Az X-akták 10 legparább réme

Kis zöld bogarak, telepatikus játékbaba és persze a gumiember is helyet kapott a listán.

Lassan 30 éve, 1993 szeptemberében indult útjára a sorozat, amely népszerűvé tette a paranormális tevékenységeket, és a nyomozós szériák elengedhetetlen részévé az FBI-ügynököket. Az X-akták diadalmenete, és máig tartó masszív kultikus státusza vitathatatlan, még akkor is, ha az elmúlt években a 10. és 11. évaddal ez némiképp csorbult.

Számtalan oka van annak, hogy imádjuk újra és újra megnézni a kedvenc epizódjainkat (ha minden igaz, hamarosan elérhető lesz az összes rész a Disney+-on), de tegye fel a kezét, akinek egynél több rész van ezek közt az UFÓ-s, árnyékkormányos, összeesküvéses szálból. Az X-akták ugyanis

egyszerre volt szérializált és epizodikus sorozat:

az átívelő történet többek közt a földönkívüliekkel, Mulder húgának eltűnésével és Scully elrablásával foglalkozott, míg voltak azok a részek, melyekben egy-egy szörnyre vadásztak az FBI ügynökei. Valljuk be, ezek mindig is nagyobb népszerűségnek örvendtek, mint a végére már kissé összekutyult hatalmi összeesküvés.

Mivel október 13-án ünnepli születésnapját Chris Carter, az X-akták atyja, összedobtuk a tíz legfélelmetesebb szörnyet, ami valaha feltűnt az szériában.

 

1. Eugene Victor Tooms

Bizony, ő a gumiember, aki a szellőzőjáraton mászik be a házakba, megeszi az áldozat máját, és fészket rak, majd harminc évre elszenderül. Tooms az egyetlen rém, aki két részben is feltűnik, és bár mindmáig ő a legnépszerűbb szörny a szériából, többet azért nem láthatjuk, mert bedarálta egy mozgólépcső.

Epizód: 1. évad / 3. (Gumiember) és 21. (A gumiember visszatér) rész.

 

2. Zöld bogarak

Az X-akták – korát megelőzve – több olyan lényt is felvonultatott, amely valamilyen emberi felelőtlenség miatt szabadult el vagy jött létre. Előbbire példa a kivágott, ősrégi fából kiszabaduló zöld bogárraj, amely beszövi az embert és kiszívja a nedveit.

Epizód: 1. évad / 20. rész (Leszáll az éj)

 

3. Féregember

Újabb példa az emberi felelőtlenségre és a máj szerepére a természetfeletti eseményekben. Az epizódban egyre több támadás ér olyan embereket, akik a csatornában dolgoznak, vagy szennyvíz közelében tartózkodnak. A holttestek májában pedig Scully valamiféle férget talál a boncolás során. A támadásokért egy mutáns féregember a felelős, aki Scully elmélete szerint egy orosz tengeralattjárón jutott be az államokba. A tengeralattjáró a csernobili atomkatasztrófa hulladékát szállította, amiből maga a lény is született.

Epizód: 2. évad / 2. rész (A gazda)

 

4. Leonard

A kifejezetten komikusra hangszerelt epizód egyúttal a legparább X-akta is a gumiember mellett. A klasszikus vándorcirkuszban (aligátorember, sziámi iker, szakállas nő, fakír stb.) játszódó történet hangulatában Tod Browning 1932-es, Szörnyszülöttek című filmjét idézi meg, amely szeretettel, empátiával, és humorral mutatta be a vándorcirkuszosokat. Mulder egy 28 éve tartó gyilkosságsorozat után nyomozva jut el hozzájuk, és végül kiderül, hogy egyikük a gyilkos, de csak részben: a sziámi ikerpár, Leonard képes leválni testvére, Lanny hasáról, és így járkált el gyilkolni.

Epizód: 2. évad / 20. rész (Szemfényvesztés)

 

5. A Peacock-család

Ez volt az az X-akták epizód, amit még be is tiltottak. Pontosabban a bemutató után a Fox csatorna nem vetítette le többet, természetesen más formában (streamen, DVD-n, Blu-ray-en) nézhető. Azon kevés X-akta közé tartozik, amiben nincs semmi természetfeletti, talán épp ezért lesz olyan sokkoló a végkifejlet. Egy fejlődési rendellenességgel született kisbaba holttestével indít a rész, hogy aztán a nyomozás során eljusson a vérfertőző, és torz Peacock-családhoz, majd kiderül, hogy az elhantolt csecsemő a família egyik megcsonkított, amputált nőtagjától született, akit kizárólag arra „tartanak”, hogy szüljön.

Epizód: 4. évad / 2. rész (A falka)

 

6. Leonard Betts

A groteszk epizódban Betts testében olyannyira elszaporodtak a rákos sejtek, hogy azok tulajdonképpen nem csak életben tartják, de sejtregenerációra is képesek, így például, ha leszakad a feje (ahogy a rész elején), akkor képes újat növeszteni. Sőt, a daganatos emberi szövetekkel táplálkozó férfi képes reprodukálni is saját magát.

Epizód: 4. évad / 12. rész (Az éltető rák)

 

7. Chinga baba

Ha azzal kezdem, hogy ezt a részt Stephen King és Chris Carter közösen írta, azt hiszem, sejthető, mire kell számítani. A tengerben talált játékbaba úgy gyilkolja meg a körülötte lévőket, hogy az mindig öngyilkosságnak tűnik. Ha nem lenne elég Polly felpattanó szemű Chinga babája, a kislány anyukájának ráadásul látomásai vannak a gyilkosságokról.

Epizód: 5. évad / 10. rész (Igéző szemek)

 

8. Tulpa

Szintén egy komikusabb rész, melyben Mulder és Scully fedett ügynökökként jelennek meg: házaspárnak adják ki magukat, így költöznek be az Árkádia nevű luxuslakóparkba, ahonnan már három család is nyomtalanul eltűnt. A lakóközösségnek szigorú szabályai vannak, és mint kiderül, ezeket egy tibeti ártó szellem, a tulpa segítségével tartatják be. Aki vét a közösség szabályaival szemben, azt kinyírja.

Epizód: 6. évad / 15. rész (Árkádia)

 

9. A koldus

Ha valaki látta már ezt az epizódot, valószínűleg sosem feledi azt a nyikorgó hangot, ahogy a indiai koldus közeledik a tolókocsijával. Scully és Doggett (itt már nincs Mulder) egy olyan holttest ügyében nyomoz, melybe mintha valami bemászott vagy kimászott volna. Valójában mindkettő: a kistermetű, láb nélküli koldus így utazik áldozatról áldozatra, miközben a már halott embereket képes irányítani. Sőt, mint kiderül, az indai misztikusok magát a valóságot tudják manipulálni, így alakváltásra és asztrális kivetítésre is képesek.

Epizód: 8. évad / 10. rész (Kárhozat)

 

10. Guy Mann

A minden tekintetben önironikus epizód a történetvégi csavar miatt kerülhetett fel a listánkra, mivel szinte végig úgy tűnik, hogy a beszédes nevű Guy Mann alakul át gyíkemberré, valójában pont fordítva van: a gyíkember a valódi alakja, az emberi forma az átok. Így válik az X-akták világában az ember explicit is szörnnyé.

Epizód: 10. évad / 3. rész (A gyíkember)