő túszmentő akció volt, ahol a párok férfitagjainak kellett a rájuk lövöldöző zsoldosok gyűrűjében, fedezékeken és romos gyárcsarnokokon átkommandózva kiszabadítaniuk a fogságból életük párját. Már ez a kissé hímsoviniszta felállás is magában hordozott némi feszkót,

különösen azoknál a celebpároknál, ahol igazából a nő hordja a nadrágot, vagy épp ellenkezőleg: a férfi annyira öntelt, hogy nem bírja kivárni a mátkája telefonos segítségét, inkább megy a saját feje után.

A Párharc harcias párjai (forrás: TV2)

 

No de kik is Párharcban harcoló párok?

 

  1. Monoki Lehel sportkommentátor, az Exatlon All Stars műsorvezetője és Gyenesei Leila öttusázó
  2. Kulcsár Edina „főállású celeb” és Varga Márk G.w.M rapper
  3. Varga Viktor énekes és Zsembera Liliána táncművész
  4. Chris „VV Csoki” Tanoh és Egedi Hedda
  5. Heatlie Dávid zenész-énekes és felesége, Heatlie Dóra (őket nemrég a Drágám, add az életed!-ben láthatták együtt a tévénézők)
  6. Aryee Claudia Dedei „Tücsi” influencer és Sofron István, a magyar jégkorong-válogatott tagja (korábban a Love Bistróban láthatták őket együtt a nézők)
  7. Gaál Noémi időjárás-jelentő műsorvezető és Bán Tamás marketing szakember

 

A nyitó epizódban a fogolyszabadítós fizikai erőpróba igazi tétje természetesen (a nézők szórakoztatásán túl persze) az volt, hogy a leggyorsabbak választhattak maguknak legelőször hálószobát. Ennek nemcsak azért lesz a későbbiekben kardinális jelentősége, mert nem mindegyik franciaágy mellé jár azért saját gardrób és fürdőszoba a villában, hanem amiatt is, mert

nagyon nem mindegy, hogy egy fárasztó forgatási nap után az ember fia és lánya a Hilton elnöki lakosztályában hajtja álomra a fejét, vagy Harry Potter lépcső alatti sufnijában!

A feladatot Monoki Lehel teljesítette leggyorsabban, bár mintha a dicsőség kissé a fejébe szállt volna (erre a cikkem végén még részletesebben is kitérek!), de a magát „a magyar Jason Stathamnek” kikiáltó G.w.M-nek sem volt oka panaszra, jól ment neki az akcióhősködés.

 

 

A műsor ásza viszont nálam nem ők voltak, hanem Tanoh Christopher, azaz az egykori balhés VV Csoki a Való Világ 9-ből, aki régen „olasz csődörnek” gondolta magát, mostanra viszont már maga lett az anti-James Bond, és maximum az akciófilmek nagydumás, vicces sidekickje lehet a véres atlétatrikós főhős mellett. Hiszen Csoki nem fél semmitől – épp csak a magasságtól, a mélységtől, a tűztől, a víztől, a halaktól, a kígyóktól, vagyis igazából mindentől, ami egy kicsit is kibillenti a komfortzónájából… Azaz tökéletes jelölt egy efféle alapvetően fizikai állóképességen alapuló vetélkedőhöz, ahol fejben is minden percben ott kell lenni.

Ez a folyton vigyorgó fickó viszont egyszerűen annyira vicces, ahogy hátára fordult cserebogárként fejjel lefelé lóg egy hevederen, nagy igyekezetében beveri a fejét a furgonba, és nem mer átmenni egy pallón, hogy néha már a párjából is kibuggyan a nevetés, amikor mindezt egy pici képernyőn végignézi. És Csoki közben fokozza a fokozhatatlant, mert folyton olyanokat sipákol fejhangon, hogy:

Várjál, ne lőj! Dagadt vagyok, nem bírom!

