Amikor még csak tanulták a képregényfeldolgozást

Volt idő, amikor csak Batmannnek és Supermannek járt rendes film, a többi képregényhős maradt a fiókban, ám a korántsem tökéletes, de szerethető The Punisher sokat változtatott ezen a felálláson.

Ma már a legnagyobb filmes biznisz a képregényfeldolgozás, hiszen adottak a szuperhősök és adottak a jó sztorik, nem is beszélve a rengeteg rajongóról, akik garantáltan megveszik a mozijegyet. Nem is csoda, hogy sorra készülnek a hatalmas költségvetésű, sztárokkal telipakolt szuperprodukciók, amiken mindenki rengeteg keres, de ez nem volt mindig így. Volt idő, amikor a képregény még nem volt menő, amikor valami olyasvalami volt, amiből illik egy bizonyos korban kinőni és az egész gyűjteményt kidobni a kukába. Aztán rájöttek, hogy erről szó sincsen, és a képregény a király.

Superman és Batman filmek persze mindig is voltak, velük nem lehet hibázni, de a másodvonal is lehet olyan izgalmas, mint ők, és a Marvel mindezt már kezdte kapizsgálni, ahogy azt is, hogy nem csak kiadniuk kéne időről időre a megfilmesítési jogokat a stúdióknak, hanem részt kell kérniük a nyereségből is. Vagyis az egyik legnagyobb képregény stúdió A megtorló elkészítésekor már befektető is volt, az agytröszt Stan Lee és a későbbi stúdiófőnök, Kevin Feige executive producerként szerepeltek, de még csak tanulták a filmes szakmát. Például nem mertek kockáztatni, és a film egy átlagos akciófilm büdzséjének feléből készült, feleannyi forgatási idő alatt, igazán nagy nevek nélkül. Utóbbi állítással persze lehet vitatkozni, mert a Thomas Jane sokak nagy kedvence, nem is véletlenül, de mégsem egy Tom Cruise – vagy nem egy Ben Affleck, akinek egy évvel korábban, mérsékelt sikerrel mutatták be Daredevil című szuperhősfilmjét.

Kevés pénzhez pedig szerény látvány jár, és ez végig rányomja a bélyegét Frank Castle, vagyis A megtorló történetére. Castle beépített zsaruként haragít magára egy pénzmosásból élő üzletembert, aki cserébe az egész családját megöleti, a halottnak hitt férfi pedig rafinált bosszúhadjáratot indít ellene. Talán túl rafináltat is, hiszen ismerve a képességeit – exkommandós, mesterlövész – hamar elintézhetné a dolgot, de a lényeg az, hogy ellenfele is tudja a legvégén, kitől kap vissza mindent. Ez az ellenfél egyébként az itt meglepően visszafogott John Travolta – neki nem a visszafogottság a védjegye -, aki nem bizonyul méltó ellenfélnek, de lesz egy-két szava főhősünkhöz.

A film bemutatásakor megbukott, nem lett sem nagy siker, sem nagy klasszikus, de érdekes módon nem temették el. A DVD kiadást, ami egyébként 17 percnyi kihagyott jelenetet tartalmazott, már kifejezetten szerették a népek és rögtön tervezni kezdték a folytatást, ami aztán más rendezővel és más főszereplővel megvalósult 2008-ban, de akkor is tudta mindenki, hogy ez a remek karakter valami jobbat érdemel – és ennek most jött el az ideje, a The Punisher sorozattal Jon Bernthal főszereplésével.