Brutálisan szorongatja a TV2 az RTL-t

Miután látszott, hogy az RTL-nek bejött az új tehetségkutató, a The Voice, a TV2 gondolt egy nagyot, és betette a Sztárban Sztár leszeket szombatra is, a már betervezett vasárnapi adás elé.

A TV2 egész pályás letámadást indított az RTL ellen, és úgy néz ki, hogy sikerül ezzela nézettségi versenyt megnyernie, de ehhez rá kellett szorosan tapadni az RTL-es műsorokra, és a kezdési időpontokat is patikamérlegen számolgatni.

A Konyhafőnök; Forrás: RTL Sajtóklub

 

 

Mindezeknek (is) köszönhetően mind a fiatalok, mind a teljes lakosság körében kiütéses győzelmet aratott a TV2 a Sztárban Sztár leszekkel, és a Séfek séfe is lemosta a pályáról az eddig jól teljesítő Konyhafőnököt.


Hétköznapokon az RTL-en futó A Konyhafőnök két heti pályafutását tekintve meglehetősen sikeres volt a fiatalok körében, átlagosan 156 ezres nézőszámot produkált, a közönségarány 17,7 százalék volt. Eddig. Aztán jött a TV2-n a Séfek séfe, ami szinte azonos időpontban kezdődik, mint az RTL gasztroműsora, (3 perccel később), és ugyanaddig tart. A TV2 műsora már a premierhéten beelőzte A Konyhafőnököt: a Séfek séfe adásonként 171 ezer nézőt ért el, a közönségarány 18,4 százalék lett. A Konyhafőnök veszített nézettségéből ebben a célcsoportban (és persze a teljes lakosság körében is), és a 157 ezres átlagos nézőszám 135 ezerre csökkent, a 17,7 százalékos közönségarány pedig 14,4 százalékra. A fiatalok körében tehát 21 ezres, míg a teljes lakosság körében nagyjából 60 ezres veszteség érte A Konyhafőnököt.

Séfek séfe; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A hétköznapokat kipipálta a TV2, nézzük, hogy alakult a verseny a hétvégén.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a TV2 mindenféle műsorváltoztatással próbálta kifogni az RTL vitorlájából a szelet: a The Voice első adása igen jó eredményeket könyvelhetett el, viszont a második adás már kemény ellenfelet kapott a Sztárban Sztár leszekkel. Mi több, a TV2 fél órával a The Voice elé időzítette tehetségkutató show-jának kezdési időpontját. A TV2-nek a nagy sietséghez el kellett intéznie azt is, hogy a máskor egyórás Tények Pluszt most szombaton fél óra alatt lezavarják. Így mind a két célcsoportban nagyobb nézettséget ért el a Sztárban Sztár leszek, mint a The Voice. Nem állítjuk, hogy kizárólag a kezdési időpontok variálása miatt tudott nyerni a TV2, de biztosan sokat számított. És mindez számokban kifejezve: a Sztárban Sztár leszek szombati válogatója a fiatalok körében 208 845 nézőt ért el 22,4 százalékos közönségarány mellett, a The Voice ebben a célcsoportban 194 916 nézőt és 20 százalékos közönségarányt produkált. A Szerencsekerék VIP a fiatalok körében viszont veszített az RTL-en sugárzott Sebestyén Balázs-féle Gyertek áttal szemben, ám a teljes lakosság körében a TV2 nyerte a késő esti műsorsávot is.

Sztárban Sztár leszek vs. The Voice; Forrás: RTL Sajtóklub; TV2 Sajtószoba

 

Vasárnap sem bízták a véletlenre a dolgot a TV2-nél, és ellentétben az előző héttel, most kihagyták a Zsákbamacska-adás ismétlését, és egyből a Sztárban Sztár leszekkel kezdték az estét 6 perccel a Cápák között előtt, 18.55-kor, így az üzleti realitynek nem sok esélye volt a TV2 legnagyobb showműsorával szemben. A 19 óra 1 perckor kezdődött Cápák között nézettsége hatalmasat csökkent az előző héthez képest: a fiatalok körében az első adást még 225 ezren nézték 21,4 százalékos közönségaránnyal (ekkor még egy Zsákbamacska-ismétléssel volt egy időben a műsor a tévében), a második adást már csak 150 ezren választották ebben a célcsoportban, a közönségarány 13,5 százalékos lett. A teljes lakosság körében az előző heti 468 ezres nézőszám 352 ezerre apadt, a közönségarány 13,8-ról 10 százalékra csökkent.


A TV2-n sugárzott Sztárban Sztár leszek a vasárnapi adással 888 828 nézőt és 25,1 százalékos közönségarányt ért el a teljes lakosság körében, míg a fiataloknál 285 722 nézővel és 25,2 százalékos közönségaránnyal végzett a toplista élén.


A TV2 utána következő új műsora, a Mutasd a hangod! is verte az RTL-t, ahol a Kellékfeleség című filmet (142 391 néző; 14,7% SHR) vetítették, ám a TV2 showműsora 200 591 nézőjével ezt is kenterbe verte mind a fiataloknál, mind a teljes lakosság körében (720 392 néző; 24,1% SHR).

A hét legnézettebb műsora tehát mindkét célcsoportban a vasárnapi Sztárban Sztár leszek volt,

a fiataloknál aztán a második helyen ért célba a Szerbia-Magyarország EB-selejtező focimeccs, harmadik lett a szombati Sztárban Sztár leszek, negyedik a Magyarország – Csehország felkészülési mérkőzés, ötödik a Mutasd a hangod!, hetedik a The Voice, nyolcadiktól a tizedik helyig Séfek séfe adások állnak, a tizenegyedik lett a Cápák között, és a tizenkettedik helyen végzett A Konyhafőnök legnézettebb adása.

Beveti a nehéztüzérséget a TV2 az RTL ellen

Nem csak egy adással küldi a Sztárban sztár leszek!-et a The Voice ellen a TV2.

Tovább

 

A teljes lakosság körében a már említett Sztárban Sztár leszek lett az első, másodikként ért célba a szombati Sztárban Sztár leszek, harmadik a Mutasd a hangod!, majd a negyediktől a hetedik helyig Tények-adások foglalják el a listát, majd a szerb-magyar focimeccs következik, Tények, Tények Plusz, és még egy pár TV2-es műsor következik. A hét legnézettebb RTL-es műsora ebben a célcsoportban a hétfői RTL-Híradó lett, és a 13. helyet szerezte meg, a The Voice lett a csatorna második legnézettebb műsora, és a 16. helyen ért célba.

Ha a főműsoridőben , a fiatalok körében mért közönségarányokat nézzük, mint az egyik legfontosabb mutató a tévénézettségnél, akkor is azt mondhatjuk, hogy a TV2 és az RTL között nyílt az olló: a TV2 nyert 18,3 százalékkal, az RTL végzett a második helyen 14,5 százalékkal.

Ha ez így folytatódik, akkor egyrészt az RTL-nek fel kell kötnie az alsóneműt, másrészt a nézőknek is, hogy mindig értesülni tudjanak a TV2 aktuális műsorváltozásairól.