Egymásra talál kung-fu Rómeó és R&B Júlia

Az Öld meg Rómeót! furcsa kísérlet volt: egy lengyel rendező Shakespeare feldolgozása, amelyben két etnikai kisebbség esik egymásnak Amerika kellős közepén, de akad egy fiú és egy lány, aki túllép mindezen.

Nem a lengyelországi Lódzban született, hosszú ideig operatőrként dolgozó Andrzej Bartkowiak volt az első rendező, aki egy Shakespeare darabot egy modern jelenség köré épít fel. Az 1961-es West Side Story a fehérek és latinók közötti ellentétbe ágyazva mutatta meg a két balsorsú szerelmes történetét, és hasonlóan működik Bartkowiak saját Rómeó és Júlia újraértelmezése, az Öld meg Rómeót! (2000), ahol egy amerikai városban, Oaklandben feszül egymásnak a helyi kínai és fekete közösség.

Forrás: RTL Klub

 

Bár ekkoriban valóban fontos téma volt az ázsiai és afro-amerikai közösségek közötti szembenállás – a véres 1992-es Los Angeles-i zavargások egyik kiváltó oka az volt, hogy egy koreai boltos lelőtt egy fekete tinilányt -, az Öld meg Rómeót! nem ás le ennyire a probléma mélyére.

Itt a lényeg egy bandaháború a kínaiak és feketék között,

amit az robbant ki, hogy megölik a kínai triádfőnök legkisebb fiát, de a valódi tét a város folyóparti kerületeinek ellenőrzése. Erre a hírre a megölt fiú bátyja, az egykori zsaru Han (Jet Li) megszökik hongkongi börtönéből, és Amerikába utazik, hogy kiderítse, mi történt a testvérével. Hamarosan rá kell jönnie, hogy ő is célponttá vált az egyre véresebb konfliktusban, és az egyetlen ember, akire számíthat, Trish (Aaliyah), az ellenség vezérének szépséges lánya.

Forrás: RTL Klub

 

És hát innen tudjuk, mi fog történni:

a babaarcú Jet li szétrúgja mindenki seggét,

míg egyre közelebb nem kerül a tettesekhez, majd egy nagy fináléban leszámol velük, ahogy azt kell. Mármint ahogy azt egy hongkongi akciófilmben kell, mert Joel Silver producer elsődleges szándéka az volt, hogy hongkongi akciófilmet forgassanak Amerikában, Li pedig remek választás volt ehhez.  Első komoly amerikai munkájában, a Halálos fegyver 4.-ben (1998) negatív hős volt, aminek nem örült – egy kínai színésznek fontos, kit játszik el -, itt viszont abszolút főszereplő volt, ráadásul a vizuális effektekért a Mátrix Oscarra jelölt látványtervező csapata volt a felelős. Nekik is köszönhetően az összecsapások valóban mutatósra sikeredtek, ha így 23 évvel később néhány megoldás kissé megmosolyogtató is.

Forrás: RTL Klub

 

A film azonban nem elsősorban Jet Li miatt lett ismert. Ez volt a Bahama-szigeteken született fiatal énekesnő, Aaliyah első filmje, aminek ráadásul a legismertebb dalát, a ’Try Again’-t is ő énekli. Szegény nem sokáig örülhetett a sikernek: egy videóklip felvétele után repülőgép szerencsétlenségben halt meg, pedig nagy jövő várt rá. Ami pedig a filmet illeti, a nagy büdös irónia az, hogy ahhoz, képest, hogy egy modern Rómeó és Júlia történetről van szó, a fiú és a lány igazából nem jön össze, vagyis nem történik köztük semmi fizikai értelemben. Bár befejezésnek leforgatták a film egy olyan változatát, amelyben Han és Trish csókolóznak, de ez nem tetszett a tesztvetítés közönségének, akik kényelmetlenül érezték magukat a különböző bőrszínészű karakterek közötti románc miatt.

7 dal, ami sokkal, de sokkal híresebb, mint a film, amihez írták

Arra már senki sem emlékszik, melyik filmjében énekelte Elvis a Can’t Help Falling in Love-ot, mikor szólalt meg először a Knockin' on Heaven's Door vagy arra, hogy nem is Sinatra dala a New York, New York - pedig lehetne.

Tovább

 

.