Ezek az idegesítő dolgok szinte minden sitcomban benne vannak

Ezen a hétvégén is számtalan sitcomot találunk a tévék kínálatában, szóval nem kizárt, hogy ott is ragadunk valamelyik előtt. Nyilván mindenkinek van egy kedvence – de valljuk be őszintén, még abban is nagyon tudnak idegesíteni ezek a folyton visszatérő apróságok.

1. Mindenki mindenkivel kavar.
Persze, hogy ebben van a dráma és az izgalom, de egy kicsit belterjesnek, sőt vérfertőzőnek érezzük, hogy a szűk szereplői körben szinte már mindenki együtt volt mindenkivel (elég, ha a Jóbarátokra vagy a Melrose Place-re gondolunk).

2. Az egyik epizódban történik valami fontos, amit aztán sosem említenek többet, és semmilyen következménnyel nem jár a későbbiekre nézve.
A legjobb példa erre az Így jártam anyátokkal egyik része (de bármelyik más sitcomot is említhetnénk), amelyben külön cselekményszál foglalkozik azzal (rengeteg poénnal megspékelve), hogy Barney nem tud vezetni – pár epizóddal később meg, mintha mi sem történt volna, a figurát már a volán mögött láthatjuk.

3. Mindig mindenki olyan tipp-topp még otthon is, mintha skatulyából húzták volna elő.
Elképesztően életidegen, hogy amikor a karakterek csak otthon lazulnak, kényelmetlen utcai ruházatba vannak öltözve – még cipőt is húznak!

4. A szex mindig olyan steril.
Az előző problémához hasonlatos dolog, hogy amikor a figurák az ágyban henteregnek, még akkor is kifogástalan a megjelenésük. Gyönyörű fehérneműjük érintetlen, sehol egy használt óvszer, és még a frizurájuk is csodás marad. Mégis ki hiszi ezt el?! A legaktuálisabb példa erre (igaz, hogy nem sitcom, hanem drámai sorozat) a magyar Mellékhatás, amelyben Borbély Alexandra karakterét láthatjuk nagyon gyakran ilyen helyzetben.

5. Amikor a szereplők esznek, pompázatos terülj-terülj-asztalkámat láthatunk.
Még ha csak épp bekapnak pár falatot reggelire, akkor is meg van terítve szinte egy fullos svédasztal – frissen facsart narancslével, többféle kenyérrel, mindenféle gyümölccsel. Teljességgel hiteltelen!

6. Senki sem köszön el a telefonban.
Ez nemcsak a sitcomokban, sorozatokban, de a filmekben is állandó probléma (ahogy arról ebben az összeállításunkban is írtunk már). Miközben a valóságban minimum elbúcsúzunk, de ha az anyukánkról (vagy épp egy friss szerelemről) van szó, akár percekig is búcsúzkodunk, a szériák világában mindenki tudja, mikor fejezte be a másik, és már csapja is le a készüléket.

Jóbarátok. Forrás: port

 

7. A karakterek, akiknek komoly, egész napjukat kitöltő munkájuk van, szinte sosem dolgoznak.
Hányszor láttuk a Jóbarátokban Chandlert az irodában dolgozni? És hányszor a Central Perkben lógni? Na ugye!

8. A csecsemők nem sok vizet zavarnak.
Ha a valóságban születik egy baba, onnantól kezdve a szülei élete teljesen felborul, és szinte teljes egészében körülötte fog forogni. A sitcomokban ezzel szemben nem fordítja fel túlságosan a dolog egyik hős világát sem, sőt: a bébiket alig látjuk; csak akkor tűnnek fel, ha valami poén épp rájuk van kihegyezve.

9. Azok az idegesítő töltelékepizódok!
Szinte minden sorozatban van egy-két olyan visszatekintő rész, ami korábbi epizódokból van összevágva. Emlékeztek még, hogyan találkozott a csapat Sheldonnal? Igen, emlékszünk, felesleges még egyszer megmutatni! Ahogy arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk, főleg A simlis és a szendében volt sok ilyen megúszós rész, mivel a két főszereplő gyakran volt elérhetetlen (Bruce Willis eltörte a vállát, Cybill Shepherd pedig ikrekkel volt terhes), és így volt a legegyszerűbb pótolni a hiányukat.

Cheers. Forrás: port

 

10. Soha senki nem csukja be az ajtót.
Minek is? Végül is valahol az operatőrnek is be kell jönnie…

11. A nők full sminkben alszanak, ami ébredés után is tökéletesen fest rajtuk.
A telefonos példához hasonlóan ez a filmekben ugyanolyan gyakori probléma. Biztosan attól félnek az alkotók, hogy örökre kiábrándulnánk kedvenceinkből, ha egyszer meglátnánk őket smink nélkül.

12. A baráti kör mindig ott van, amikor valami fontos életesemény történik.
Még akkor is, ha családi dolgokról van szó, és nem is nekik kéne ott lenniük. És persze az is kizárt, hogy éppen mással legyenek elfoglalva. Idegesítő!

13. A hangosan kommentált csókjelenetek.
Amikor két karakter végre csókolózik, a közönség hangos „úúúúú!”-zásba kezd. Gyerekes!

14. Bárcsak soha többé nem kéne alákevert nevetést hallgatni!
Ugyanaz a problematika, mint a csókolózásnál. Onnan ered, hogy sok sitcomot eleinte színpadon, valódi közönség jelenléte mellett rögzítettek. De ennek kihalásával teljesen felesleges, hogy valakik az idegesítő konzervröhögésükkel megmutassák nekünk, hogy mikor kell nekünk is nevetnünk. Igen, hallottuk, hogy Barney valami vicceset mondott, köszi!

15. Mindig van egy törzshely.
A Jóbarátok Central Perkje, az Így jártam anyátokkal MacLaren’s Pubja – a sorozatok világában minden baráti társaságnak van egy törzshelye, ahol a karakterek lógnak, még akkor is, ha amúgy együtt vagy egymás szomszédjában laknak. A valóságban vajon hány igazi baráti társaságnak van ilyen törzshelye?


(via Buzzfeed, CBS)