 

És amikor már 10 perce azon röhögök, hogy ez a csávó „a magyar Chris Tucker”, és én igazából a Csúcsformában paródiáját nézem, Monoki Lehel benyögi, hogy „itt van Chris Tucker magyar verziója!”

 

Már most látszik, hogy ebben a műsorban az lesz az igazi király, aki többé-kevésbé sikeresen teljesíti a feladatokat ÉS közben jó fej a többiekkel, és nem egy teljesítménykényszeres robotember.

Monoki Lehel így aligha lesz népszerű versenyző a nézők körében. Nálam mindenképp elásta magát már most: ő és Gyenesei Leila sportemberek, náluk az a minimum, hogy egy erőnlétet és összpontosítást igénylő feladat esetén az élbolyban végeznek. De az az epizódvégi okoskodás, amiben Monoki már előre kiosztja saját maguknak a dobogós helyezést, miközben a versenytársait fikázza, egyszerűen vérlázító! Teszi mindezt úgy, mintha egy elefántcsont toronyból kikönyöklő részecskefizikus professzor volna, és nem

egy sportkommentátor a 10 millió futballszakértő országában, ahol az utolsó faluvégi kiskocsmában is mindenki tudja, hogy 4-4-2-es felállásban nyerhető lett volna az előző napi meccs!

 

Született győztesek Vs. hétköznapi hősök

Az én mércém szerint egy vérre menő vetélkedőben sokkal nagyobb győzelem az, ha a bevallottan számolási zavarokkal küzdő Heatline Dóri végül mégiscsak ki tudja pityeregve matekozni a páncélszekrényt nyitó kódot, vagy az, ha Tücsi nem ordítja le a Benny Hill-show-ba illően szerencsétlenkedő párja haját, miután a játék egyik legrosszabb eredményét érik el, hanem kedvesen mosolyogva próbál jó képet vágni mindenhez. Vagy hogy Csoki vért izzadva teljesíti a feladatokat, mikor az első másodperctől kezdve látszik rajta, hogy a háta közepére kívánja ezt az egész hajcihőt.

És persze le a kalappal Gaál Noémi előtt, aki akkor is tartotta a lelket a Blikk-címlapok vezérbikáinál szemmel láthatóan rosszabb kondiban lévő Bán Tamásban, amikor szegényt már úgy kellett összekanalaznia az operatőrnek a házfalról, mert különben az Ítéletnapig ott lógott volna szegény ördög a kötélen. Ennek a vetélkedőnek az ez esetben szó szerint értendő „futottak még”-kategóriás résztvevői szerintem már akkor is nagyon sokat nyernek majd a Párharcon, ha semmiféle dobogós hely és álomnyeremény nem jön nekik össze – csak egy kicsit acélosabb akarat és egy picivel jobb fizikum.

 

Forrás: TV2 Sajtószoba

 

És ha már Gaál Noémi: az szerintem egy igen aljas húzás, ugyanakkor zseniális dramaturgiai trükk volt a szerkesztők részéről, hogy az ismert időjós és a kevésbé ismert marketinges párja pár évvel idősebbek a többi celebritásnál, és Tücsiéken kívül nem is nagyon ismernek senkit a díszes társaságból. Ez borítékolhatóan ugyanolyan generációs és világnézeti konfliktusokhoz fog vezetni, mint amikor Veiszer Alinda a férjével, László Pállal szerepelt az RTL Klub Nyerő párosában...

Egyetlen kínzó kérdés azért bennem maradt az epizód végére:

én bóbiskoltam el pár percre a műsor alatt, vagy tényleg nem volt benne az első adásban Gáspár Evelin és a párja?!?

Értékelés: 7/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki szereti a Fort Boyardot és a szabadulószobákat. De azoknak is, akik imádnak röhögni a pallón egyensúlyozó és vécékefét nyalogató hazai hírességeken, akik egész nap úgy rohangálnak, mint pók a falon – amíg ki nem seprűzik őket a házból.