Érdemel még egy esélyt Matt Damon harmadik legjobb sci-fije

Pedig első körben nem is őt akarta az Elysium főszerepére a rendező.

Neill Blomkamp a dél-afrikai Guy Ritchie. Ő mondjuk nem gengszterekről vagy híres brit nyomozókról forgat, mert a sci-fi jobban érdekli, de abból a szempontból stimmel a párhuzam, hogy Blomkamp is sokkal ígéretesebben indult annál, mint amilyen pályát eddig befutott. A 2009-es District 9 az ő Blöffje, egy igazi sci-fi mestermű, amit rögtön egy hollywoodi produkció követett, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Matt Damon és Jodie Foster.

Az Elysium – Zárt világ valójában nem egy szimpla bérmunka, mert az ötlet és a forgatókönyv is a sajátja volt, sőt, akár a District 9 ikerfilmjeként is lehet nézni. Itt ugyan nincsenek földönkívüliek, de gyakorlatilag a dél-afrikai Apartheidre rímel a filmbéli rendszer, csak itt már 2154-ben és Los Angelesben járunk. Az emberiség két részre szakadt, gazdagokra és szegényekre. Az előbbiek a hatalmas mesterséges hold, az Elysium rendezett és biztonságos világában élnek, míg az utóbbiak a lepusztult és túlzsúfolt Földön. A kiváltságosok gondosan védik előjogaikat a lentiektől, az illegális bevándorlók ellen törvényt és fegyvert is bevetnek.

Matt Damon alakítja a feltételesen szabadlábra helyezett Max Da Costát, akinek egy halálos dózisú sugárzás miatt öt napja van csak hátra: Sikerül egy alkut kötnie: ha információkat tud szerezni egy Elysium-polgártól, akkor feljuttatják az Elysiumra, ahol van esélye a gyógyulásra. Közben nála is van valami, ami miatt vadásznak rá – de szerencsére a társai kicsit felturbózzák pár pótalkatrésszel, hogy több esélye legyen.

A film nem lett bukás - 115 millió dollárból készült és 286 milliót hozott, ami 18 millió dollár nettó nyereséget jelent –, de nagy siker sem, és a kritikusok sem emelték pajzsra. Utólag, 2015-ben, a Chappie promóciós körútján Blomkamp is önkritikát gyakorolt:

Még mindig imádom az Elysium világát. A gyűrű alakú űrállomással elkülönített társadalmi kasztok ötlete a mai napig nagyon vonzó számomra.  Jó lenne valamikor újra elmerülni ebben a világban, mert sokszor ellenállhatatlan késztetést érzek arra, hogy egy új filmet forgassak az Elysium világán. Azt hiszem, sokkal jobb munkát végeznék most, mint akkor, árnyaltabb lenne a téma, kidolgozottabb lenne a karakterek motivációja. Igen, azt hiszem, le tudnék forgatni egy jobb filmet.

Forrás: Intercom

 

Érdekességek a filmről:

  • Blomkamp először a Die Antwoord énekesét, Ninját kérte fel a főszerepre. A rapper azonban ekkor még szégyenlős volt, utána Eminemre esett a választás, akinek viszont a forgatási helyszín nem volt jó (Detroitba szerette volna áttenni a filmet), így került a szerep Matt Damonhoz.. 
  • A jövő szennyezett, túlnépesedett és klímaváltozás által sújtott Los Angelesét egy mexikóvárosi szeméttelep játszotta. Damon a 2012-es Comic-Conon elmesélte, hogy Blomkamp bizony őket sem kímélte. „Miután átverekedtük magunkat a szeméten, és szinte feketék voltunk a mocsoktól, jött Neil a maszkjában, és biztosított róla minket, hogy a felvételek nagyon jól sikerültek” – mondta a színész.
  • Sharlto Copley az általa játszott főgonosznak kidolgozta az amerikai, a kelet-európai és a brit akcentusú változatát is, de végül a rendezővel úgy döntöttek, hogy a színészhez hasonlóan Kruger is Dél-Afrikából származik, és Johannesburg egy bizonyos részének akcentusával beszél.

Via: IMDb / Wikipedia